Quote Originally Posted by Mateev View Post
Все си мислех, че някой няма да разбере Закона за запазване на енергията и ще влезе в спор, но не очаквах това да е Георги Русинов. Няма смисъл ред по ред да оборвам това, което е написано по-горе, защото ако човек нещо не го знае и упорства в незнанието си, няма как да му промениш мнението насила. Предполагам объркването идва от това, че Георги Русинов разсъждава от гледна точка на ДВГ и си мисли че ДВГ-то винаги подава максимална мощност. Да, ама това не е така. Ако пропелера не може да натовари ДВГ-то, то работи с по-малка мощност или дори на празен ход и консумира много по-малко гориво.
Росимире, нямам никакво намерение да споря. По-скоро исках да обясня колко по-сложни са нещата, що се отнася за простата компилация мотор/витло. Това, което съм написал е на база 28 годишния ми опит. Ако всичко беше толкова просто, колкото ни се иска, на пазара щеше да има само един вид витла и само един вид мотори. Обаче нещата изобщо не са такива. В този случай законът за запазване на енергията важи с пълна сила, но има много фактори, които ти не отчиташ. Давам ти отново САМО ЕДИН пример: Ако вземеш две витла с еднакви показатели (стъпка и диаметър), но от различни производители, и вземеш да ги премериш при еднакви обороти, ще установиш различна тяга. Мога да ти демонстрирам наживо как един и същи мотор, с една и съща консумация и еднакви обороти, но с различни витла, създава различна статична тяга. Къде отива енергията? Ами ако двете витла създават струя с различна насоченост? В единия случай имаме 5 кила тяга, в другия случай 3 кила тяга плюс един безсмислен вентилатор... Като прибавиш към сметката и факта, че витлата работят САМО с последната 1/3 от лопатката (останалото върши по-малко работа и от вентилатор), има вероятност сметката изобщо да не излезе.

При малки обороти тягата е малка, а при големи - голяма. Да, ама и тока при малки обороти е малък, а при големи - голям.

При малък ъгъл на атака тягата е малка, а при голям - голяма. Да ама и тока се променя по същия начин.

При малък диаметър пропелер тягата е малка, а при голям - голяма. Да ама и тока се променя по същия начин.

И с всичко останало е така. Няма как да накарате тока да е голям, а тягата да е малка. Няма как да извадите 10 грама тяга от 1 ват, защото все още не сме се научили да вадим енергия от паралелните вселени.
Точно тук грешиш и то много сериозно!!! Сложи ъгъл на лопатите примерно 80 градуса спрямо оста на мотора и ще получиш огромно натоварване без почти никаква тяга. Енергията отива да правиш вихри на флуида, наречен въздух. Точно тук идва тънкия момент с опита - как да извлечем максимума от тази работа с минимална загуба на енергия. Преди да отговорим на този въпрос, трябва да отговорим на въпроса какво ни трябва. Скорост или теглителна сила. Стъпката дава скорост, а диаметъра тегли. В този смисъл е напълно възможно да извадиш 10 грама статична тяга от 1 ват еленергия, но скоростта ще е много ниска. Точно тук допускаш грешка - слагаш равенство между теглителната сила и скоростта, а това са два кошмарни параметра. Нямат НИЩО ОБЩО помежду си. Или всъщност... имат, но е доста трудно за смятане. Казвам го пак: при едни витла КПД нараства с нарастване на скоростта (голяма стъпка с малък диаметър), при други е точно обратното - огромно КПД в ниски скорости и нищожно при високи (голям диаметър с малка стъпка). При другите две комбинации имаш тази загуба на енергия, която си обясняваш само със загряване... Голяма стъпка с голям диаметър = вентилатор. Малка стъпка с малък диаметър = пищялка.

Същото и обратното - как ще извадите само 1 грам тяга от 1 ват мощност? Къде ще отиде другата енергия?
Нима не разбирате че ако пропелера не се съпротивлява, то и електромотора няма да дърпа ток от батерията, а ДВГ-то ще работи на празен ход и ще консумира минимално количество гориво? Тука е тънкия момент, който не се разбира от Георги Русинов.
Тънкият момент е във факта, че не отчиташ флуидната среда и енергията, която наливаш в нея, без да я оползотвориш.

Когато казвам 3 грама на 1 ват имам предвид каква мощност в момента отдава мотора, а не каква е неговата максимална мощност. При ДВГ-тата този параметър е много трудно да бъде премерен и може би именно това заблуждава Георги Русинов.
Мисля да не продължавам да пиша, защото всичко това, за което си говорим се постига и доказва с практика. Имам модел с двигател 1 киловат 2000kv (при това марков). С този мотор не мога да постигна повече от кило и половина статична тяга, но в полет скоростта е над 200 км/ч. С друг мотор, пак 1 киловат, но този път 500kV, статичната тяга ми е 2,5 килограма (близо до твоята "формула"), но скоростта ми е максимум 80км/. Тези два модела мога да ти ги покажа и демонстрирам и едва тогава да си поговорим къде отива енергията. В единият случай по-голямата част от нея отива именно в тяга (статична), а в другия случай отива в скорост на модела. ОТНОВО ОБЯСНЯВАМ ЗАЩО:
ЗАЩОТО с промяна на скоростта, се променя КПД на витлото!!! А загубите отиват в разбъркване на въздуха, вместо във впрягането му в работа. Разбира се, има още "дупки" за изтичане на енергия, но тях ги запазвам за друг път. Малко жокерче: витлото е вид крило. С профил и всичките му салтанати. Дали да работи това крило при ниска или висока скорост, дали да има голяма или по-малка подемна сила, това са все неща, които не отчиташ.

Отново казвам: нямам желание да споря, нито ми е това целта. Искам само да отбележа, че нещата са по-комплексни, отколкото изглежда и се иска много практика, за да се нацели точната цел за точната нужда, като оползотворим максимално наличната енергия. За съжаление тя е един от малкото фактори, които знаем с точност. Всичко останало иска проби, проби, проби...

Ще си позволя да задам един въпрос (тъй като бях "обвинен", че визирам само ДВГ) - ако развъртим едно и също витло, с едни и същи обороти, но с два различни двигателя - един електро, а другия ДВГ, резултатите еднакви ли ще бъдат или не? И ако НЕ са еднакви, защо става така?