+ Ново Мнение
Визуализирани са от 1 до 10 от общо 423

Тема: Flight stabilization, autopilots, FPV, osd и ...всичко останало

Threaded View

Заслужил Автор
    Регистриран
    May 2010
    Живее в
    Смолян

Пацо,
    Супер си. Схемичката е трепач. Имам само 3 питанки:
    1. MAX232 .... трябва ли ни върху платката....?
    2. АЦП-тата си ги оставил без входни делители и кондензатори...? Това означава, че електрониката, която ще дава инфо за тях трябва да съобрази амплитудите на сигналите, но е хубаво все пак на входовете да има предвидени кондензатори, за да не се вкарат смущения с кабелите.
    3. SMD ли да го праснем всичко?
    Относно GPS-а...повечето вече са на 3.3V, та може да му праснеш един транслатор на ниво за съвместимост с 2N7002 примерно...ей така:
    Приложение 3877
    Проблем по-скоро ще има със захранването му, защото новите вече са на 3.3V.....някои имат стабилизатор и могат да се захранват и с 5V, но други нямат. Най-често използваните - EM406 и MediaTek3329 могат все още да се захранват с 5V, но нивата на сигналите на медиатек-а са 3 волтови.
    Една идея - можеш вече спокойно да праскаш за напред керамични резонатори с вградени кондензатори. Murata и Kyocera са постигнали чудеса в тази област на супер цени. Още повече, че размерите са им в пъти по-малки от кварцовите а и температурната им стабилност е значително подобрена. Оня ден се поразрових за моите джуджавки и останах шашнат....мноооого са напред с материала.

P.S. Сега забелязах, че това пик-че си има 8MHz вграден генератор, така, че спокойно можеш да разкараш кварца.
    Последна редакция от nickarsow; 27.10.2011 на 07:52.
    Николай Арсов - дърт авиомоделист от 1967г.

Почетен Автор Аватар на ПАЦО
    Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    РУСЕ

Quote Originally Posted by nickarsow View Post
    Пацо,
    Супер си. Схемичката е трепач. Имам само 3 питанки:
    1. MAX232 .... трябва ли ни върху платката....?
    2. АЦП-тата си ги оставил без входни делители и кондензатори...? Това означава, че електрониката, която ще дава инфо за тях трябва да съобрази амплитудите на сигналите, но е хубаво все пак на входовете да има предвидени кондензатори, за да не се вкарат смущения с кабелите.
    3. SMD ли да го праснем всичко?
    Относно GPS-а...повечето вече са на 3.3V, та може да му праснеш един транслатор на ниво за съвместимост с 2N7002 примерно...ей така:
    Приложение 3877
    Проблем по-скоро ще има със захранването му, защото новите вече са на 3.3V.....някои имат стабилизатор и могат да се захранват и с 5V, но други нямат. Най-често използваните - EM406 и MediaTek3329 могат все още да се захранват с 5V, но нивата на сигналите на медиатек-а са 3 волтови.
    Една идея - можеш вече спокойно да праскаш за напред керамични резонатори с вградени кондензатори. Murata и Kyocera са постигнали чудеса в тази област на супер цени. Още повече, че размерите са им в пъти по-малки от кварцовите а и температурната им стабилност е значително подобрена. Оня ден се поразрових за моите джуджавки и останах шашнат....мноооого са напред с материала.

P.S. Сега забелязах, че това пик-че си има 8MHz вграден генератор, така, че спокойно можеш да разкараш кварца.
    МАХ232 е на платката с него комуникирам с другата ми платка на която е ГПС-а тоест ГПСот автопилота комуникира през МАХ 232 с ОСД-то така ще се предпазим от смущение по линията така или иначе ОСД-то няма да е съвсем при автопилота но ако искаш прикачи едно куплонгче между контролера и МАХ-а за директно скачане може и второ с преобразувател за ниво така ще станем по универсални, мисля ,че от разделителни кондензатори няма да има нужда това го правят диодчетата, а аз така или иначе ползвам керамики в тактовия генератор , катопроектирам платката този възел го правя универсален за да може и двата вариянта да се ползват... ако искаш може да сложим и токовия сензор на платката въпреки че не ми се ще силови кабелаци да вървят около видеото...за съжаление вградения генератор няма да можем да ползваме нестабилен е дори и да удурдисаме пропорционалностите има опасност да се получи пълзене на синхро импулса и от там да почне да прескача по кадар..

Заслужил Автор
    Регистриран
    May 2010
    Живее в
    Смолян

E, нали токовия сензор го изхвърлихме на платката с галванично развързаното управление на сервата....оная с 8А-овия стабилизатор....от там идва само инфо за напрежението на акумулатора и от токовия сензор и една маса.
    За аналоговите сигнали - имах в предвид тези от X3 и X4.
    A използвайки вътрешния 8MHz-ов генератор, можеш изцяло да елиминираш външния резонатор.

Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    РУСЕ

E, нали токовия сензор го изхвърлихме на платката с галванично развързаното управление на сервата....оная с 8А-овия стабилизатор....от там идва само инфо за напрежението на акумулатора и от токовия сензор и една маса.
    За аналоговите сигнали - имах в предвид тези от X3 и X4.
    A използвайки вътрешния 8MHz-ов генератор, можеш изцяло да елиминираш външния резонатор.
    на Х4 са изходите1,2 и 3 към оптроните за Rudder to Home а на 4 е вход от AUX идващ от приемника за управление на ситемката...

Заслужил Автор
    Регистриран
    May 2010
    Живее в
    Смолян

А кои са аналоговите входове за инфото за ток и напрежение от платката на токовия сензор?

Заслужил Автор
    Регистриран
    May 2010
    Живее в
    Смолян

Снощи нещо не ми се спеше и реших да пооправя малко автопилота.....малко, малко...колко да е малко....
    То стана пълно "оправяне"....смених жироскопите с такива на Invensys, махнах кварца на процесора, махнах ония смотани трудно намиращи се превключватели на режимите, махнах дъщерната платчица, дето носеше жироскопите и акселерометъра, и ето какво стана:

Приложение 3878

Платката е с размери 30 х 45мм. и съдържа всичко, включително съединител за GPS, съединител за комуникации по сериен интерфейс...примерно към OSD, 6 входа от приемника и 5 изхода към серва и ESC.

Приложение 3879 новата схема

Сега остана да отделя някоя стотинка от фонда "и аз съм човек" и да поръчам платките и жироскопите.

Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    РУСЕ

Снощи нещо не ми се спеше и реших да пооправя малко автопилота.....малко, малко...колко да е малко....
    То стана пълно "оправяне"....смених жироскопите с такива на Invensys, махнах кварца на процесора, махнах ония смотани трудно намиращи се превключватели на режимите, махнах дъщерната платчица, дето носеше жироскопите и акселерометъра, и ето какво стана:

Приложение 3878

Платката е с размери 30 х 45мм. и съдържа всичко, включително съединител за GPS, съединител за комуникации по сериен интерфейс...примерно към OSD, 6 входа от приемника и 5 изхода към серва и ESC.

Приложение 3879 новата схема

Сега остана да отделя някоя стотинка от фонда "и аз съм човек" и да поръчам платките и жироскопите.
    такъв вариянт бях срещал някаде ще огледам пак....

Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    РУСЕ

А кои са аналоговите входове за инфото за ток и напрежение от платката на токовия сензор?
    на Х3 са, на първи крак е токов сензор, на втори -напрежение няма кондензатори дето да разделят защото ако си забелязал се мерят постояни напрежения, на трети -второ напрежение на бордовото захранване и на четвърти изход за сигнал за аларма пищялка, ламби и тн при аварийна ситуация , я падане на батерийте или недайси боже отърване на козите.....

Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    РУСЕ

Quote Originally Posted by ПАЦО View Post
    на Х3 са, на първи крак е токов сензор, на втори -напрежение няма кондензатори дето да разделят защото ако си забелязал се мерят постояни напрежения, на трети -второ напрежение на бордовото захранване и на четвърти изход за сигнал за аларма пищялка, ламби и тн при аварийна ситуация , я падане на батерийте или недайси боже отърване на козите.....
    Ама и аз съм един...ти ме ръчкаш ама ....Делителите на напрежение оптроните и тн. пеериферия са на другата платка или на тази но се гласят съгласно специфичните приложения и условия та затова не съм ги и мислил...довечера ще ги начертая и тях...

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен