+ Ново Мнение
Страница 1 от 2
1 2 ПоследнаПоследна
Визуализирани са от 1 до 10 от общо 116

Тема: Трябва ли състезателите да плащат такса за участие

Threaded View

Почетен Автор Аватар на de_kata
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    Plovdiv

Привет.
    Освен такси за участие има и пътни, а да не говорим, че последните две години се подготвях за кандидат студентски изпити (има положителен резултат).
    Ако става въпрос, аз нито пуша, нито пия, на кафе съм бил 5 пъти през живота си, а на дискотека съм бил 1 път (не ми хареса).Всичките ми излишни пари заминават за моделите. Освен това не съм състезателен характер.
    Неделчо Брънчев

Почетен Автор Аватар на GMateev
    Регистриран
    Aug 2010
    Живее в
    Пловдив

Какъв е положителният резултат от кандидатстудентските изпити, похвали се !
    Георги Матеев
    Видеонаблюдение, Контрол на достъпа, Автоматика за врати
    ascom_bg@abv.bg

Наблюдател
    Регистриран
    Feb 2010
    Живее в
    Пловдив

Здравейте приятели, с някои от Вас се познаваме лично, с други - не.
    Накратко:
    Член в FAI е Националния Аероклуб на България. БФА чрез него получава лиценз за международни участия. Всеки състезател сам заплаща личния си лиценз. Това е положението. На всякъде по земните кълбета е така. Но честно казано и сумата за лиценза не е кой знае колко. За този който не желае да се състезава извън страната не е нужно да вади лиценз. Ако организатор на турнир иска проявата му да бъде включена в календара на БФА той трябва да заплати такса и това е така. Има си ред. Таксата се превежда по сметка на федерацията и срещу това се получава документ. Искам да кажа нещо от своя опит. Организирал съм турнир няколко пъти и съм наясно с нещата. По- добре да споделя опит за друго. Пътувам понякога до Германия/и не само там/ и искам да споделя как е там. Всеки град си има клуб. Колкото по-голям е града-толкова повече клубове. Всеки клуб си има летище което са си направили с собствен труд и средства. Имат си и правилник за ползване и поддръжка по график. Който не иска да коси и валира тревата/или няма възможност поради отсъствие/ си плаща на някой от клуба който свършва работата. На приходящи като мен за ползване на летището за ден има такса от 5 Еуро. Това е положението. А за това че в някои спортове се състезават и им плащат е друг въпрос. Нашето хоби няма как да е на стадион срещу входен билет като други спортове.Да. Има някаква алтернатива. На Запад моделарските магазини наемат зала /както направи Станьо(Стелди) и моделарите от клуба подготвят програма и представят шоу. Паричките от входа-в касата на клуба. За магазините остава това че новозапалените ги научават от банерите и пазаруват от тях. Е има и друг момент. На моя приятел Гената Тумбев клуба в Кьолн е 300 човека. А не е само един клуб. При такава членска маса ресурса с който разполага клуба не е малък. Тук при нас е друго. Не искам да коментирам.

Жоре, относно Вальо Братков, позволи ми да го познавам по-отдавна от теб и ще кажа-да, той е компетентен да оценява.А и не само той. Мисля си че възраста ти не позволява да имаш спомени за него като моделар и състезател. Защо спря да се състезава- е и аз вече виждам проблеми понякога когато модела е на 700-800 метра и ниско. Та той е една чертичка на хоризонта. Може би когато дойдеш на нашата възраст ще си спомниш думите ми.
    А относно документите при плащане на чл. внос- поне в нашия клуб съм сигурен че който е внесъл своя е получил съответния документ.

P.S. А Жорката наистина прави нещата професионално. И нямам спомен да е поискал заплащане.
    Последна редакция от Foxy; 11.08.2010 на 21:33.
    Николай Пейчев

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Докторе, за мен този П Р А В И Л Н И К ( с интервалите) е също такава измишльотина, каквато са детските приказки. За мен неговата стойност е НУЛЕВА. Той не ме касае с нищо и за мен ( а и за половината гилдия) е едно свободно съчинение. Останалата половина ако иска може да си го подвърже с твърди корици и да го сложи в домашната си библиотека...

Няма ли най-накрая другата половина да разберете, че едната половина не се интересува от думичката ФЕДЕРАЦИЯ? Може би сте свикнали да се виждате едни и същи по сбирките... с намерението за "популяризиране".
    Георги Русинов

Почетен Автор Аватар на de_kata
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    Plovdiv

И понеже споменаваш клубове... моите уважения, но клуба на ГО се различава страшно много от "клуба" в Пв. В ГО се събират в помещение, а в Пв в кръчми. Мисля, че ме разбираш коя пародия имам предвид...
    Прави ми впечатление, че всички такива състезания завършават с "банкет".

Само едно не мога да разбера. Защо всички теми свързани с някакви такива "обсъжданаия" (караници) се развиват толкова бързо, а в темите свързани с построяването на модели, нещо няма много мераклии да пишат?
    Неделчо Брънчев

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Неделчо, в банкетите СЛЕД мероприятие няма нищо лошо. Лошо става, когато има бамкети ВМЕСТО мероприятие. В Пловдив това е нормална практика.

А за темите също има обяснение. Такива като мен мълчат, мълчат, па вземат че се отприщят да драскат глупости. Построяването на модели минава на заден план, защото тия, дето построяват модели вече са съвсем малко и са на доизживяване. Модели на практика вече няма. Има играчки, които се купуват в магазина и даже е въпрос на чест кому играчката е по-скъпа и наточена. Дечицата точат лиги по лъскави моделчета и стържат с лъкчетата и шкурилките, щото няма парички за купешко. Тия, дето имат парички се облажват година-две и после забравят. Останалите е въпрос на упоритост колко време ще исдържат с шкурилките. Накрая от 100 хлапета я има 2-3, дето да запазят тръпката за цял живот, я няма. И ако тия 2-3 хлапета осъзнаят, че каквото сами си направят, това ще им остане, значи си е струвало. Тъжна българска картинка...
    Тия, дето изреваваме чат-пат (като мен) сме от втория вид. Стъргали с лъкетата години наред печен царевичак вместо балса. Щото балсата е за батковците от клуба... И няма значение, че сега имаме по сто и кусур модела. Има значение само това кой може да си позволи да плаща за гяволъците.
    Неделчо, преди 20 години всичко ставаше по два начина. Или с акъл, или с връзки. Сега става само по един начин - с мангизи. Имаш, плащаш, вървиш напред. Нямаш - мизерстваш. Днес е времето на неограничените възможности. Ако нямаш скрупули, можеш да правиш пари от всичко. От мизерията, от здравето, от храната... Това са трите златни мини за правене на пари в следващите 15 години. Правиш и продаваш канцерогенни храни - правиш пари. Гавриш се със здравето на хората - пак правиш пари. Не издаваш касови бележки - пак правиш пари. Това е положението... уви!
    Георги Русинов

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Ники, жалката истина е, че у нас се броят на пръсти хората, които успяват да НЕ счупят модел при два поредни старта. Да сравняваме Запада с с нашенския Изток е като да сравняваме ябълки с круши - несравними са. Но ако сме ПИЧОВЕ, ще разберем, че приобщаването на нови съмишленици изисква жертви, а не сметкаджийство.

И понеже споменаваш Вальо, държа да подчертая, че аз използвах абревиатура. Не съм споменавал името му. Но ако ме питаш за мнение, аз от 20 години виждам този човек в една и съща светлина... Не знам какъв е бил преди 40 години, ама в последните 20 хич не ми е модел за подражание. Нещо повече, налагало ми се е да ПЛАЩАМ, за да може да ДОЙДЕ да оцени състезание от 3-ма души. По тази причина го смятам за... (спестявам епитета). И грам не ме интересува какъв е бил на младини. Предпочитам да ме оценяват хора на моята възраст, с моето зрение и ПОНЕ моите възможности. Усмивки от старите ленти не ща. А да им ПЛАЩАМ, за да дойдат да ме оценяват още по-малко. Няма да цитирам сбирки в Черногорово и Пазарджик, където се е налагало да се прави гореспоменатото...

И понеже споменаваш клубове... моите уважения, но клуба на ГО се различава страшно много от "клуба" в Пв. В ГО се събират в помещение, а в Пв в кръчми. Мисля, че ме разбираш коя пародия имам предвид... Мисля, че разбираш... колко и кои хора упражняват хобито и колко и кои го упражняват след чашка алкохол из нашия край. Има даже такива, дето им трябват две чашки, за да спрат тремора преди полет.

Отново казвам - нищо лично. И понеже леко започва да ме вбесява темата, реших да обява награда - 10 кинта на всеки, който ми покаже касова бележка, издадена за такса на състезание ДО днешна дата! За фактура - 20 кинта!

П.п. Последният моделарски виц: Планерджия казва на хеликоптерджия: "Моля те, внимавай, че карам скъп модел!". Чух го наживо с ушите си по мегафона...

P.p.s. Иначе сериозно - благодаря за оценката! Аз НЕ взимам пари от НИКОЙ моделист за НИЩО. Някакси стигнах до това ниво на играта. И се надявам повечко запалянковци да стигнат до тук!
    Георги Русинов

Потребител
    Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    Горна Оряховица

Quote Originally Posted by de_kata View Post
    Привет.
    Освен такси за участие има и пътни, а да не говорим, че последните две години се подготвях за кандидат студентски изпити (има положителен резултат).
    Всичките ми излишни пари заминават за моделите. Освен това не съм състезателен характер.
    През 2008 и 2009 на състезанието в Горна Оряховица, аз като организатор, плащах и пътни на всички състезатели и техните ръководители .... (тая година май няма да стане, уви.... )
    По-скоро е характера (несъстезателен) ....
    Валентин Савов
    СК"Моделист" гр.Горна Оряховица

Admin Аватар на Mateev
    Регистриран
    Dec 2009
    Живее в
    гр. Габрово

Имането или нямането на пари е друга тема и по-добре да не я захващаме, щото край няма да има. С малки изключения (бандитите) пари се правят много трудно. Човек трябва да пожертва цялото си време, семейството си, удоволствията си, почивката си и здравето си (много стрес), за да подхване някакъв бизнес и (ако има късмет) бизнеса да му донесе някакви приходи. Останалите виждат само парите, а не знаят какво му струва на този човек да ги спечели.

Който няма пари има много свободно време и се гордее как през това време е сглобил някакъв модел от нулата. Който има пари, със сигурност НЯМА ВРЕМЕ !!! И затова е по-склонен да сглобява купешки модели - ами просто това става по-бързо. И едните и другите обаче са моделисти, защото в това намират удоволствие и утеха от стресовете на ежедневието.

Колкото до състезателните такси - обикновенно те отиват за заплащане на съдиите и за медали и купи. Документи не се издават, защото и самите разходи са неофициални.

Аз много се учудвам, че все още има хора, които си мислят че организаторите или федерациите са на печалба и че някъде някой печели от всичко това. Това е една огромна заблуда. Всички хора, които се занимават организационно с моделизма, федерациите и състезанията в България, го правят за всичко друго, но не и за пари. Обикновенно те са на загуба с пари и време. И ако въобще го правят за останалите, то е защото им доставя удоволствие.

А на критикарите ще кажа - организирайте и вие нещо, пък да видим тогава дали няма да искате такси. Аз ще ви дам 500 лева спонсорство, но те няма да ви стигнат доникъде. Всичко останало ще е от вас. Опитайте поне веднъж, пък тогава критикувайте. И да видим какви документи ще издавате. Просто според мене в момента си нямате никаква предства за какво става въпрос.

ПС: Ако някой състезател има желание да отиде на състезание и да се предстви добре, но го спират само таксите за участие, нека да ми се обади. Ще измислим нещо. Надявам се обаче да не се спекулира с това предложение. Помагал съм и пак ще помагам (докато мога) на много хора.
    Росимир Матеев

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Подобни теми

1. Replies: 32
    Последно мнение: 22.02.2013, 20:59

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен