+ Ново Мнение
Визуализирани са от 1 до 10 от общо 148

Тема: Подвижна електроцентрала

Threaded View

Admin Аватар на Mateev
    Регистриран
    Dec 2009
    Живее в
    гр. Габрово

Поздравления за усъвършенстванията на буса. Никога не съм си мислил, че толкова много неща могат да се направят по него.

Искам обаче да попитам за DVR-а - сети ли се да го заредиш със SSD, а не с въртящ се диск? Щото ако е въртяш се, по време на движение на буса има голяма вероятност при някоя дупка сътресението да предизвика задиране на главата на диска.
    Росимир Матеев

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Благодаря!
    Всъщност самата работа по буса е своеобразно хоби. Доставя ми огромно удоволствие и ми помага да се преборя със стреса. Дори не съм го ползвал толкова, колкото съм го "кичил"... но всъщност това ми харесва.

Относно записващите устройства:
    Основната идея е видеонаблюдението да бъде помощно средство за различни нужди, а не само за охрана. Започнах го с една идея, но тя постепенно прерастна в нещо по-различно. Миналата година по това време имах посегателство от млада комшийка, което по случайност записах на една камера и това ми даде идеята да оборудвам буса отвсякъде. В процеса на планиране, реших да ползвам системата и за други цели - безопасност, търсене на разни неща, наблюдение и дори отдалечена охрана на други обекти.
    Първоначалната идея беше основната вътрешна безжична мрежа да бъде основана на един WiFi харддиск, който избрах специално защото е SSD. Принципно не ги харесвам, защото когато "умрат" почти е невъзможно сасяване на информацията, но въпреки това надделя сигурността и защитата срещу вибрации.
    Мислех да ползвам този диск като генератор на мрежа и ретланслатор на интернет. Впоследствие реших той да е подсигуряващо допълнение, а не основна "черна кутия"
    Затова създадох два канала за интернет - един обичаен (с бисквитка) и един силов, по радиоканал, който се включва автоматично при отказ на основния.
    След първоначално избраните камери, които трябваше да хвърлят видео по радиоканал, реших да ги сменя с IP камери. Избрах такива,които работят на ONVIF2/2.4 стандарт, кото е съвместим с камери и рекордери на повеето известни производители - LONGSE, IP PRO, HIKVISION, DAHUA...
    Това ми дава пълна свобода на избор на DVR или NVR, или (както е при мен) - и двете!
    Сега камерите предават онлайн картина в реално време, която се записва в собствените им памети от по 265 GB всяка. Това са 2 TB общо памет само за 8 камери, която ми стига за над 2 месеца денонощен запис. Паралелно с тези памети, всичката информация се записва в облак. Най-накрая, тя пристига (отново в реално време) при домашната ми система и просто я добавям към останалите стационарни камери. Като пъзел. Все едно физически са на едно място, но всъщност са на километри...

Камерите имат двупосочна връзка и различни видове аларми. Те могат да ме известят, ако се случи събитие, а аз мога да говоря дирекно на техните говорители към евентуалния нарушител...

Ако нещо се случи, аз вече ще имам запис на събитието вкъщи, на облак и в паметите в буса.
    Безжичният диск остана като ретранслатор и банка за медии - музика, запис на ФПВ (тепърва започвам, даже подготвям един специален модел!) и други подобни.

Предстои да извърша още няколко интересни допълнения. Наскоро успях да изпробвам и раиостанцията в реална ситуация. Успях да направя връзка на къси вълни на около 200 километра от ретранслатора/папагал на х. Здравец. За този казус ще направя специален пост.
    Последните месеци борих механични и други дребни проблеми. Имах сериозен казус с охлаждащия вентилатор на радиатора. Бил е подменен някога с чисто нов... заради една изгнила клема, която ми "вгорчи здравето", но я преборих с помощта на XT90. Голям смях падна. Дори сервизните механици не успяха да хванат проблема, а аз го установих съвсем случайно. Сега, като застудее, ще се извършат основни проверки по инсталацията, а аз лично ще третирам долната страна на колата срещу корозия.

Външният вид също се подобри:

Най-голямите предизвикателства тепърва предстоят. Това са дизеловата печка, която трябва да стане "смарт" и да се управлява от смартфона, както и пълното въздушно окачване.

Реших да купя малък колесар, който да може да носи АТВ, мотоциклет или лодка според случая. Много ми се иска да купя и АТВ, за да възстановя първоначалната ти идея, но сигурно ще е догодина.
    Към края на септември подхващам цели 8 теми за модели. Целта е до следващия сезон хангарът да се обнови.

Луд умора няма!!!
    Последна редакция от ajcinema; 31.08.2020 на 22:46.
    Георги Русинов

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен