Браво Гого!!! Идеално изглежда. Излъчва стабилност.![]()
Браво Гого!!! Идеално изглежда. Излъчва стабилност.![]()
Цветан Славков "Slavkov flight"
Благодаря!
След няколко дневно затишие отдаден на полети и мързелуванесе върнах пак на Таксито. Направих днес хоризонталния стабилизатор, неговите мярки и пропорции съм описал в мнение 6 от първа страница на темата, когато още мислих размерите, и чертаех модела на 3D чертеж. И тук се полакомих малко обаче за увеличаване на размерите, и го пуснах с по 10-20мм. по-голям, колкото е ширината на една летва балса.Клапата също я увеличих от 55 на 60мм да е ширината и. Целия хоризонтален стабилизатор направих от летви балса със сечение 10х8мм., като дебелината му е 8мм. Отиде около половин пластанина балса 10х100х1000мм., или около 6 летви със сечение 10х8мм. Летвичките балса рязах от голямата пластина със резачката за балса описана в тази тема:
http://modelist.bg/showthread.php?t=1860
Клапата както е видно от снимката по средата си е много слаба-само със сечение 10х8мм балса, затова я подсилих от двете страни с по един стоманизиран "много як" тел 2мм. в диаметър. Тези два тела от горна и от долна страна вкарах във внимателно изрязани за тях каналчета в самата балса на стабилизатора и залепих със епоксидна смола. Мисля че това е единственото място по модела където използвам епоксидна смола до тук.
Облякох хоризонталния стабилизатор с фолио, и закрепих клапата му със 6 панти за по сигурно. Теглото със фолиото и пантите скочи на 100грама общо.Отгоре е бяло, от долу е червено. Дойдоха и гумите от хобикинга с приятното си тегло от 48грама за двете к-т и то при размери: диаметър 100мм. и ширина 30мм.
Лепнах и вертикалния стабилизатор на таксито.
Облякох вертикалния стабилизатор с бяло фолио. Теглото се дигна с 22грама от фолиото и трито панти и стана 66 грама.
Залепих хоризонталния и вертикалния стабилизатор към тялото. Тук има само една особеност която трябва да се спази задължително-първо се залепва хоризонтален стабилизатор към тялото, и след това когато засъхне се залепва и вертикалния. Разбира се също така трябва да се спазват ъглите от 90 градуса между тяло и хоризонтален стабилизатор както и 90 градуса между хоризонтален и вертикален стабилизатор. При тази слепка не трябва да има никакви грешки за да може модела да бъде красив и да лети праволинейно без да се налага голямо тримиране!!!
Модела доби завършен вид и го оставих в средата на стаята да си го гледам час два и да му се кефя. Капаците в носа на модела и над двата резервоара в мотогондолите са само гол шперплат, още не съм решил дали да боядисам този шперплат с боя, или да ги облека тези капаци с фолио.
Теглото на гол не оборудван модел, само с колесника по него дойде 2330грама което е много добре, даже е идеално за двумоторен самолет с разпереност от 190см., и такава здравина каквато постигнах с тази конструкция![]()
!!!
Той много хубав става бре,и аз го гледах доста време на снимката просто да му се кефя.
Дано се прибера за облитането.
ЙЕС! Красавец е!
Гого, ширината 30мм на гумата ли е или на джантата ?
Ако е на гумата, би ли премерил, моля, колко е широка самата джанта?
Интересува ме също така отвора и колко е ? За ос 4мм има ли шансове?
Бих те помолил за снимка на опашния колесник - какво решение използваш?
~~ CARPE DIEM! ~~
инж. Мартин Марков
Смарти сега не съм си в къщи за да снимам опашния колесник, като се прибера ще го снимам може да е утре, или след някъв ден. Иначе опашния колесник е също от хобито готов:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...0_90_Size.html
Ползвам такъв опашен колесник на G-55:
http://modelist.bg/showthread.php?t=1409
както и на САР-232,СУ-29, също и на големия ми ЯК-54 където е малко по голям този опашен колесник.
Гумата я премерих външно че е широка 30мм. когато ги извадих от кашончето, джантата не съм мерил колко е широка /може би с 3-5мм е по тясна/, ще я премеря и ще напиша. Гумите дойдоха с 4мм. вътрешен отвор за оста който аз разпробих на 5,1мм. защото ползвам 5мм. пружинна стомана за колесника.
Много ти благодаря за бързия отговор!
Питах за ширината, че "главините" ми сега са 20мм + малко резба за една гайка. Т.е. няма да станат като дължина иначе са си 4мм. Ще трябва да врътна на струга едни нови![]()
~~ CARPE DIEM! ~~
инж. Мартин Марков
В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)