Конфликти могат да възникнат всякакви и причините също могат да бъдат всякакви. Според мене (това е лично мое мнение) един модератор има власт, но тази власт му е дадена с някаква цел, а именно:

1. Да поддържа форума чист от обиди и обидни намеци
2. Всячески да се старае конфликта да бъде разрешен по взаимно съграсие на спорещите страни. В 99% от случаите се получава.
3. Всячески да се старае да не заема страна в конфликта, да бъде обективен и справедлив.
4. Ако всичко това не помогне, тогава се налага да вземе тежкото решение и да си носи отговорността, ако сбърка.
5. Да има едно и също отношение към всички моделисти, а не да ги дели на "наши" и чужди хора. Нашите могат да си развяват байрака, а чуждите винаги са виновни.

За съжаление някои модератори от Моделистика (няма да визирам имена) си позволяват да претупват всичко това и в резултат на техните действия си създават врагове и рушат имиджа на форума.

Направи си труда да поразгледаш форума в откритата му част - стотици обиди си стоят недопочистени. Тоест т. 1 НЕ СЕ СПАЗВА. Разгледай темите от скритата част - имаш го това право. Опитай се от позицията на твоята съвест да прецениш дали наистина всичко това е трябвало с лека ръка да бъде изтрито. Имало ли е винаги справедливост в решенията или над "нашите" хора е имало издигнат чадър на неприкосновенност.

Не те критикувам, просто констатирам. Това че всеки един модератор модерира според личните си разбирания за справедливост не е оправдание. Ами че то едно вмирисано яйце да има в кошницата, ще развали цялата партида. Сигурни ли сте, че сред вас няма човек, който да вреди на имиджа на всички останали. Не трябва ли да има поне малко от малко някакъв взаимен контрол и някакви разбирателства кое може и кое не може. Ами съберете се и се изяснете. И после го кажете на хората - ще бъде така и точка. В момента правилата на Моделистика са нещо от типа "абе всеки модератор може да прави каквото си иска". Ами как очаквате хората да се чувствуват комфортно, след като над главите им висят 20 Дамоклеви меча и във всеки един момент от време може да падне един от тях, защото разбираш ли някой от палачите се е събудил накриво. И то да беше само това, ами то наистина тези мечове падат от време на време. И то в пълна потайност - кой, защо, кога, по каква причина. И всички модератори казват - ами не бях аз. Не е ли честно и достойно в една тема да давате отчет. Нещо от типа "Изтрих мнението на Матеев, защото той обиди едикого си". Това е честно. Това е справедливо. Тогава, и само тогава ще можете с открито чело да си сложите под ника "Справедлив модератор" и ще ви е чиста съвестта. И няма да смеете да правите нечестни неща, защото обществеността няма да одобри действията ви.

Помислете си - цитирам пресен случай, защото ми е в главата, но такива има много. Темата с моето напускане получи поне десетина постинга в моя защита и доколкото знам (не съм я видял) против мене нямаше. Ха сега кажете кое правило на Моделистика наруших и защо темата изчезна? Не че ми пука за нея. Не ми е за първи път. Мое лично мнение е, че темата изчезна, защото хората започнаха да поддържат не когото трябва. И някой от Ръководството на Моделистика се уплаши. После се обяви контра-тема против мен, която доста дълго стоя неизтрита (интересно защо) и която доказа на практика същото - ами не можа да събере достатъчен брой критикари, че да обори предишната скрита тема. Развитието на събитията не се хареса на боса и той се опита по стар навик да потули случая. Да, ама този път не се получи. Както и да е.

Любопитно ми е ще стане ли ясно ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ какво може да се пише в Моделистика и какво не може. Формулирайте някакви ТОЧНИ И ЯСНИ ПРАВИЛА, без никакви увъртания. И после САМИ СИ СПАЗВАЙТЕ ТЕЗИ ПРАВИЛА и почистете форума от всичко, което не отговаря на тях. И ако ще измисляте някакви наказания за посетителите, ами добавете и наказания за МОДЕРАТОРИТЕ, които не спазват собствените си правила. Иначе нали знаете, че който се чувствува безнаказан (посетител, модератор или администратор), рано или късно започва да спекулира с това в свой интерес и/или против интересите на всички моделисти.

Хубаво е да има ред и дисциплина, но правилата за това трябва да имат поне мълчаливото одобрение на всички. Ако напишете "Обидите са забранени" - всички ще са съгласни с това и няма да се сърдят когато им триете обидни постинги. Е с малки изключения, защото винаги има хора с кофти характери, но те НЕ СА МНОЗИНСТВО. Ако обаче напишете "Забраняваме линкове към едикакво си" - ами сами разбирате, че малко хора ще го одобряват това. И после неволно някой ще сбърка и хоппа - отнякъде се стоварва изневиделица Дамоклев меч и му рязва главата. Без предупреждение, без обяснение, и при това палача е с черна маска и не можеш да го познаеш. А другите палачи го виждат това, но нище не му казват защото разбирате ли - това е "наш" човек. Е какво да си помисли обществото, когато не знае кой е палача - ами мисли си, че всички са един дол дренки не защото са го извършили, а защото безучастно са оставили всичко това да се случи.

ПС: Нищо лично към никого. Просто разсъждавам на фона на личния ми опит.