+ Ново Мнение
Визуализирани са от 1 до 10 от общо 53

Тема: Защо напуснах Моделистика

Threaded View

Admin Аватар на Mateev
    Регистриран
    Dec 2009
    Живее в
    гр. Габрово

А това, че в Моделистика се забраняват линкове към други форуми - просто нямам думи. Не знам какво му пречат на Ристис тези линкове. Нима той все още не е не разбрал, че основния му проблем си е в неговия форум, а не в чуждите.

Налагането на такава ЦЕНЗУРА няма да му реши проблемите, а ще ги задълбочи. Цялата световна история е доказателство за това. ДИКТАТУРАТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ никога не е водела до нищо добро. Просто е въпрос на време ДИКТАТУРАТА ДА ДОВЕДЕ ДО РЕВОЛЮЦИЯ.

Едно е да триеш мнения на конфликтни личности (с това всички са съгласни), друго е да ОГРАНИЧАВАШ СВОБОДАТА, което рано или късно ще доведе до натрупване на критична маса от недоволни.

И последно - ха сега да видим дали Ристис ще спази собствените си правила. В Моделистика има хиляди линкове към други форуми от целия свят, голяма част от които са с безценна информация за моделизма и моделистите. Иска ми се да видя как Ристис ще изтрие всички тези линкове и теми, и какво ще остане от Моделистика след това.

Според мене в момента в Моделистика наблюдаваме една голяма криза, която се задълбочава. Безсилието на управляващите да я овладеят вече води до вземането на неадекватни решения. Но тези решения само допълнително задълбочават кризата.

Спомнете си в кой обществено-икономически строй имаше:
    1. Ограничена свобода на словото
    2. Забрана за критикуване на управляващите
    3. Наказване на свободомислещите
    4. Вземане на решения в полза на личния интерес на управляващите и във вреда на мнозинството
    5. Поддържане на огромно количество силови структури (модераторите) и незабавно потушаване на всеки един опит за обсъждане или критикуване на правилата (законите) на системата
    6. Грубо потъпкване на демокрацията и демократичните принципи
    7. Шуробаджанащина - хората се делят на наши и ваши, като нашите (близки до управляващите) имат специални (недокументирани) привилегии
    8. Грубо потъпкване на собствените правила (закони), което обаче е привилегия само на управляващите
    9. Липса на отчетност пред мнозинството за действията на управляващите. Всичко, което е неудобно, моментално се забулва в секретност.

А сега направете паралел с Моделистика и се опитайте да прогнозирате какво ще се случи в бъдеще.

А ето и една 10-та характеристика на Моделистика, която най-пълно отразява всичко останало:

10. Силен страх сред управляващите, че ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА може да ги отвее и да загубят властта си (или посетителите си).

Всъщност това е и причината за неадекватните решения, които водят и до неадекватни действия, насочени в една единствена посока - запазване на статуквото за вечни времена. А интересите на мнозинството (моделистите) - те не са чак толкова важни. Мисли се и за тях, но само ако това не противоречи със собствените интереси на управляващите.
    Росимир Матеев

Потребител
    Регистриран
    Sep 2011
    Живее в
    София/Казанлък

Quote Originally Posted by Mateev View Post
    И последно - ха сега да видим дали Ристис ще спази собствените си правила. В Моделистика има хиляди линкове към други форуми от целия свят, голяма част от които са с безценна информация за моделизма и моделистите. Иска ми се да видя как Ристис ще изтрие всички тези линкове и теми, и какво ще остане от Моделистика след това.
    Забраната е само за публикуване на линкове към БЪЛГАРСКИ форуми, което лично на мен ми се вижда доста... абсурдно. Имам чувството, че още малко и няма да може да споменаваме марки на определени производители и т.н. За мен това си е чиста цензура, което изобщо не ми допада.
    Don't let your mouth write checks your ass can't cash
    Йордан Славов

Admin Аватар на Mateev
    Регистриран
    Dec 2009
    Живее в
    гр. Габрово

Ами да. Ристис забравя, че в Българските форуми пишат същите моделисти, които пишат и в неговия. Тоест това е един опит да се намеси в ПРАВОТО НА ИЗБОР на всеки един моделист. Това е чиста форма на ЦЕНЗУРА, която е един от елементите на ДИКТАТУРАТА. Мотивите може и да са благородни, но не е това пътя за постигането на тази благородна цел.

То и едно време при комунизма имаше ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА и БЕРЛИНСКА СТЕНА. Тяхната цел беше същата - силно да ограничат ПРАВОТО НА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ. Идеята беше хората на бъдат държани в един своеобразен ЗАТВОР и по-възможност никога да не научават, че там някъде зад стените на затвора има СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ и ПРОСПЕРИТЕТ. Е историята доказа, че такива стени и железни завеси НЕ МОГАТ ДА ПРОСЪЩЕСТВУВАТ ДЪЛГО.
    Росимир Матеев

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Според мен налагането на допълнителни забрани и правила няма да доведе до нищо добро. Напротив, биха могли да се случат неща, които са много подобни на тези в Моделистика.

Приветствам идеята на Росимир да създаде специална тема, в която да се обсъждат ДЕЙСТВИЯТА на административните лица (настоящи и бъдещи), за да има някаква форма на диалог.

Дефакто проблемите се случват предимно в Моделистика. В Моделист досега не е имало кой знае какви драми, но дори да се появяват чат-пат, това не е толкова фатално. По-важно е всеки да разбере и осъзнае, че всичко написано остава завинаги в Гугъл и може в бъдеще да навреди на своя автор или на всички потребители.

Естествено, теми подобни на тази е редно да бъдат скривани или изтривани. Понякога е добре човек да може да си каже нещата направо. Може да се помисли за вариант за теми-двубои, в които евентуалните спорещи да го правят пред публика, но с някакви правила и с едно наум, че всяка написана глупост остава да петни имената им завинаги.

Все пак, според мен най-разумно си остава поведението на самоконтрол, предложено и постоянно напомняно от Матеев. Всеки да внимава какво пише и да се старае да не създава конфликти.
    Въпреки, че го казвам, няколко поста по-горе изказах доста неласкави думи по отношение на Добри Грабчев, но те бяха провокирани от една негова постъпка, която за мен е равносилна на обида.
    За да бъда толерантен, ще си редактирам поста в най-скоро време. Знам, че чете тук и му давам възможност да прочете написаното и ако желае да се защити или поне да обясни мотивите за тезата си, която ми написа по скайп. Разбирате, че ползвам думата "теза" само за да не употребя някоя друга...
    В случай, че не желае - това е негово право. Всеки сам е господар на действията си. Предлагам темата да бъде изчерпана и премахната до началото на идната седмица.
    Георги Русинов

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Подобни теми

1. Защо не мога да пиша във форума
    от Penev във форум: За форума
    Replies: 1
    Последно мнение: 03.01.2010, 18:28

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени