Миналото на моделизма в България - касета на Розен - Част 6
Миналото на моделизма в България - касета на Розен - Част 6
Миналото на моделизма в България - касета на Розен - Част 7
Миналото на моделизма в България - касета на Розен - Част 8
Миналото на моделизма в България - касета на Розен - Част 9
Това е само половината от касетата на Розен. Другата половина все още не е обработена. Надявам се следващата събота и неделя да ми остане време (10-15 часа) да я обработя и публикувам.
Още веднъж специални благодарности на Алтимир Воденичаров и Розен Тодоров за предоставените материали.
Така излиза в мненията и е ограничено от Ю-тубата. Който иска да гледа клипчето в пълен размер, да цъкне в клипа и ще се отвори нова страница директно на Тубата.Все пак клипчетата се показват доста дребни. В действителност са 2 пъти по-големи. Може би има още нещо по синтакса на командата, което не го знам. Ако някой от модераторите го знае, моля да ми модифицира постингите.
Наистина уникат !!! Браво Милене !!! От къде го изрови :)
Браво, Милене!
Подсетен от поста на Милен споделям на какво попаднах преди време.
Списание "ЛЕТЕЦЪ" от 1924г. - 1925г.
http://www.pan.bg/?page=avio_archives_magazines&p=1
А това как ви звучи :
"Моделния спорт всpeд нашата младеж
Наченките на моделният спорт у нас са съвсем неотколешни. Като подготовка и опит за въвеждането му трябва да се счита малкия моделен курс за желаещи ученици, уреден от Дирекцията на въздухоплаването през лятото и есента на 1934 год. Тогава за пръв път нашата младеж, макар и в твърде ограничен кръг, изпита както удоволствието да строи, така и радостта да лети с хвърчила и модели. За съжаление, тоя курс не можа да се разшири и продължи практически.
През 1935 г. развоя на моделното строителство биде оставен почти изключително на частната инициатива; тя има добър успех, но се оказа недълготрайна. Същата година „Летецъ" даде като приложение първия план за строене на моторен модел - „Първаче". Това позволи на мнозина от читателите му да си построят този модел. И наистина, на състезанието, което Българският Аероклуб уреди през месец октомври с. г. се явиха множество такива модели...................."
А тука има подбрани статии от сп. "Летецъ" от 1937 до 1940г.
http://ivsto.hit.bg/aviation/letec/letec.htm
Лично на мен четенето им ми достави голямо удоволствие.
В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)