Гайка няма да сложа, защото това е твърде остаряла концепция. Гайката внася напрежение в зоната на резбата и увеличава шансовете за изпускане на самата резба, тъй като щипката е изработена чрез загъване:
За подсигуряване на свръзката се използва спойка или лепило. Аз използвам специално гъвкаво лепило (вече го показах веднъж), което прониква в цялата зона на резбата и при нужда сглобката може да бъде разглобена. Лепилото ще бъде поставено накрая, след като бъдат монтирани всички машинки и електрониката. Причината вече е обяснена в темата за Катана, но ще я обясня пак по-надолу.
Методът, по който изработвам щангите е подробно описан в темата за Катана. До този вариант стигнах след много години всевъзможни решения и експерименти. На практика съм ползвал всички популярни начини, но този за мен е най-добър, защото:
1. Материалите са много достъпни. Спици се продават навсякъде и телта им е много здрава.
2. Това изпълнение за мен е най-надеждно от всички други познати варианти, тъй като конструкцията е изключително проста и с минимум детайли. Респективно минимум неща могат да се повредят.
3. Методът позволява да се изработи тяга според всяка конкретна нужда и с точната дължина. Не се налага корекция в големи граници. Следователно няма нужда от две зони за корекция.
4. Методът икономисва една щипка. Спицата има естествен завършек, който е едновременно здрава основа и прави измъкването невъзможно. По-скоро ще се счупи рогчето на машинката. Ъгълът на завършека може да бъде коригиран (както в моя случай).
5. Методът позволява щангата да премине през много тесни улеи в зоната, която е в непосредствена близост до машинката. Например при машинки в крилете или "скрити" машинки.
6. Изработил съм си няколко инструмента, с които "калибровам" отвора на рогчето така, че да осигури пълна липса на луфтове.
7. В зоната на връзка се осигурява шарнирна гъвкавост, която може да стигне до 45 градуса чрез нагласяне на ъгъла на естествения завършек на спицата. В моя случай ясно се вижда, че щангите имат сериозен ъгъл спрямо оста. А една от щангите дори е поставена "неправилно" с "лош" ъгъл спрямо рогчето на елеватора. Причината е, че на това място имаше фабричен отвор, който не исах да оставям, а изместването е пренебрежимо.
Защо още не съм сложил лепило:
И това съм описал в темата за "Катана". Правя го чак след като бъдат поставени всички машинки и електрониката е монтирана. Засега машинките са само центрирани в средно положение чрез този инструмент:
След като монтирам всичката електроника, отново с помощта на въпросния инструмент ще направя тест за издръжливост на батерията като включа в автоматичен режим всички машинки на средна, а после и на максимална скорост. Ще включа и запалването, като ще симулирам подаване на искра чрез малък генератор. Всичко ще работи докато ВЕС-а покаже, че батерията е за зареждане. Така ще знам точно колко време имам за полети през деня. Очаквам да е минимум 3 часа. Ще покажа чрез видео.
Чак след този тест ще свържа приемника и отново ще проверя средните положения. Инструментът ми дава идеален център - 1500 милисекунди, но предавателя може да има изместване (в зависимост от варианта му на PPM). Едва след това ще сложа лепилото.
Няма да е силиконов. Имам по-добро и елегантно решение. Парчето силиконов шлаух е грубо и има навика да се къса с времето. Не ми харесва. Назад ще има пръски масло и остатъци от бензин. Това ще разруши силикона много бързо.