+ Ново Мнение
Визуализирани са от 1 до 10 от общо 62

Тема: С една апаратура на 2.4 - 2 приемника на 2.4 ??!?!?!?!

Threaded View

Потребител
    Регистриран
    Aug 2010
    Живее в
    Павел баня

Имам идея от къде да се купи даже е българско производство но що не си караме моделите ами се занимаваме с глупости.Какво ще видиш с това че има някой в ефира ли или нещо друго.

Заслужил Автор Аватар на Bovyanski
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. София

Quote Originally Posted by kabel View Post
    Имам идея от къде да се купи даже е българско производство но що не си караме моделите ами се занимаваме с глупости.Какво ще видиш с това че има някой в ефира ли или нещо друго.
    И аз това се опитвам да кажа ама нейсе, проблема е че е зима и само щуротии се генерират в главите ни.

П.П. И най съвършениа апаратура да закарате на поляната е просто безсмислено.
    Анатоли Бовянски
    София

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Аз пък исках да кажа, че ако има малко повече култура и отговорност, ще можем да караме с каквито и да е апаратури без притеснения.

Озадачен съм от начинът на мислене на доста колеги. Всеки път се налага да правя забележки за летене над колите или над хората и то на моделари с дългогодишен опит. Интересно е, че всеки път едни и същи хора правят едно и също, а на мен вече ми е неприятно да правя забележки, защото не искам да си развалям отношенията...

Та интимната ми мисъл е, че ако има мааалко повече култура и възпитание, няма да има счупени от глупост модели. Ако има едно простичко листче, в което всеки да си попълни честотата, канала и марката на апаратурата, ще сме с вдна крачка напред в борбата.
    Другото простичко нещо е докато има модел във въздуха да не се прави нищо. Ако се разберем няколко човека да летим едновременно, задължително правим проба.
    Просто е...
    Георги Русинов

Потребител
    Регистриран
    Aug 2010
    Живее в
    Павел баня

За това къде да се лети и културата съм съгласен.Тестове с приятели също.Само да ви кажа че моя човек в щатите е напуснал очертанията на летището им и е минал над колите и то заради вятър и са му отнели достъпа до летището за месещ и някакъв тест ще минава.Освен това го грази и глоба от 800 долара.Като се наспи днес ще ви кажа подробности.

Заслужил Автор Аватар на smarty
    Регистриран
    Apr 2010
    Живее в
    Габрово

Turnigy 9X (v2 Firmware)

Здравейте,

След прочетеното тук бях любопитен да видя какво ще се случи ако включа два приемника едновременно с Turnigy 9X.

Бях поръчал допълнителни приемници и вече разполагам с необходимото за опита.
    Предполагах, че байднат приемник към съответната позиция на модел в менюто ще си пази "мястото", да ама не!

За първи модел, направих байнд на един приемник, за втори модел - на втори приемник, за трети съответно трети приемник. Байнда е правен самостоятелно за приемниците един по един.

Бях мноооого изненадан когато захраних и трите приемника с по една отделна батерия (и трите приемника с отделни спиидконтролери и серва накичени към тях) и на трите опитни постановки сервата се задвижиха синхронно по един и същи начин!

Единствения ефект от превключването на модела от N1 към N2 или N3 от менюто на апаратурата бе различното движение на сервата съгласно зададените различни параметри за трите модела.
    Но и трите опитни постановки извършваха еднакви синхронни движения за всеки един от трите модела.

Може би за тази апаратура е нормално, но аз поне очаквах, че като избера модел номер едно, втори и трети приемник няма да реагират.

Не ми се мисли ако не изключа един модел и включа втория каква беля може да стане....

Чета още по темата, ще проверя как стои въпроса и с префлашнатите версии на er9x и th9x, дали и с тези фирмове е същата дивотия.

Съвети ?
    ~~ CARPE DIEM! ~~
    инж. Мартин Марков

Admin Аватар на Mateev
    Регистриран
    Dec 2009
    Живее в
    гр. Габрово

Това е доста притеснително. А сега си представи ситуация, че утре на поляната се окаже, че твой приятел има същата апаратура и при него също всички приемници са с един и същи код. Какво ще направите????????????????????????????

Та вие посмъртно нямате шанс едновременно да летите на една и съща поляна. А като отидеш на друга поляна с други хора, винаги ще трепериш, че някой с Turnigy без да иска може да ти потроши модела.

Това с RANDOM кодовете е за предпочитане. Пак ще знаеш, че някой някога може да ти строши модела, но вероятността за това е нищожна. Дори и да се случи, пребиндваш дадения приемник и си сигурен, че вече си се спасил от този със скапаната апаратура. Ако обаче кодовете ти са фиксирани - нищо не можеш да направиш.
    Росимир Матеев

Заслужил Автор Аватар на smarty
    Регистриран
    Apr 2010
    Живее в
    Габрово

Г-н Матеев,

струва ми се има още поне 2 такива апаратури, които се подвизават на габровската поляна.
    Моята все още не е включвана там :) Носил съм я, с идеята да ви питам относно настройки за хели и симулатор но не се е появявала възможност.
    Карам само с HK-7X 2.4Ghz 7ch w/ 5 Model Memory TX & RX V2 (Mode 2)
    Тя обаче при превключване на модел в паметта си търси другия приемник :) хехе...

С особено внимание ще се отнеса към въпроса при следващата сбирка на поляната.
    Ако проблема касае една (моята) апаратура към нейните си приемници - бива. Ще внимавам с моите си модели.
    Просто нетрябва да забравям включен един модел , докато вдигам друг
    Но трябва и да се внимава с байндването. Макар и малко вероятно двама да извършваме процес по байндване в едно и също време.
    Добре ще е да съберем колкото се може повече такива апаратури на едно място и да проверим.
    ~~ CARPE DIEM! ~~
    инж. Мартин Марков

Заслужил Автор Аватар на Penev
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Габрово

Quote Originally Posted by smarty View Post
    Здравейте,

След прочетеното тук бях любопитен да видя какво ще се случи ако включа два приемника едновременно с Turnigy 9X.

Бях поръчал допълнителни приемници и вече разполагам с необходимото за опита.
    Предполагах, че байднат приемник към съответната позиция на модел в менюто ще си пази "мястото", да ама не!

За първи модел, направих байнд на един приемник, за втори модел - на втори приемник, за трети съответно трети приемник. Байнда е правен самостоятелно за приемниците един по един.

Бях мноооого изненадан когато захраних и трите приемника с по една отделна батерия (и трите приемника с отделни спиидконтролери и серва накичени към тях) и на трите опитни постановки сервата се задвижиха синхронно по един и същи начин!

Единствения ефект от превключването на модела от N1 към N2 или N3 от менюто на апаратурата бе различното движение на сервата съгласно зададените различни параметри за трите модела.
    Но и трите опитни постановки извършваха еднакви синхронни движения за всеки един от трите модела.

Може би за тази апаратура е нормално, но аз поне очаквах, че като избера модел номер едно, втори и трети приемник няма да реагират.

Не ми се мисли ако не изключа един модел и включа втория каква беля може да стане....

Чета още по темата, ще проверя как стои въпроса и с префлашнатите версии на er9x и th9x, дали и с тези фирмове е същата дивотия.

Съвети ?
    Защо се учудваш, това би се случило с почти всички апаратури. При тези с външни модули е 100% сигурно. Предавателния модул никога не получава информация, кой модел си настроил от апаратурата.
    Имай предвид, че при нискочестотните апаратури това се случва в 99% от случаите. И няма как да е по друг начин. Оставям 1% за специални изпълнения, които дори не съм виждал.

За куриоз, два пъти по невнимание ми се случи на състезание да карам с настройки на друг модел. Много е интересно, когато лявото стане дясно и обратно. Сещате се, че изобщо неочаквах да е така, а във водата имаше още 5 модела покрай моя. Говорим за Graupner MX12/40MHz можете да закачите колкото си искате приемници.

Наистина е изключително сериозен проблема, при който два или повече предавателя използват един и същ код за опознаване. За мен лично е интересно къде е записан този код. Дали е закопан дълбоко в софтуера, или е параметър, който по някакъв начин може да бъде променян.
    Димитър Пенев

Заслужил Автор Аватар на Penev
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Габрово

Ще споделя наблюденията от няколко предавателя, с които разполагам.
    1. Graupner MX12/40MHz - процес на биндване предавател-приемник при апаратури от този клас няма. Определя се канал на предаване от предавателя и той се настройва в приемника. Съществуват сканиращи приемници, но тук не говорим за биндване, а за сканиране на каналите от честотния диапазон за най-силен сигнал.
    2. Turnigy 9X 9Ch Transmitter with Corona 2.4Ghz JR Module - тук може да разгледаме два слоя на системата:
    - Първия Turnigy 9X 9Ch Transmitter - където думичката в името Transmitter трябва да се разглежда само единствено в значението уред предаващ/изпращащ съобщения и сигнали. В самия уред радио предавател няма. Нещото Turnigy 9X 9Ch Transmitter взема състоянието на лостовете (потенциометрите) и ключетата прекарва ги през матрица за обработка (това са настройките за определения модел) и ги модулира в комплексен сигнал, който подава към модула. Изобщо не се интересува какъв модул има поставен и дали изобщо има поставен модул. С две думи обратна връзка няма.
    - Втория слой е радио-предавателния модул. При мен той е Corona 2.4Ghz, но би могъл да бъде и друг. Модулът, закачен към апаратурата полочва захранване и стандартизиран комплексен сигнал, който модулира 2.4GHz, като добавя към него код. Именно този код използва приемника при биндването, за да е наясно кой е неговият предавател.
    Тук направих следния експеримент: комплекта Turnigy 9X 9Ch Transmitter with Corona 2.4Ghz JR Module бинднат с приемник Corona 2.4Ghz 8ch. Извадих модулът на Corona 2.4Ghz и го преместих на друга Turnigy 9X 9Ch апаратура. Смяната на апаратурата не повлия на биндването избора на модел също.
    3. Walkera и Walkera PRO – г-н Матеев е описал много подробно какво става при тях, само ще допълня. Двата предавателя могат да генерират нов код при всяко едно включване (което е по подразбиране), както и ръчно да им бъде зададен. Също има и любителски изпълнения на Walkera, при които ръчно не е възможно да зададете BIND код. Те се предлагат в комплект с модел, възможностите за настройки на са много ограничени, като цената им е символична. Такива предаватели има в някой от комплектите на Walkera, които HobbyKing предлага.
    RX2801 Pro приемници на Walkera при начално (автоматично) биндване осъществят ли разпознаване работят перфектно. При загуба на сигнал или захранване след възстановяването им се възстановява и връзката предавател приемник и работят отново идеално. Имал съм два пъти проблем при твърдо въведен код за опознаване. При някое от поредица включвания и изключвания с цел настройки, разпознаване не се осъществява. До момента не съм установил каква е причината. Възможно е да има дефект в системата на Walkera или приемника да се е опитал да се свърже с друг предавател. Това са само два случая и не съм сигурен дали не е в мен причината, тоест да съм включил първо приемника после предавателя.
    Димитър Пенев

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Подобни теми

1. Replies: 13
    Последно мнение: 28.02.2015, 13:00

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен