Здравей и добре дошъл сред моделистите!
Похвално е, че пишеш грамотно и без грешки! Не съм срещал досега начинаещ, който да пише така добре и да изказва мисълта си гладко и разбираемо! Поздравления за това! Вероятно не си много малък...
Сега конкретно на въпросите ти:
Балсата ще изрежеш най-добре с т.нар. "резбарско лъкче". Последно ги гледах в Бриколаж. Точно това му е името - резбарско лъкче. В него се слагат едни малки триончета, широки около милиметър или дори по-малко.самолетчето е от с принтирани върху балз елементи които трябва да изрежа и с тънки клечки да се оформи фюзелажа
За твоето моделче е най-добре да използваш или Ц200 (Ц400) или това:1. Какво лепило да използвам
По-достъпното е Ц200. С него се работи по следния начин:
След като си съединил детайлите, с много тънка четчица или малка клечица "хващаш" малко лепило и внимателно размазваш около мястото на съединяването. Най-добре е, ако лепилото влезе между двата детайла, но това невинаги е възможно. Бъди пестелив и не прекалявай с лепилото!
Хартията се изпъва много лесно - с вода. Но първо трябва да я поставиш върху модела. Най-добре се работи с НИТРОЦЕЛУЛОЗЕН ЛАК. За съжаление трудно се намира.2. Човекът ми обясни внимателно че ще ми трябва лак на по късен етап има ли особености при лакирането на хартията
3. Идея си нямам как се изпъва хартия върху подобни овални форми.
Вариантите са два:
1. С Ц200. Разреждаш много лепилото, да стане водно. С негова помощ залепваш хартията към дървото, като се стараеш да е опъната колкото се може повече. Но ако някъде има бръчки - не се притеснявай!
2. С нитроцелулозен лак: по същия начин.
След като изсъхне лепилото, напръскваш хартията с вода. Когато изсъхне, тя ще се опъне сама. След това трябва да се лакира. Най-добре става с нитроцелулозен лак...
При поставянето на хартията върху дървените детайли, можеш да я нарежеш на по-малки парчета за твое удобство. Но внимавай със застъпването, за да не стане после грозно. Аз мисля, че ще се справиш прекрасно!
Успех!

Цитат