С тоя мотор е нормално да тежи толкова...
Аз си купувам бръшлес който е 50 грама а тоя е 174 грама!
С тоя мотор е нормално да тежи толкова...
Аз си купувам бръшлес който е 50 грама а тоя е 174 грама!
Илко Щирков Варна
С каква апаратура караш? Има ли възможност за програмиране на миксери?
Неделчо Брънчев
Неделчо,
Апаратурата е Spectrum DX5E, но съм си направил миксер по темата от другия форум. В момента конструирам новото тяло на solidworks и преди да изкарам документацията искам да заложа някакви първоначални ъгли в рамата на двигателя и в изреза за крилото, защото после ще давам да резнат детайлите на лазер.
Николай Арсов - дърт авиомоделист от 1967г.
За този модел ъгълът на поставяне на мотора е почти без значение. Най-добре го остави на 0, с възможност за промяна впоследствие (ако ти се занимава). Едва ли ще усетиш разлика, но спокойно можеш да сложиш градус-два нагоре (тласкащ мотор) и градус-два в посока, обратна на въртене на витлото.
За да ти е по-лесно, абстрахирай се от двигателя и гледай само витлото. В този случай оста на витлото ВИНАГИ трябва да е с ъгли надолу в посока на въртенето, без значение дали е тласкащо или теглещо.
Георги Русинов
На същото мнение съм. Преди, когато правих първите си модели, много се притеснявах от това дали съм поставил под правилен ъгъл моторчето, но се оказа, че причините поради които не ми летяха първите модели, бяха съвсем други...
За сега в повечето случеи, поставям "мотора на око" и моделите ми летят.
Относно ъгъла на поставяне на крилото спрямо стабилизатора, според мен, добре ще да е 0 градуса.
P.S. Инатересно, в темата за "федерацията и таксите" взеха участие и големи планерджии, като Сотир и Вальо, но сега тук, не се обаждат...
Неделчо Брънчев
Е, големи, големи, па колко да са големи?!
![]()
Последна редакция от ajcinema; 21.08.2010 на 23:45.
Георги Русинов
Ето първоначалната скица на новото тяло. Дал съм 3 градуса ъгъл на двигателя и 0 градуса на крилото. Утре ще направя 3D модела, ще разположа компонентите - акумулатор, контролер, приемник, машинки, за да видя как се разпределат масите и дали ще съм близо до препоръчителния център на тежестта. Солида позволява да размествам компонентите така, че да паснат така, както аз и ЦТ искаме.....![]()
Николай Арсов - дърт авиомоделист от 1967г.
В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)