Имането или нямането на пари е друга тема и по-добре да не я захващаме, щото край няма да има. С малки изключения (бандитите) пари се правят много трудно. Човек трябва да пожертва цялото си време, семейството си, удоволствията си, почивката си и здравето си (много стрес), за да подхване някакъв бизнес и (ако има късмет) бизнеса да му донесе някакви приходи. Останалите виждат само парите, а не знаят какво му струва на този човек да ги спечели.

Който няма пари има много свободно време и се гордее как през това време е сглобил някакъв модел от нулата. Който има пари, със сигурност НЯМА ВРЕМЕ !!! И затова е по-склонен да сглобява купешки модели - ами просто това става по-бързо. И едните и другите обаче са моделисти, защото в това намират удоволствие и утеха от стресовете на ежедневието.

Колкото до състезателните такси - обикновенно те отиват за заплащане на съдиите и за медали и купи. Документи не се издават, защото и самите разходи са неофициални.

Аз много се учудвам, че все още има хора, които си мислят че организаторите или федерациите са на печалба и че някъде някой печели от всичко това. Това е една огромна заблуда. Всички хора, които се занимават организационно с моделизма, федерациите и състезанията в България, го правят за всичко друго, но не и за пари. Обикновенно те са на загуба с пари и време. И ако въобще го правят за останалите, то е защото им доставя удоволствие.

А на критикарите ще кажа - организирайте и вие нещо, пък да видим тогава дали няма да искате такси. Аз ще ви дам 500 лева спонсорство, но те няма да ви стигнат доникъде. Всичко останало ще е от вас. Опитайте поне веднъж, пък тогава критикувайте. И да видим какви документи ще издавате. Просто според мене в момента си нямате никаква предства за какво става въпрос.

ПС: Ако някой състезател има желание да отиде на състезание и да се предстви добре, но го спират само таксите за участие, нека да ми се обади. Ще измислим нещо. Надявам се обаче да не се спекулира с това предложение. Помагал съм и пак ще помагам (докато мога) на много хора.