Не се стискам, нека стане за гледане....
Не се стискам, нека стане за гледане....
Хайде пак въпроси към знаещите, макар че на тях не им се споделя опит....
След шкуренето на корпуса, облечен със стъклоплат, какъв кит е най-добре да се ползва ?
Полиестерният кит разяжда ли фибрана ?
При този тип лодки, налага ли се мотора да има водно охлаждане ?
Голямо търкане падна, ама пък се получи добре, направих и тест на механиката за изсипване на контейнерите, имат нужда от малка корекция, но съм на прав път.
Ще направя проби на вода, преди боята, за да разбера дали ще трябва водно охлаждане на мотора.
Охлаждането е задължително, иначе ще си я прибираш от водата "пешА"...
Стоян Пулевски '71 набор.
ОК, ще го направя, приятелю...
Сам виждаш, никой от знаещите не се включва, та затова ми се налага да гадая, дали съм на прав път..
Странна работа, все си мислех, че форума е място за коментари и размяна на мнения по дискутираните теми, но явно съм се заблуждавал, всеки си пази наученото от практиката за себе си....
Както казва RIBARJ: " Много знаещи има,но има повече неказващи."
Това Жабарите са страни "Птици"
Аз преди години питах за едно корито даже в Дружба на езерото се опитах да говоря с тях, гледаха ме като поредния нахалник.
Та затова и не питам този род моделисти вече.
Аз бих си направил и охлаждане със сигурност няма да вреди, само не знам колко ще е ефективно при ниска скорост.
Успех
Анатоли Бовянски
София
Може би помпа, или турбинка както е при хеликоптерите с двг. Камера и телеметрия няма да навредят да се вижда колко е тока и температурата, че да не остане на 50 метра лодката без ток. Ако се куплира лодката и с един хеликоптер отгоре ида си стои там на нея вързан та при нужда лесно да се хвръкне и да я достави на брега
Маи маи сега като се замисля един самолет с поплавъци и устройство за хвърляне на парашутисти /захранка/ на бръснещ полет ще върши много по качествено и по бързо цялата работа с това захранване, а и ще си играем повече от колкото да ловим риба![]()
При моторите от тип 540, 550 и т.н. водното реално охлажда част от корпуса и магнитите.
Роторът и колекторната част се охлаждат с обдухване от вградената турбинка.
Затова е важно всички отвори в корпуса на двигателя да останат незакрити от водното и от станока.
Ниската ефективност на водното при малка скорост може да се пооправи с по-голям диаметър
на тръбичките или с принудителна циркулация - допълнителна помпичка.
Ако конструкцията на корпуса на лодката позволява и циркулация на въздуха в нея - още по-добре.
Имам предвид защитени отвори от пръски и вълнички, през които да влиза свеж (хладен) въздух.
Друг важен момент при този тип лодки е осветлението и бордовите светлини при сумрак и нощен риболов.
Добре е да се избере такава цветова схема, че да е ясна ориентацията при спряла лодка.
Когато се движи е малко по-лесно, но в някои случаи движението е възпрепятствано в някоя от посоките.
Стоян Пулевски '71 набор.
Приложение 4969Приложение 4970Първата ми "лодка" от изолацияработи добре , материали - каквото ми се намираше под ръка
за данните :
дължина 850 мм ширина 380 мм височина - основна 60 мм +30 мм за надстройката , материала е нещо като фибран , но предназначението му е за изолация на пода , т.е. е малко по-твърд
, мотора е : http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...r%5FMotor.html
, винта е : http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...tal%5F440.html ,
спийда е ХК 120 авто ... на 3 клетки - скорост на придвижване - около 15 км/ч, консумация максимална 7 А , на 6 клетки излиза на глисаж ,благодарение на предните крилца :) . Има редуктор 1:2 ...защо?! и аз не знам
- имах притеснения относно консумацията ... във втория вариант няма да присъства , "контейнерите" за захранката са от шишета с вместимост 0,5 л , стрелата отзад е , да носи въдицата , като се освобождава с команда на сервомашинката
По темата : Има кит за коли , които е предназначен специално за предните капаци или тавани ... идеята е ,че тежи с около 40 % по-малко . Съветвам те да си потърсиш от него . За местата с оголен фибран , би могло да се нанесе слой полиуретанов лак . По горе изложеното подобие на "катамаран " е с две ръце полиуретанов лак(водна основа ) и последващо пренебрежително напръскване с обикновен спрей на ацетонова основа .Идеята бе , само да добие цвят различен от сивия на вложения материал :)
П.С. Извинете ме , в случай ,че бъркам понятията за основа на лак ... :)
Последна редакция от sides; 22.06.2012 на 00:01. Причина: допълнение
Helmesi Agilery ¶ ¶
Последна редакция от GMateev; 28.06.2012 на 19:45.
В момента 2 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 2 гости)