На страници 3 и 4 от настоящата тема преди време описах еднаа методология как можем грубо да изчислим обхвата на една апаратура, ползвайки информацията от Range Test-a. В тази методология тогава аз предполжих, че в режим Range Test апаратурите излъчват със 100 пъти по-малка мощност и на базата на това направих последващите изчисления.

На практика нито един производител на апаратури не обявява директно каква е мощността в режим Range Test и колко пъти се намалява обхвата с натискането на това копче. С много колеги сме го обсъждали това нещо и се оказа, че никой нищо не знае по въпроса. Няма го и по форумите (или поне аз не знам къде го има).

Та от вчера с новия спектрален анализатор вече имам възможността да го премеря и аз веднага го направих. И открих отговора, но освен него видях и други неприятни неща. Първо отговора:

Натискането на копчето Range Test намалява напрегнатостта на полето с около 30 dB.

Казвам "около", защото полето не е с константна напрегнатост, а плува с 2-3 dB нагоре-надолу. Та ако приемем, че числото е точно 30, то това означава, че мощността на предавателя се намалява ТОЧНО 1000 ПЪТИ. Като обхват нещата изглеждат така:
1. Всеки 6dB намаляват обхвата 2 пъти
2. В 30dB има 5 пъти по 6dB, което означава, че обхвата се намалява 32 ПЪТИ (2*2*2*2*2).

За по-лесно смятане можем да приемем, че:

Натискането на копчето Range Test намалява обхвата 30 ПЪТИ.

Тоест ако на земята с Range Test сме премерили 30 метра, то това означава, че във въздуха модела ще има обхват около 900 метра.