Последните две лета имах възможност много пъти да ползвам системата за вода и тя работи безупречно. Точно както си я представях.
Зареждането с вода е много лесно, бързо и удобно. Отнема не повече от 10 минути (колкото е дебитът на съответната чешма). Добавих също и външна сгъваема чешма - за миене на ръце, посуда и пиене. Активира се чрез специален дистанционен педал, което е много удобно.
Идеята ми за климатик не сработи, тъй като пелтиерите се оказаха твърде неефективни и енергоемки. Затова вкарах в действие "План Б" и купих климатик специално за целта - EcoFlow Wave 3:
Този климатик е изключително ефективен и тих. Първоначално се чудех къде да отведа конденза и как да измисля входящия и изходящ въздух, но накрая се оказа, че климатикът е много умно измислен:
Кондензът се изхвърля чрез специална вградена помпичка и не е нужно дренажният отвор да е под нивото на самата машинка. На практика вътре има малък резервоар, в който се събира и периодично се изхвърля чрез помпата. Така успях да прекарам дренажна тръбичка без да се налага да дупча пода.
Повече зор ми дадоха тръбите за въздух. Но за щастие този климатик е измислен много хитро - той може да стои както вътре, така и навън. Просто се сменят местата на плочките, които държат гъвкавите тръби. Накрая успях да намеря специални неръждаеми "капандури" с автоматично отваряне, които ще поставя на закътано място под соларните панели. Това ще се случи напролет. Но докато го реализирам, измислих много по-бърз и лесен вариант - чрез мека "възглавница", която се монтира просто на страничното пасажерско стъкло. Този вариант може би ще остане постоянен, защото монтирането и свалянето стават за минута. Климатикът не е предвиден да стои през цялото време в буса, тъй като ми е нужен само за горещите месеци, когато съм на плаж, на летището или някъде другаде.
За съжаление инверторът, който бях монтирал още в началото не се "хареса" на този климатик. Изрично изискване е синусоидата да бъде чиста. Затова купих друг инвертор - 4 киловата с чиста синусоида. Ще го снимам тези дни. Инверторът разполага с много полезен дисплей с всякаква информация, както и удобно дистанционно управление.

Цитат