Визуализирани са от 1 до 10 от общо 47

Тема: Mоделистика

Threaded View

Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив

Quote Originally Posted by Valio Savov View Post
    Георги кой прави планери F3J в България ??? Можеш ли да ми изброиш поне 1 , совен фирма НАН ???
    Не става въпрос за старите от преди 10 години технологии ....
    Няма такива .... просто .....
    Хората, които ги произвеждат не пишат по форумите, защото работят, а не си чешат езиците ....
    Достъпната технология за направата на един (не серийно) модел , я работят 5-6 човека, включително и аз ....
    Технологията е D-box .... Публикувал съм в раздела ракетомоделизъм, как си направих моя ракетопланер ....
    Еденици попитаха нещо, никой не ме последва ..... причината - много работа и сложно ....
    А до фабриката на НАН, предполагам много хора са я посетили и няма тайни особенни .... Просто технологията им не може да се прилага само за един модел (матриците са доста скъпи) ....
    Всеки който е бил там знае горе-долу как стават нещата, останалото е ОПИТ трупан с 20 години !!!
    Но мисля, че не е коректно да се коментира и показват снимки от фабриката, това си е техния труд и пот ....
    На мен лично Николай ми е обяснявал всичко, което съм го попитал и ми е казвал как точно да го направя, но неговата технология е за серийно производство .... а не за един модел ....
    Бил съм и в другата фабрика, която сега е в Пловдив, там нещата са 10 години назад, но пък правят евтини модели ....
    Моделите на НАН доминират в клас F3J в последните 6 години .... просто са най-добрите ....
    Ако ви интересува технологията D-box мога да покажа всичко подробно ....
    Между другото, при обсъждането с Николай, той ми каза, че за да стане леко - това е технологията .... много работа, но добър резултат ....

Вальо, не един, ами поне десетима само от пловдивския вилает мога да ти цитирам. На едни господа дори им правих шаблоните за боядисването... при което се сблъсках с уникалния български опасен чар - групата на господата се раздели на две и всяка искаше свое име на модела. Накрая направих за своя сметка два варианта - Дайкири и Вълчър. Мисля, че се сещаш за какво говоря... И ептен накрая излязох виновен за това, че направих и платих шаблоните, а двете групи взаимно се нацупиха, че съм угодил на другите...

А на всичкото отгоре, самият аз притежавам десетки калъпи за тела, криле и опашки, поради простата причина, че се наложи да платя тока и наема на един пловдивски пишман-търговец, понеже не си ги беше плащал с години. Като зестра ми останаха едни от най-добре изработените матрици на хенд, диск, ф3дж и прочие... Бих ти ги подарил, ако проявиш интерес. Бих ги подарил на всеки, който ги поиска, защото на мен не са ми нужни - от хобито НИКОГА няма да си позволя да правя пари.

Та конкретно - понеже не ме познаваш лично, а вече няколко пъти ме апострофираш за мои изказвания. Държа да знаеш, че в това хоби никога не съм имал користни цели и подбуди и съм яростен противник на всяка търгащина и користност, що се касае за думичката ХОБИ. Не знам дали усещаш нюансите, за съжаление интернет не може да ги представи... но не казвам нито слово за комерсиалната разновидност, наречена СПОРТ.

И понеже съм си дал дума да бъда умерен, ще отправя една молба към теб:
    Моля те, разбери най-после, че моделистите са два вида: спортисти и хобиисти. Разбери, че хобиистите също сме хора, въпреки липсата на спортен хъс.
    Последна редакция от ajcinema; 13.04.2012 на 21:29. Причина: Премахване на думи, които могат да се изтълкуват обидни от трети лица. И аз се "изпускам" понякога...
    Георги Русинов

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

Вашите права за публикуване

• Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен