Георги кой прави планери F3J в България ??? Можеш ли да ми изброиш поне 1 , совен фирма НАН ???
Не става въпрос за старите от преди 10 години технологии ....
Няма такива .... просто .....
Хората, които ги произвеждат не пишат по форумите, защото работят, а не си чешат езиците ....
Достъпната технология за направата на един (не серийно) модел , я работят 5-6 човека, включително и аз ....
Технологията е D-box .... Публикувал съм в раздела ракетомоделизъм, как си направих моя ракетопланер ....
Еденици попитаха нещо, никой не ме последва ..... причината - много работа и сложно ....
А до фабриката на НАН, предполагам много хора са я посетили и няма тайни особенни .... Просто технологията им не може да се прилага само за един модел (матриците са доста скъпи) ....
Всеки който е бил там знае горе-долу как стават нещата, останалото е ОПИТ трупан с 20 години !!!
Но мисля, че не е коректно да се коментира и показват снимки от фабриката, това си е техния труд и пот ....
На мен лично Николай ми е обяснявал всичко, което съм го попитал и ми е казвал как точно да го направя, но неговата технология е за серийно производство .... а не за един модел ....
Бил съм и в другата фабрика, която сега е в Пловдив, там нещата са 10 години назад, но пък правят евтини модели ....
Моделите на НАН доминират в клас F3J в последните 6 години .... просто са най-добрите ....
Ако ви интересува технологията D-box мога да покажа всичко подробно ....
Между другото, при обсъждането с Николай, той ми каза, че за да стане леко - това е технологията .... много работа, но добър резултат ....

Цитат