PDA

Виж пълната версия на : Историята на един HK-450MT



Svetoslav
15.08.2010, 13:44
Привет Колеги,

Днес започвам да асемблирам новият си модел HK-450MT. Ще правя снимки на всички етапи на сглабянето, настройката и първият полет. Ще съм благодарен ако напредналите моделисти тук дават съвети в процеса на работата.

Списък на електронните елементи, които съм набавил:
1 X Кит HK-450MT с метална глава
1 X Спийд контролер Turnigy Sentry - 40A
1 X Мотор Turnigy 2215
1 X Приемник / Апаратура 8CH HK-8R
1 X Батери метър HEXTRONIK
3 X Серво 15G
1 X Цифрово серво Power HD
1 X Жиро HK401B
1 X Батерия Turnigy 3 Cell 2200mAh

Svetoslav
15.08.2010, 13:50
Още вчера за около 3 часа успях да сглобя: ските, опашката и стабилизиращите оси, главата, флайбаровете. Поставих сервотата и жирото. Днес ще свържа цялата електроника за да позиционирам сервотата в средно положение, за да мога да ги свържа за постоянно.

Прилагам снимки:

nikitzo
15.08.2010, 18:38
Успех в начинанието. Ще помагаме до колкото можем.

danikronos
16.08.2010, 00:07
НА жироскопа не му е там мястото,в смисъл много опасно място,и моя беше там докато флайбара него отнесе в небитието,чак после прочетох че е по безопасно от долната страна,след време му намерих място под зъбното колело ,голямото .Успех

Svetoslav
16.08.2010, 04:50
Сервотата, жирото, спийда и приемника са монтирани. Жирото вече го залепих върху меки подложки и за съжаление не мога да го местя.

Сега трябва да реша къде да позиционирам приемника. Временно съм го сложил в най-предната част. Казаха ми, че е най-добре да бъде отпред, за да може да приема по-добре. Ако го сложа в задната част ще се намира между ламаринките на фюзелажа и не е много сигурно дали ще приема добре. Моля дайте съвет.

Утре през деня ще се занимавам с настройки и се надявам най-късно в сряда да публикувам клип от първият ховъринг с проходилка. Ще монтирам и мини-камера на борда.

danikronos
16.08.2010, 06:51
здравей,моя приемник е точно между ламаринките и досега не е правило проблем ,апаратурата е на 2,4гхц,аз съм сложил електрониката на най защитените места между ламаринките ,щото като почнаха крашовете,а то неизменно ще има,поне да купувам само механиката която се е повредила:wink:

nikitzo
16.08.2010, 08:53
Здравей

И аз мисля, че мястото на приемника е отзад м/у ламаринките. Другото което мисля е, че мястото на спийда е под главното зъбно колело защото хем ще се обдухва по - добре от него и хем няма да ти пречи за монтажа на кабинката. Същото по този начин няма да наруши центъра на тежеста.

skymaster
16.08.2010, 09:50
Много рабъркано ми се струва! (електрониката)
Ще каза снимка на моя 450 да видиш каква конфигурация направих с която се предпазва приемника от изгаряне от мотора!

myxt75
16.08.2010, 10:05
Уау, колко много съвети ;)

Спида ако е сложен под главното колело не се обдухва изобщо! Монтира се по начина който е избрал колегата, но на задната част на рамата.
2.4 приемник не бих заврял между пластините на рамата без да му изкарам антената навън!
Добро е мястото което е под батерията, още повече, че хелито почти никога на пада по нос, а настрани и назад. Там е предпазен и от капотажа. Увий приемника с някаква мека материя и го закрепи с велкро - захващане с свински опашки ми струваше доста скъпо, рамата се сгъна заедно с приемника AR6200 и пречупи платката.
Поиграй си да подредиш кабелите хубаво без да са изпънати и без да минават през ръб на рамата - от вибрациите се протрива изолацията.
Какъв пинион си приготвил за монтиране? Най-добри резултати имам с 11зъба. С 13 зъба е доста консумацията от батерията (нагрява спида и батерията), а разлика в полета почти няма.

Успех!

skymaster
16.08.2010, 10:28
Погледни аз как съм ги захванал!
Успех!

myxt75
16.08.2010, 10:55
Илко, как мислиш че ще се охлажда спиида скрит от капотажа и батерията? Като се нагрее спиида дали няма да ти дозагрява и батерията точно над него?
Едно от изискванията за жироскопа са да няма вибрации към него, които се избягват монтирайки го на мека подложка и навиване на кабелите към него на спирала! Ако има изпънат кабел то по него също се предават вибраци!
Точно там където си монтирал приемника бях сложил и моя и при краша се сгъна рамата заедно с него!
Не че няма да лети и така машинката, но може да си улесниш живота и да караш без проблеми дълго време ако предвидиш някои "подробности" при монтажа.

Успех!

skymaster
16.08.2010, 12:23
Спийда не се нагрява и грам!!!
Мен така ме посъветваха и до сега съм нямал проблеми!
От Варна който го види така казва че е добре!
Всъщност аз съм разминил мястото на спийда и приемника!

Mateev
16.08.2010, 12:57
При 2.4GHz е много важна пряката видимост между антената на предавателя и приемника. Това е много жестоко изискване и трябва да се съобразяваме с него, ако искаме да няма проблеми. При това положение възможните места на един приемник по корпуса на хелито са много малко. Двете страници твърдо отпадат, защото те екранират вълните. Няма значение дали страниците са от желязо, алуминий или карбон. И трите спират радиовълните.

Следователно остават само 2 възможни места - отпред под батерията и отзад между двете страници, но антените да са навън. Отзад е малко по-неудобно, защото за да са навън антените, трябва кабелчетата да са навътре. Тоест да са на трудно-достъпно място. Един бинднинг да се наложи да се прави, трябва да се разлепя приемника и да се режат една камара свински опашки от закрепванията на сноповете с проводници. Следователно най-удобно си остава мястото отпред, като при това приемника се слага не по дължина, а напреко. От едната страна са антените и нищо не пречи на тяхната видимост, а от другата има свободен достъп до перата на приемника.

Отделно дето трябва да се спазва правилото двете антенки на приемника да са ориентирани в две различни перпендикулярни равнини. Обикновенно едната антенка се спуска отвесно надолу и тя е най-важната, защото в 99.9% от времето тя ще дава по-добър сигнал. Другата антенка се слага хоризонтално и се гледа да е колкото се може по-далеко от метални или карбонови части или от други проводници.

ПС: Виждал съм хелита, при които се допускат следните грешки:
1. Двете антенки са оставени да се веят както си искат. Това е грешно. По време на полет антенките се клатят и сменят равнината си.
2. Антенките са се подвили на кравайчета. Това също е грешно. Антенката има максимална ефективност, когато нейната проекция спрямо посоката на сигнала е с дължина 3.1см (една четвърт от дължината на вълната). Подвита на кравайче антенка има проекция, по-къса от 3.1см.

Mateev
16.08.2010, 13:17
При спийд контролерите също има няколко съображения за тяхното поставяне. Това с възможно най-интензивното охлаждане е най-важното и трябва да се съобразяваме първо с него. Има най-различни спидове и те греят по различен начин. Трябва да си познавате собствения спийд и да знаете къде точно грее. Обикновенно спидовете имат 2 радиатора (метални плочки), по един на всяка от страните. Единия радиатор е на мощните полеви транзистори, а другия - на BEC-а. Трябва да проверите кой от двата радиатора грее повече и него да го сложите от външната страна, за да се обдухва по-добре. Ако има как да се сложи така, щото да се обдухват и двете страни - така ще е най-добре. В T-Rex 450 има достатъчно дупки по страниците и спийда може така да се сложи, щото и двата радиатора да са открити и да се обдухват по-лесно.

По време на полет има много силна турболенция по цялото шаси на хеликоптера, включая и вътре под капотажа. Следователно както и да сложите спийда, все ще се обдухва. Разбира се най-доброто място е на някоя от страниците. Стига разбира се да не допуснете огромната грешка да притиснете някой от радиаторите към топлоизолационен материал. Например към самолепяща лепенка или към пластмасова, стиропорена или карбонова плоскост.

Искам да кажа, че понятието "Спида не грее" звучи меко казано непрофесионално. Пипайки спийда вие всъщност "мерите" температурата на външната термошлауха. Тя обаче не ви дава вярна представа каква е температурата на кристалите на полевите транзистори. Краткотрайно претоварване на спийда ще прегрее или дори повреди кристалите, а външната обвивка ще си стои студена. Обратното - при нормална работа на спийда външната обвивка може да се нагрее до "парене", което е около 50-55 градуса, а кристалите вътре да са си на безопасна температура от 60-70 градуса. За който не знае, за безопасна се води температура на кристала до 130 градуса. Има обаче температурен градиент, който се дължи на температурното съпротивление по пътя на топлината от кристала навън. Този градиент може да достигне 30-40 градуса при добре организирано охлаждане (голи метални радиатори) и 50-60 при лошо охлаждане (радиатори, обвити с термошлауха). Затова ако спийда ви има склонност да грее, най-добре е да му обелите шлаухата и да освободите металната повърхност на радиаторчетата (плочките от двете страни). Но не ги освобождавайте на 100%, защото нищо друго не ги държи и ще паднат. Оставете по периферията от 3 до 5 мм необелена термошлауха.

На моя T-Rex 450 първо бях сложил този спийд:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4314
Спийда грееше много, дори и на празен ход. Явно транзисторите на BEC-а бяха некачествени (с голямо вътрешно съпротивление). Само след няколко полета спийда изгоря, като повлече след себе си и мотора. Но това с мотора го разбрах чак след като сложих друг, по-хубав спийд, който забележете че е дори и по-евтин:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3729
Новия спийд практически не грее и освен това спокойно издържа самозапалването и изгарянето на повредения от стария спийд мотор. Е малко се постопли. Явно има или защита против късо съединение или термична защита. Във всеки случай остана здрав, а мотора яко подпуши и направо светна. В момента съм с този мотор и съм много доволен от него:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3729

myxt75
16.08.2010, 13:26
Виждам какво си направил, и не съм казал че не е добре, но все пак се замисли над това което те питах в предишният пост.

Задай си и въпроса дали си летял в 3Д режим с яко товар и как ще му е тогава на контролерчето.

П.П. С 450-ка авторотацията е трудно нещо, но като ти изключи два три пъти спида се замисляш какво не е наред.

Mateev
16.08.2010, 13:51
Не бъркайте мене и сина ми. Аз съм Росимир Матеев, а той е Светослав Матеев. Хеликоптера си го прави той и експериментите са си негови. Не му се меся и не му давам акъл, освен разбира се ако не ме попита.

Аз си имам мое мнение, той си има свое. Моето мнение е, че за охлаждането на спийд контролера трябва да се предприемат сериозни мерки. Трябва да се сложи на една от страниците. Двата радиатора от двете страни трябва да са оголени и да са освободени за обдухване. Стягането се прави със свински опашки, а не с термоизолационни лепенки.

myxt75
16.08.2010, 14:04
Росимире, извинявай ама съм писал едновременно с тебе и сега чак прочетох как звучи след твоите постове ;)

Аз визирах направената подредба от Илко, а иначе съм АБСОЛЮТНО съгласен с казаното от теб!
Моята препоръка е контролера да е от едната страна на рамата, но в по задния край. Така той остава открит изцяло за обдухване, а и в НК450МТ страниците са алуминиеви - действат като допълнителен радиатор.
Още една препоръка от моя страна е да се ползва външен BEC защото обикновено вградените са до 2-3А и то за кратко време, а машинките при хелито работят през цялото време под товар и си дърпат доста ток, особено ако са дигитални и цикличните.
По моя скромен опит най-добре е с SBEC около 5-6А пиков ток и постоянен 3-4А.
Турниги-то е с две 7805-ки по 1А (1.5А пиково) в паралел и се оказва, че ВЕС-а грее повече от мощните транзистори ;) , а и напрежението си "кляка" доста точно когато ти трябва най-много.

Успех!

danikronos
16.08.2010, 15:49
аз съм поставил върху плочката на спееда друг радиатор
такъв http://www.electron-pv.com/images/HobbyKits/HK030.jpg
намазах с топлопроводима паста задължително и отгоре радиатора,резултата е че с 20А контролер си карам хелито без проблем,преди поставянето на радиатора обаче ,контролера изключваше на третата минута

Svetoslav
18.08.2010, 03:46
Искрено Ви благодаря за съветите и препоръките. Радвам се, че има хора, които са готови да споделят опита си в моята тема.

Днес, благодарение на Христо Христов от RCHobby.BG, както и на баща ми хеликоптера беше настроен и първият полет, макар и само на педя от земята вече е факт.

Изпълнен с емоция и желание да летя се опитах да вдихна хелито, но се оказа, че дори след перфектната настройка дърпаше назад и настрани. Помолих за съвет баща ми и той ми обясни, че аналоговите серво-машинки не могат с голяма точност да се позиционират след подаване на команда. Веднага предприех стъпка за подменяне на аналоговите серво-машинки с цифрови такива. Утре предстои нова настройка.

Прилагам снимки с новите серво-машинки, както и с временното разположение на приемника и спийда.

skymaster
18.08.2010, 09:31
Предполагам че искаш да кажеш дигитално серво.
Дигиталното серво се слага само на жирото т.е на опашката....
Ако сложиш дигитално навсякъде полета ти ще се скъси страшно много понеже дигиталните дърпат бая ток :laughing::laughing::laughing:!!!
Аз съм с дигитално само на опашката то така и трябва...
И други хора ще ти го кажат!
Иначе всеки е започнал с полет на 5 см от земята...
Аз като се научих що годе да го вдигам и да не го влача по земята видях ските си и бяха много грозни протрити :laughing::laughing::laughing:
Просто няма как от 1-вия полет да го вдигнеш и с главата надолу :smile:.
Поздрави!

myxt75
18.08.2010, 12:42
Илко, дигитално идва от digit(анг.) - цифра.
Дали не е същото на български - цифрово?
Аз летя с 4-ри цифрови машинки и правя полет от 8 мин в режим 3D, макс.ъгъл 11градуса и trottle 100-95-100%.
Дали губя от времето за полет според теб?
Консумацията на HXT900(аналогово - 1.6кг) е доста по-висока от примерно DS480(цифрово - 1.85кг)
Предимствата на цифровата машинка са не само в скоростта, а и в постоянният въртящ момент през целия ход - аналоговите към двата края отслабват.

За проблема с тегленето назад и настрани:

При висене близо до земята не можеш да усетиш дали наистина тръгва на някъде хелито - има много завихряния които пречат, огледалният ефект от земята също пречи и т.н.
Трябва да го вдигнеш на поне 70-80 см. за да започнеш фини настройки.

И все пак имай едно на ум, че хелито винаги е в динамично неравновесие, т.е. не можеш да го оставиш и то просто да си виси без да мърда на никъде.


Успех!!!

Nikolay
18.08.2010, 13:16
остава в събота да ни го покажеш и да похвъркаме:smile:

Mateev
18.08.2010, 18:23
В събота (че и в неделя) наистина у дома ще се хвърка - аз, сина ми, Христо от Ловеч. Вероятно ще дойде и Nikolay и Penev (предната седмица обеща). Каня и всички други от Габрово, а ако има мераклии - и от други градове. Жена ми ще си е на село и двата почивни дни изцяло ще се отдам на хобито.

Не забравяйте да си вземете и банските - чака ви 230 кубика басейн, загрят до 29 градуса. Лесно ще уредим и кебапчетата и бирата.

Ако някой иска да лети и със самолети - има поляна пред басейна, но е малка - около 180 на 20 метра. Лети се лесно, но се каца трудно. Подхода е лош (има баир и високи дървета) и поляната е тясна. Но за майстори това не е проблем. За по-малки и по-бавни модели - също. По-големите можете да ги приземявате с пикиране в басейна. Вече съм го правил без да искам. :laughing:

Nikolay
19.08.2010, 19:34
аз съм на линия, само начален час незнам

Svetoslav
20.08.2010, 13:55
Вече съм с 4 дигитални сервота. Разлика се усеща - наистина!. Много по-прецизни са.

Вчера цял ден летя на 50см. от земята. При петата поредна батерия се разви успоредното болтче, което държи перките. Явно някой китаец го е домързяло да залепи болтчето. В резултат на това перките се развиха и хвръкнаха на 20 метра.

Вътрешните лагерчета бяха на място, но явно съм загубил 2-те втулки, без които при монтиране на оста се появява един 6 милиметров луфт, което е недопостимо. Както е показано на снимката се опитах да заменя оригиналните втулки с най-обикновенни шайби. Лошото е, че шайбите контактуват директно с повърността на главата и триенето е сравнително по-голямо. За момента не мога да намеря друго решение и ще летя така.

Svetoslav
20.08.2010, 20:17
Днес моделът претърпя и първият си сериозен краш. Не съм сигурен дали ме заслепи слънцето или просто се разсеях. Счупиха се перките, за жалост в краката ми.

Добрата новина е, че след десетки изтощени батерии вече смело вдигам машината на метри от земята.

skymaster
20.08.2010, 21:42
Лелее човече това е много опасно...
Като изчислих с колко какви обороти се върти лопатата направо ми стана лошо като си представя да се одари в крака ми....
3800 обората на волт/мин
х
11.1 волта батерия
=42180!
Внимавай много!!!(това е на моето 450)
Аз затова никога не карам срещу слънцето при залез и изгрев!!!

de_kata
20.08.2010, 22:38
Илко, не забравяй, че има редуктор, който понижава оборотите. Това което си сметнал ти, са оборотите на моторчето. Ако хелисата се върти с такива обороти, то периферната скорост , ще е много по голяма от скоростта на звука, а това ще доведе до разрушаването и.

Mateev
20.08.2010, 22:45
Правил съм си труда да смятам периферната скорост на различен клас хеликоптери - малки и големи, модели и истински, и съм стигнал до извода, че конструкторите не си позволяват да я правят повече от 50-60% от скоростта на звука. Явно много ги е страх от звуковата бариера, защото тя наистина може на майтап да строши перките.

Колкото до сина ми Светослав Матеев - днес беше ден на много полети, но за съжаление завърши с куцукане и риванолови компреси. Крака му посиня и се поду в мястото на удара. Цяло чудо е, че се размина с такива малки рани. Можеше да се стигне и до болница.

ИЗВОДИ:
1. При много на брой и продължителни полети в рамките на един ден - НЕ СЕ РАЗСЕЙВАЙТЕ !!!
2. Дръжте хелито далеко от вас, а не като Светльо на 2-3 метра.
3. На всеки 3-4 полета правете проверка на техническото състояние. Глупаво е да разберете чак във въздуха, че даден винт се е развил.
4. Ако хелито тръгне бързо и заплашително към вас или към друг човек поради някаква причина - веднага го забийте в земята. Не правете опити да го спасявате. Кое е по-важно? Хелито или здравето?

de_kata
20.08.2010, 22:59
И аз искам да добавя, че полети по дълги от 10-тина минути са много опасни, защото пилота добива повече кураж и започва да прави глупости. Също така правете почивки между полетите.

skymaster
21.08.2010, 00:14
Матеев старши :laughing::laughing: е напълно прав!
Аз съм си позволявал няколко пъти да държа хелито на 30-40 санта от главата си само за да гледам дали оста на мотора е права...

Та не разбрах аз лопатите карбон или композит бяха?
Ако матеев джуниър беше с къси гащета щеше да бъде много лошо... можеше и до кост да стигне...

Както казват това не са играчки!

Един път ми се е случвало да изгубя контрол при хелито...
Обърнах го около оста с главата напрееед към мен но какво стана и аз не знам хелито се засили много към мене и веднага газ долу!!!
Това трябва да е реакцията...освен ако си опитен пилот и знаеш командите!

Бил съм свидетел на какви ли не неща...
На един модел ДВГ... докато си проверяваше пилота газта като подава рязко газ изведнъж не се върна и самолета на пълна газ се засили към едно момче-добре че то се разкрачи и самолета се спря в краката му...

Един път едно ДВГ наряза пръстта на един моделист(Слава БОГУ не успя да го отреже)

Та поуката е не подценявайте моделите си и уменията си!!!
Матеев младши-бърза рехабилитация но все пак юнак без рана не може :nono: :laughing:
Също така ти пожелавам безаварийни и успешни полети!!!

Надяявам се да не съм обидил някой от семейство Матееви с термините: младши и старши!!!