PDA

Виж пълната версия на : Марабу - модел от детството



lz23
23.12.2012, 22:21
Някой спомня ли си тоя модел от детството ни?
Марабу на чешката фирма Игра.
Навремето бях в 5-ти клас когато ми подариха този кит и си го сглобих. Имах толкова много удовоствие от този модел, че когато ми попадна чертежа му отново, нещо се събуди в мен.
От известно време ме зачопли нещо като носталгия по времето когато още бяхме деца и желание да си направя това моделче отново. Само че този път уголемено и радиоуправляемо. С възможност да лети с електромотор или с ДВГ...

Gogo55
24.12.2012, 09:19
Ако сложиш ДВГ конструкцията дали ще издържи без да и се правят промени, или ще се подсилва?

lz23
24.12.2012, 13:32
Модела е много хубав (поне в мойте очи) и съответно реших че трябва да е малко по-големичък. За това се спрях на мащаб 2:1 (може пък да мине за копие на ретро модел) и резултатен размах 1200мм. Преди известно време имах доста проблеми със здравето и малко след излизане от болницата Митко Цанков ми прати тоя модел нарязан и готов за сглобяване. По това време не бях в състояние да се занимавам със по-сериозен модел, за това почнах този за разтуха. В момента модела е готов за облитане (отне ми около 3 седмици работа по модела по 1-2 часа на ден). За начало се спрях на електродвигател, но има възможност за позлване на МК-17 или Посон. Конструкцията се получи много здрава и лека - полетното тегло напълно оборудван и със 3клетки 1000 мА батерия е 784гр. Тялото е изцяло тополов шпертплат 3мм и 2мм. След облитането ще пусна подробности по изработката на модела.

lz23
30.12.2012, 16:37
Ето че в края на годината успях да облетя модела. Първия полет мина добре. Не се наложи никакво тримоване на модела. Общо взето е послушен и устойчив модел. Центровката му си дойде на мястото без да се налага да се мести нищо и без нужда от допълнителна тежест. За първия полет ползвах по-малко витло от нужното и реалната мощност предполагам не беше повече от 70-80 вата. Модела се засили и отлепи след 10-15 метра. Не забелязах някакви тенденции - полета беше устойчив и стабилен. След набиране на височина около 50 м спрях мотора и вдигнах ръцете от ръчките - модела продължи да си лети в същата посока без никакви проблеми. Планирането с изгасен двигател е много добро. При нужда може да се спре мотора на 5-10м височина и да се вдигнат ръцете от ръчките - модела ще си кацне сам ако няма какво (вятър, дърво) или кой (пилот, сеирджии с прашки) да му пречи.
Като цяло модела надмина и най-смелите ми очаквания. Скоро се надявам да уцелим хубаво време и да успея да пусна добро видео от модела.
Прикачен е и файл в който съм описал изработването на модела. Предпочетох този начин вместо дълга тема с много снимки по форумите. Надявам се че ще е по-удобен начин за показване на кое как и защо съм го правил.

smarty
03.01.2013, 18:13
Идеята да бъде всичко в един PDF е страхотна.
Инструкциите и изработката на модела силно ме впечатлиха. Защо няма емотикона за поклон :wink:
Как може да се сдобия с чертеж, а ако е възможно и с кит - нарязан и готов за сглобяване ?

lz23
03.01.2013, 20:43
Кита е рязан от Митко Цанков (Faktura) - можеш да го потърсиш с лично събщение.

lz23
13.01.2013, 21:16
Днес открихме полетния сезон в града и успяхме да запишем Марабуто във въздуха. И една снимка на модела в моите ръце.