PDA

Виж пълната версия на : Електровелосипед или казано по нашенски Колело на ток



Bovyanski
07.03.2012, 18:48
Днес ми донесоха един контролер от Ел. колело за ремонт, та по този повод реших да пусна тази тема.
Поговорихме си със собственика докато го оправях и той твърдеше че е страшно доволен.
Комплекта за предно и задно си е внесъл от знаем къде и му е излезело около 500лв със 48V 10Ah LiFePO4
твърдеше че изминава около 30км със едно зареждане.
Идва пролет и се замислих дали да не си спретна едно подобно возило, че и Газта стана 1.50 вече и почна да ми убива на Гъзъ:laughing:
И за да е спокоен Матеев искам Голям Дисплей със много показатели който да вади файлове директно в Екселски формат за да мога да си правя стъкмистика.:cheers:
Да видим какво ще измислим заедно.
П.П. А за Пацо ще оставим задачката за вертикално излитане и прескачане на задръстванията:win:

Mateev
07.03.2012, 18:50
Винаги си е по-добре, когато има дисплей с много цифрички, които непрекъснато мърдат. Ако пък и светят или мигат - още по-добре. Иначе човек така или иначе не ги гледа, но друго си е да се изфукаш.

Bovyanski
07.03.2012, 18:59
Дамм за някой неща си трябва.

ajcinema
07.03.2012, 19:05
Това е един от проектите, с които съм се захванал - хибриден велосипед. В Конрад продават комплект капла с вграден двигател, контролер и батерии за 250 лева. Комплектът е 500 вата и включва 3 тежки оловни акумулатора, които биха могли да се заменят с нещо по-човешко.

Моята идея е да оборудвам един по-масивен велосипед както с електрозадвижване на предното колело, така и с ДВГ на задното. Тогава при използване на ДВГ, елмоторът ще зарежда акумулаторите.

Ето какво се предлага иначе в други магазини:
http://www.moto-room.com/engines.html

Всъщност проблем се оказва само... велосипеда. Не мога да открия достатъчно здрав и масивен велосипед, за да може да издържи цялото оборудване. Бях мярнал в Карфур точно това, което ми трябва, но... свършиха и повече не заредиха.

worldchanger
07.03.2012, 19:21
Не се залъгвай. За такова нещо ти трябва качествен велосипед. Това ще рече нещо от порядъка на 1000лв без никакви екстри, за да си сигурен, че плащаш за качествена рамка. От едно известно време се занимавам с колелета и ми се наложи да се запозная с пазара .. мога да ти кажа със сигурност, че да сложиш такова оборудване на колело от Кауфланд е като да сложиш двигател за 500лв на изгнил депронов самолет - леко безсмислено и опасно.

worldchanger
07.03.2012, 19:33
Преди време исках да купя китайски части за нещо такова и като премислих нещата, според мен доста добър вариант е да се ползва стар скутер вместо велосипед. Може да се намери много евтино, конструкцията е достатъчно здрава, окабеляването е много по-лесно, не съм сигурен, но може и да стане и съединителя да се ползва..

ajcinema
07.03.2012, 20:58
LIDL и КМБ са две коренно различни неща!

И понеже съм меко казано на "ти" със скутерите... (притежавам Burgman AN650), гарантирано СТАР скутер означава ЕДН ВАГОН проблеми.

Съединителят е една от най-здравите части, но ВАРИАТОРЪТ е проблемен, заради бързо износващите се ролки и притискатели. Един елдвигател тотално елиминира вариатора като агрегат за поддържане на максималниявъртящ момент.

Вероятно НОВ скутер на добра цена е подходяща изходна точка. В момента единият от вариантите е именно монтаж на 2х6,5 киовата на 150сс скутер, който също между другото притежавам.

Визирам ето това:





Това е един от мотоциклетите ми. На "малка сеунда" съм от монтажа на един бръшлес на короната на вариатора. На този етап проблем са ми батериите и именно за това съм се насчил към велосипед.

sides
07.03.2012, 22:13
Тук има малко споменати характеристики : http://www.zeromotorcycles.com/zero-s/specs.php
Тук си ги карат . Разгледах няколко на живо , включително и скутери , доста са масивни двигателите . С тези от хобикинга , ме съмнява да се постигне дълъг живот на превозното средство :nono:

REVOLTAR
07.03.2012, 22:39
Засега най-здравото си е БМХ :laughing:, ама няма никой да се свие на 20 цолово колело, освен аз.. Търсете рамки от хромоли за стриит, нещо на NS bikes, както и вилка с шок... за да е здраво, най-добре твърда рамка.
За такова нещо говоря:
http://fstatic1.mtb-news.de/img/photos/1/5/8/3/_/large/rad.jpg?0
колелото държи на бекфлип, няма как да не издържи 20 кг части, като при скачане, натоварванията достигат над 150 кг....

Bovyanski
07.03.2012, 23:23
Така темата е за КУлело не за скутер, че ще го питам Данчо как ще качи скутер на 8-ия етаж :laughing:
Дайте идея за здрава и лека рама.
Я да се впрегнем в нещо по лесно от Траби или Пандичка

worldchanger
08.03.2012, 07:07
Оня здрав бе, качва скутера до осмия етаж и обратно само за да си разгрее левия глезен.
Сега за рамката .. всички нормални колелета в момента са с алуминиеви рамки. Нямам идея точно колко здраво е, но моя гъз го издържа. Най-важното според мен е да не се взима рамка с окачване. Може да има ресьорчета на предната вилка, но в никакъв случай на рамката. Големи са боклуци и да сложиш мотор на такова нещо си е почти самоубийство. Ако някой пък държи на окачването, качествените рамки с пружина започват някъде от 1000, 1000 и няколко лева нагоре. Няма смисъл.
Колкото до тези 250-ватови системи, които продават .. не знам, малко ми е трудно да повярвам, че 250 ще могат да помръднат дебелия ми гъз, особено по някое нанагорнище. Сигурно ще иска да въртя и педалите, които лично за мен не е оферта.
Аз си представям нещата горе-долу така: http://www.youtube.com/watch?v=v9oUaa16ezg&feature=related а това май е видео от същото колело ->
http://www.youtube.com/watch?v=KxNta7yGY2A&list=UULZ54Ody0lMoNMIHdPACVCg&index=1&feature=plcp

ajcinema
08.03.2012, 10:18
Сигурно трябва да се направи разграничаване на целите на един подобен продукт.

Дотук ясно виждам две направления:

1. Моторизиране на леко превозно средство с цел подобряване на настоящите му динамични качества (например велосипед, който искаме да се движи "сам" и по-бързо")

2. Оптимизиране на разходите за придвижване.

Точка 2 е интересна, защото най-евтино излиза да се ходи пеша, но това е за сметка на скоростта и товароносимостта на човека. Следващото ниво е велосипед, но става само за кратки разстояния и нулева товароносимост.

Следвайки логиката, аз съм се насочил към универсално превозно средство, което да ми позволи да се придвижвам в града на първо място евтино, с не особено висока скорост и някаква товароносимост (1-2 торби покупки). Превозно средство, което може да се движи "с пари" и "без пари".
Продължавайки пътя на логическата мисъл, започнах да експериментирам първоначално с конвенционални МПС-та. Скутерът от предишния ми пост е 4-тактов, 150 кубически сантиметра. Способен е да развива скорост до 120 км/ч, но при спазване на правилата за движение в града (50км/ч), неговият разход е едва 1.3 литра на 100 километра (!!!!!) или с други думи 3,30 лева за 100км.
В сравнение с автомобила ми, разликата е 3-6 пъти, в зависимост от средата.

Хубаво... ама бензин. Зависимост от рафинерии, дистрибутори, акциз и данък. Ок, минаваме на електричество!

На пазара се предлагат готови решения за велосипеди и готови електро-скутери. Каква е разликата - както каза Бовянски - трудно ще качиш скутер по етажите. Следователно тук има една разделителна точка - НАЧИНЪТ НА СЪХРАНЕНИЕ и достъп до МПС-то. Очевидно тя е доста важна за различните потребители. За мен проблемът е решен с гараж под наем - 50 лева месечно и няма мъка по етажите, колата ми стои на топло и сухо, моторите мога да вадя без проблем. Но... 50 лева са си 50 лева.


Значи какво става: за мен решението е ХИБРИДНО моторно средство или няколко превозни средства за различните цели.
От много години си "играя" по темата "МОТОКОЛЕЛО". Направил съм няколко велосипеда с двигатели и едно мини-моторче от нулата. Всички те имат някакви предимства пред оригиналите и доста недостатъци. Недостатъците са главно в практичността на двете им функции - крачна и моторна. Ако има мотор е СУПЕР, но като свърши горивото механичните загуби от съединителя не са много приятни за въртящия педалите...
За радост, на пазара се появиха китайските комплекти ДВГ за велосипед. Те са толкова практично измислени, че буквално за един час стандартен велосипед се моторизира, при това с минимално добавяне на тегло.
След дълго търсене успях да намеря 80сс двигатели, които струват около 250 лева бройката. Комплектовани са с всичко, необходимо за монтажа. Неслучайно публикувах линка с двата вида задвижване, защото както казах по-горе горивата са доста неприятна тема.

След всичките тези размисли, къде реализирани, къде само размисли, стигнах до идеята да монтирам още един двигател, но електрически. Така когато "имам пари за бензин" - мога да си позволя лукса да бръмча. Когато не желая да харча за гориво - мога да заредя акумулаторите. А чудесното е, че ДВГ може да ми зарежда акумулаторите в движение...

Та така ги виждам аз нещата - универсално МПС, което да може да движи един брой задник, два броя торби, да е леко, здраво, надеждно и адски икономично!

Засега тези качества ги притежава само скутера на снимката. На него лесно може да се монтира един 100-80 директно на съединителя или през още един съединител, за да не се товари елмотора с празен ход. Има и доста място за акумулатори. Надявам се някой ден да реализирам проекта...
За капак - една фотоволтаична клетка на капака на куфара и... всичко ще е идеално. :laughing:



Що се касае за електро-велосипедите. Елдвигателят от линка представлява готова за монтаж 26 цолова капла. С едно зареждане на 3-те оловни акумулатора може да се изминат около 40-50 километра на средна скорост. Както вече казах, същите капли съм ги виждал в Конрад на цена 250-260 лева. Мощността е напълно достатъчна за придвижване с обичайната за велосипед скорост. Наклоните НЕ СА за велосипеди.
Ако се мине на варианта монтаж на моделен бръшлес, тогава цялата механична част се усложнява, защото всяка една предавка ще затрудни въртенето на педалите. Това е основното предимство на вградените в каплата двигатели - имат масивен въртящ момент и почти нулево въздействие, когато не се използват.

REVOLTAR
08.03.2012, 14:05
http://velocity.bg/index.php?route=product/product&path=98_124&product_id=55
Трябва да издържи. Ако искаш, могa да ти пратя и другите части на линкове....

ajcinema
08.03.2012, 14:27
ТУК (http://scoot.bg/ekologichen-transport/51-2011-02-10-11-25-30.html) може да се открият доста изгодни и най-вече РАБОТЕЩИ предложения. :wink:

muns
08.03.2012, 14:59
Бръшлес система може да се монтира на велосипед без да затормозява придвижването с педали, ако се направи задвижването със свободен венец. И може да задвижва предното колело.

worldchanger
08.03.2012, 15:17
Живея в София и когато времето го позволява се предвижвам с колело. Минавам по около 20км на ден до работа и обратно. НО тук почти никъде няма равен път. След като наклоните не са за такива велосипеди, аз като потенциален купувач, не виждам никакъв смисъл да давам пари за електрическа капла при положение, че няма да ми върши работа. Може би ако живеех във Флорида ... Според мен трябва да се търси някаква мощност, дори и на цената на предавка. Най-често въм виждал да монтират задвижването на отделан верига от другата страна на задната капла. Като ще е електрически велосипед, склонен съм да въртя педалите освен при изтощаване на батериите, най-много за потегляне.
Разсъжденията са ми от гледната точка на потребител, защото по-нагоре май се спомена правене на такова колело с търговска цел.

П.С. Велосипед с предна предавка?! Не бих се качил на такова нещо!

ajcinema
08.03.2012, 15:44
Живея в София и когато времето го позволява се предвижвам с колело. Минавам по около 20км на ден до работа и обратно. НО тук почти никъде няма равен път. След като наклоните не са за такива велосипеди, аз като потенциален купувач, не виждам никакъв смисъл да давам пари за електрическа капла при положение, че няма да ми върши работа...
...Разсъжденията са ми от гледната точка на потребител, защото по-нагоре май се спомена правене на такова колело с търговска цел.


След така поставените условия, очевидно електрическото колело не е продукта за теб или поне икономията не стои на първо място. Започнеш ли да търсиш мощност в електро-задвижването, неминуемо разходите скачат до тавана, а от тем се губи смисъла на идеята! Би могла да се реализира, но само за удоволствие или за да се почувстваш различен. Което, впрочем, не е малко!

Все пак изобщо не коментирам търговските цели!




П.С. Велосипед с предна предавка?! Не бих се качил на такова нещо!

А как ти звучи велосипед с бензинов двигател, монтиран ФАБРИЧНО на предното колело? Би ли се качил на такъв? :wink:



Мога да те уверя, че удоволствието е ОГРОМНО! :)

http://buyvintage1.wordpress.com/page-176-1951-velosolex-650-45cc-with-factory-330-engine-upgrade/

worldchanger
08.03.2012, 15:50
Ами .. не :) Управление става трудно, маневреността намалява, губиш идеята на велосипеда .. просто не можеш да ме убедиш, че това решение има предимства, които могат да го оправдаят.

ajcinema
08.03.2012, 16:00
Аз нямам и желание да те убеждавам в нещо, което не е в твоята кръвна група. Очевидно търсиш повече динамика в управлението на велосипеда, за разлика от мен. Аз карам колело "пенсионерската". Всъщност аз карам всички МПС-та по този начин.

В този смисъл мога само да ти пожелая да се сдобиеш с едно от зверчетата, които показа sides:



Не знам дали обърна внимание на данните им... мен ме впечатлиха!

Range
City (EPA UDDS) 76 miles (122 km) 114 miles (183 km)
Highway (commuting, 70mph) 43 miles (69 km) 63 miles (101 km)
Motor
Type High efficiency, double-stator axial flux permanent magnet, brushless motor with integrated forced air cooling
Controller High efficiency, 420 amp, 3-phase brushless controller with re-generative deceleration
Top speed (max) 88 mph (142 km/h)
Top speed (sustained) 75 mph (121 km/h)
Power System
Type Z-Force™ patented Li-Ion intelligent power pack
Maximum capacity 6.0 kWh 9.0 kWh
Nominal capacity 5.3 kWh 7.9 kWh
Estimated pack life to 80% (city) 205,000 miles (330,000 km) 308,000 miles (495,000 km)
Charger type 1kW, integrated
Charge time (standard) 6.0 hours (100% charged) / 5.3 hours (95% charged) 9.0 hours (100% charged) / 8.0 hours (95% charged)
Quick 2x charger time (accessory) 3.0 hours (100% charged) / 2.7 hours (95% charged) 4.9 hours (100% charged) / 4.0 hours (95% charged)
Quick 3x charger time (accessory) 2.2 hours (100% charged) / 1.8 hours (95% charged) 3.1 hours (100% charged) / 2.7 hours (95% charged)
Quick 4x charger time (accessory) 1.8 hours (100% charged) / 1.3 hours (95% charged) 2.4 hours (100% charged) / 2.0 hours (95% charged)
Input Standard 110V or 220V
Drivetrain
Transmission Clutchless one speed
Final drive 132T / 28T, Poly Chain® GT® Carbon™ belt
Chassis / Suspension / Brakes
Front suspension 38mm inverted forks with adjustable compression and rebound damping
Rear suspension Direct-link shock with adjustable spring preload, compression and rebound damping
Front suspension travel 5.51 inches (140 mm)
Rear suspension travel 5.85 inches (149 mm)
Front brakes 2 piston hydraulic, 310x4 mm floating disc
Rear brakes 1 piston hydraulic, 220x4 mm disc
Front tire 110/70-17
Rear tire 130/70-17
Front wheel 3.00x17
Rear wheel 3.50x17
Dimensions
Wheel base 56.6 inches (1438 mm)
Seat height (standard) 33.1 inches (841 mm) 32.8 inches (832 mm)
Low seat height (accessory) 31.1 inches (790 mm) 30.8 inches (781 mm)
Rake 23.1 degrees
Trail 3.0 inches (76 mm)
Weight
Frame 22 pounds (10 kg)
Curb weight 297 pounds (135 kg) 341 pounds (155 kg)
GVWR 681 pounds (309 kg)
Carrying capacity 384 pounds (174 kg) 340 pounds (154 kg)
Economy
Typical cost to charge $0.63 $0.95
Equivalent fuel economy (city) 487 MPGe (0.48 liters/100km)
Equivalent fuel economy (highway) 273 MPGe (0.86 liters/100km)
Pricing.....

Тук вече нещата са сериозни. И цената...

worldchanger
08.03.2012, 16:05
Ааа не, не си ме разбрал. Не търся нищо екстремно. Аз съм по практичните неща. А електрозадвижване, което работи само по прав път за мен не е практично, а безсмислено. Искам нещо, което да ме закара до работа. Нищо повече. Нито искам да вдига 100км/ч, нито да има ускорение на спортен мотор. Искам да ми върши работа. Ако не може да ме закара до офиса, ще си въртя педалите без да давам излишни пари за неща, които ще мога само да си ги гледам, или да ги карам пред блока.

muns
08.03.2012, 16:18
А как ти звучи велосипед с бензинов двигател, монтиран ФАБРИЧНО на предното колело? Би ли се качил на такъв? :wink:



/[/url]

Вуйчо ми имаше точно такъв Солекс, френски! Малко е необичайно, докато му свикнеш, но е изключително просто. Моторчето предава движение директно на гумата с гумена ролка. Ако гумата не е достатъчно напомпана, приплюзва и не върви!:laughing:

Bovyanski
08.03.2012, 18:48
Карах въпросното превозно средство и щях да се пребия:laughing:
Дърпа като фадрома из Брег.
Наистина много добре се държи и определено си става за придвижване в градска среда.
Човека каза че спокойно си катери от НДК до Кошарите.
За колегите който не са от София да поясня че баирчето е стръмничко.
Много ми беше интересно как е само със предно задвижване и разбрах ОТВРАТ е особено на мокър асфалт.
Със изключение на контролера нещата са задоволителни.
Така че ще започвам да събирам нещата, не мисля да купувам готово колело.

chuchona
08.03.2012, 20:11
Знае ли някои,адреса на някой Китаиски саит за закупуването на тия джаджи

Mateev
08.03.2012, 21:01
А аз не разбрах защо всички говорят за колелото, а не за мацката. Все пак това е Бриджид Бърдо.

Колкото до колелетата - едно време, преди много много време, също си бях купил колело да ходя на работа (по-скоро беше аспирантура). Цялата идея и цялото удоволствие се опорочи от едно малко баирче. Колелото беше със скорости и въпреки това пристигах облян в пот и дишайки като парен локомотив. Кофти работа - по него време гонех мацки. И да ви кажа - по-голям успех имах, когато си купих Пежо...............

Та издържах с колелото точно 3 дена и дотам............

danikronos
08.03.2012, 21:19
http://www.alo.bg/244499 , скоро гледах такива малки двигатели точно за колело 230лв двигателя ,а готово колело е 450лв с двигател и разход 2л. бензин на 100км

REVOLTAR
09.03.2012, 12:29
Ха, какво се оплаквате ве? Аз по цял ден кръстосвам града с това:


Голям кеф и гъзария, а в града, кокото и да са високи тротоарите, все ги качвам... ама примерно да стигнеш от града до село... не стаа..

ajcinema
09.03.2012, 13:32
Ми да си ги покажем тогава:

Ей туй маторче си го купих преди 8 години:

:win:

Въпреки увещаванията на мнозина приятели да не го правя, главата ми излезе достатъчно твърда... За 8 години няма нито един дефект и дори още съм с оригиналния акумулатор. Мъничко ми е, но за придвижване в града и кратки разходки извън него е супер. Максимумът, който съм изминавал наведнъж без спиране е 300 километра миналото лято.

chuchona
16.03.2012, 20:12
Незнам да се хваля или не, ама си кuпих едно колело на ток.Втора употреба на фирма RIEJI.
След като го заредих и го покарах се оказа,че е по добре да си карам байка.Забравих 250w.е мотора на 48вл.12А.
По равното се движи добре,но на баир му помагам с педалите

smarty
29.03.2012, 23:17
Здравейте, малко топла вода и от мен:

brushless hub motors: http://www.conhismotor.com/ProductsList.asp?id=113

има многo други благинки на този сайт :wink:
Темата ме заинтригува, макар че за сега предпочитам да се напъвам и да въртя педалите :laughing:

dido_teri
29.04.2012, 09:50
тука е истината
http://www.bionxinternational.com/bionx-international-north-america/
ако на близо има магазин Conrad погледни при тях.
Един приятел си купи от тях 500W за 300лв. с оборудването без батерии.

dido_teri
29.04.2012, 09:59
тука е истината
http://www.bionxinternational.com/bionx-international-north-america/
ако на близо има магазин Conrad погледни при тях.
Един приятел си купи от тях 500W за 300лв. с оборудването без батерии.

http://www.stbbg.com//?page_id=21&record_id=9776

passo
25.05.2012, 16:42
Днес си поръчах вело ел. колело/малък ел. скутер/ с оловен акумулатор.В понеделник,ще е тук.Отзиви след няколко дни.Цената ме устройва -1100лв.

passo
28.05.2012, 18:33
Днес си поръчах вело ел. колело/малък ел. скутер/ с оловен акумулатор.В понеделник,ще е тук.Отзиви след няколко дни.Цената ме устройва -1100лв.

Скутерчето е тук.Цял ден валеше и чак към 15,30ч. го разкарах.Първи впечатления-ще върши работа!Не е необходима регистрация.Опции 500W/48V,задно разположен мотор,гелови оловни акумулатори 48V/12Aч.Това предполага 1ч. каране,заряд на кум. при наклон,мигачи, фарове,централно заключване с дистанционно,заключване на волана,пълен контрол на акум. с дисплей с диоди,светещ километраж тип бягаща пътечка,два режима на каране с опция наклон с ниска предавка-незнам как става това.За сега е това! В момента слънцето изгя,но не ми се занимава повече.Може би утре и снимки.

Gogo55
28.05.2012, 19:10
Направи му една фотосесия и ревю че много хора имат мераци /и аз също/ да знаят какви са плюсовете и минусите.

ge6aaaa3
28.05.2012, 20:32
Предложиха ми едно ел. скутерче за 20лв, но нямам къде да го държа, а е тежко и човека го продава без акумулатори. Та си мислих за една "гавра" с велосипед.Дали няма да стане да сложа мотора от скутера на мястото на централното движение с един венец 11 зъба, а на каплата да сложа венците от централното/те са три, съответно с 42/32/22 зъба/ и малко да пипна оптегача. Идеята е да могат да се сменят скорости в зависимост от терена. Незнам колко вата е мотора, но сме се качвали на скутера двама човека по поколо 65кг и ни е дърпало с прилична скорост по лек наклон. За захранване оригинално са използвани оловни акумулатори, подобни на тези в колите-с киселина 3бр /36в/. Аз смятам да ползвам най-малките автомобилни акумулатори 44Ah на монбат ги пишат по 13кг. Основната ми питанка е дали обтегача ще издържи на по-резкия старт и по-високите обороти...
ПП Пред Техническия уневерситет тук, във Варна, видях едно самоделно електрическо колело със три гелови акумулатора по 10 Аh, но неможах да намеря собственика да го разпитам малко...

soton
29.05.2012, 07:57
Има при мен един велосипед Украйна.Виждам че дъвкате проблем с здрави рамки - до като не съм го пратил на вторични помислете не става ли за нещо такова.

passo
29.05.2012, 16:39
ми това е!
Хареса ми една опция-по наклон нанадолнище чукаш два пъти задната спирачка и започва да спира мотора,като връща ток към акумулатора.Несъм открил още автопилота,т.е. зададена скорост да се поддържа до пипване на една от двете спирачки.Когато е на контакт и завъртиш педалите поне един оборот се включва като помощ двигателя,ако има ток разбира се.На педали се движи много леко.

smarty
30.05.2012, 10:20
Да ти е честит и със здраве да си го караш! :wink:
Интересува ме как се справя с изкачването на стръмни участъци ?
Има ли някаква смяна на скорости ?

passo
30.05.2012, 10:25
По стръмнини има едно ключе,което включва някак си бавна предавка,не знам как става,но през бетонния мост и надлеза на кукленско минава без проблем.Сигурно до Марково няма да стигна,но за града си е доре.Вчера му закачих и едното огледало за задно виждане и вече се кара много добре.

ge6aaaa3
18.06.2012, 22:02
Задача: Имам капла за колело със свободен венец/позволява каплата да се върти по инерция без да върти редуктора/, искам при натискане на спирачка/със жило/ да се застопорява венеца спрямо каплата. Как да стане номера? Идеята е при натискане на спирачка, мотора да се ползва като динамо и да зарежда акумулатора, при което колелото спира доста бързо, а когато пусна колелото по инерция да не се забавя. Предполагам, че и за други колеги би било интересно и полезно, такаче се надявам на идеи.:smile:

m_itko
19.06.2012, 13:39
http://ecopowersport.eu/category/11/e-kit.html

mepooooo
11.07.2012, 01:35
ми това е!
Хареса ми една опция-по наклон нанадолнище чукаш два пъти задната спирачка и започва да спира мотора,като връща ток към акумулатора.Несъм открил още автопилота,т.е. зададена скорост да се поддържа до пипване на една от двете спирачки.Когато е на контакт и завъртиш педалите поне един оборот се включва като помощ двигателя,ако има ток разбира се.На педали се движи много леко.
Може ли повечко подробности за еле.возилото, тъй като и аз съм решил да си купувам.

modelistbg
05.11.2012, 23:11
Анатоли, ето няколко перфектни предложения:

Моторите:
http://evparts.alle.bg/e-bike-kit/

Батерии:
http://evparts.alle.bg/%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D 0%BE%D1%80%D0%B8/headway-battery-lifepo4/

Пък вземи се обади - наш човек си! Ще измислим нещо на промоция за тебе. :laughing:

Има гаранция, поддръжка, дори моторите можем да пренавием (ама от нашите на щат да горят,.. на 2200W го напъвах един за проба - не ще! ). :win:
А и защо да се чака пролетта? Най-якото е зимата в дълбокия сняг да си подрифти човек в парка!
Има и клипче на едната страница надолу от миналата зима - голям кеф!

:)

Bovyanski
09.11.2012, 23:44
Благодаря за предложенията, но тоя бръмбар ми излезе от главата.
Нещо не е за мен това ППС минали са ми годинките.:laughing:
Все пак си е друго със Таванче и 4 колелца.

modelistbg
20.11.2012, 10:18
Да ти кажа и на 3 колелца, но на закрито пак не е зле.:tire2xe:

sides
30.11.2012, 21:53
Може и да се бъркам, но : http://stores.headway-headquarters.com/-strse-1/lifepo4-Headway-batteries%2C-Electric/Detail.bok случайност?!

nicksonbg
27.03.2013, 20:11
Да споделя накратко и моя опит с ел. велосипеда.
От две години имам Specialized с алуминиева рамка - изключително лек и здрав, та реших да го ъпгрейдна с ел. двигател. Исках да спазя две основни правила:
1. Да не повреждам колелото (пробивам, режа, лепя и т.н.)
2. Да мога за минимално време да го възстановя (ако се наложи по някакви причини).

След дълги умувания, четене из международни форуми и след безсънни нощи в изчисления решението ми беше следното:
1. Мотор - като че ли най-евтиния, който намерих да е с ниско Кv и поне 2 kW - NTM Propdrive 50-60 270 kV.
2. ESC - 100A dulux серията на Turnigy.
3. Батерии 2 бр. х 22.5 V, LiPo 5000 mAh за общо около 8 Ah ефективни, на 22 V. Опитах и с оловно-киселинни гелови, но се оказаха слаба работа.

Двигателя чрез ремък задвижва модифицирано средно движение чрез 160 зъбна дуралуминиева шайба, поръчкова. Предавателно число 13,33.
Отзад съм оставил всичките 8 скорости непокътнати.
Средното движение ми отне най-много усилия и пари... Успях да отделя въртенето на педалите от двигателя, когато съм на ток, защото при около 600 оборота не мога да го гоня я. При каране като обикновено колело отделих ремъка изващ от педалите към двигателя за да не преодолявам съпротивлението му. На голямата шайба в средното движение поставих 3 верижни колела - 14Т, 21Т и 32Т. Така получената двустепенна скоростна система позволява да се кара чисто на електричество и чисто без. Предстои да тествам съвместно крачно и ел. задвижване, но мен това не ме интересува много.
От кратките километри които успях да измина тези дни установих следното:
Ускорението е повече от голямо, но за сметка на голям ток, който бързо загрява ESC и на моменти го изкарва извън комфортния 120 А пик - 131 А.
На равно макс. скорост 35 км/ч на 1-ва предавка! Предстоят още тестове и на другите как ще се справи, но и 35 км/ч не е малко.
Разход - 1,8 Аh за изминаване на 3 km равен път.
По наклон се справи добре, но предстои още тестване - чакам хубаво време.
Освен това като цяло теглото на добавените части е под 10 кг заедно с батериите, т.е. мога и да го вдигна по стълбите.
Недостатъци, открити до тук:
От големият ток двигателя работи при високи темп. което доведе до отлепването на 3-4 магнита - оправих го, но не е ясно дали няма пак да се повтори.
Пиковата мощност надхвърля 2,6 kW, което сигурно ще иска повечко батерии.
Шума е като от въртящ се с високи обороти безчетков мотор+дрънчене на верига, но като цяло е по-безшумен от ДВГ.
Евентуално обмислям да сменя контролера с поне 160 А-ов. Двигателчето се чудя дали някой от форума може да ми даде съвет дали с пренавиване мога да сваля още оборотите (мисля че е свързан делта), като тока при нормална работа стане поне 100 А без да прегрява...
До тогава продължавам опитите със съществуващото състояние и ако има интерес ще споделя тук.


П.П. Извинявам се за разхвърляните мисли.

passo
10.06.2013, 15:40
Да подновя малко темета с едно разочерование от геловите акумулатори.Миналата година всичко си беше наред.Сега след каране близо месец,акумулаторите сдадоха.Напрежение държат,но капацитета им изглежда пада стремоглаво.Та с оригиналните 4бр.по 12Ач немога да мина и 10км. и това е при пазене.Търсих в нета и намирам същите по размер и ампераж за 45лв/бр.Въпроса е виждал и е някой по евтини и мога ли да ги заменя с нещо друго?Незнам контролера дали ще поеме други акумулатори ,но не е проблем да го извадя и проверя.
Сега събирам мнения и предложения.

sides
10.06.2013, 21:00
Здравейте ! може да поразгледате из тук : http://www.tayna.co.uk/Mobility-Scooter-Batteries-C28.html От Юаса имам добри впечатления ( като за цената им ) Поздрави !

passo
11.06.2013, 08:18
Благодаря за линка,но ще търся в Бг.

ajcinema
11.06.2013, 13:53
Точно това е лошото на оловните акумулатори (освен огромното тегло) - след 50-тия цикъл започват да не държат ток. Не помага и цикленето.

На повечето места пишат, че имат живот 350 цикъла, но това е ала-бала. След 50, максимум 100 цикъла, започва бързо падане на капацитета. Всички подобни оловни акумулатори, които съм използвал, са се държали по един и същи начин - батерии за камери, батерии за компютри, за UPS-и и прочие.

Използвал съм един трик - още с първите симптоми на падане на капацитета отварях капачетата (на геловите са капсуловани), и под попивателната хартия има гумени тапи - клапани. Добавях по няколко милилитра дестилирана вода и капацитетът отново се възстановяваше, но след още 50 цикъла пак същото. Последващо връщане към живот вече е с нищожен шанс. Но не всички имат такава конструкция.

За нови акумулатори ще ти отидат около 200 лева. Ако ги разбиеш по километри, ще видиш че разходът ти е двойно по-голям, отколкото за бензин и масло. Затова трябва да се мисли в посока литиеви акумулатори, ако изобщо има смисъл... Май "зеленият" транспорт не е толкова зелен.

P.s. Отскоро забелязвам тревожна тенденция. Миналата година си купих акумулатор за колата на стойност 100 лева. Тази година същият акумулатор вече струва 186 лева, а под 120 не мога да открия. Казват, че имало повишение на акцизите...

Николай
11.06.2013, 20:02
Май "зеленият" транспорт не е толкова зелен.



Ако искаш евтино екологично возило, вземаш 4-тактов скутер и му слагаш газ. Продват изпарители специално за мотоциклети.

sides
11.06.2013, 21:48
Линка го постнах, не толкова за закупуване, а по-скоро да си създадете правилна представа за това какви батерии са ви необходими.Това за по-евтини - ясно ...ам дали ?!

За Георги Русинов - днес една част от работата ми беше да проверя пакет батерии, монтирани от мен преди 14 месеца. Пакета е от две 12В 24Ач в серия, т.е. 24В 24Ач монтиран на скутер със следните компоненти : 70А китайски контролер и ел. двигател 300 Вата . Скутера се ползва всеки ден от клиента ни, в случая жена-инвалид, която не може да се придвижва самостоятелно. Теста се прави, като първо зареждам пакета до индикация от зарядното, че е готов, след което се свръзват двете батерии по отделно към товар (използваме автомобилни светлини 12В 45В х 2 - т.е. 90Вата ) Имам таблица съставена от фирмата, коята казва така: Тези 24Ач -- разреждани с този товар в продължение на 1 час - не трябва, измереното напрежение да е по-ниско от 11.55 Волта на батерия, за да приемем, че същатата е годна за употреба . В случая от днес и двете батерии дадоха сходни показания 11,73 и 11,75 волта - под товар.

:cheers:

Доп. : тестваните батерии от поста, са от тази марка : http://www.izgodnobg.com/ceni/4172692-Akumulatorna-Bateria-UPS-CSB-UPS-Battery-GP1272F2-12V-7-2Ah.php (намерих ги и в БГ ) Но, трябва внимателно да се избира предназначението им ;) с червените надписи за статични апаратури - поддържащо захранване , с жълтите са за мобилни установки :)

доп. с оглед на скептично отношение, държа да отбележа, че споменатия скутер се ползва доста, това личи от степента на износване на гумите и останалите механизми.Тук, където живея, хората се придвижват свободно с подобни возила - тоест - убеден съм, че дневния километраж е около 30+ км

Измерванията се извършват с мултицет флуке , като ежемесечно се прави съпоставка с още няколко и данните се вписват = при отчитане на разлика се праща за калибриране.

Доп.3 ..изпитвам силно съмнение, че сте имали взимане-даване с батерия с гел - много са редки .. и съответно скъпи - водещите са на Sonnenschein и МК .... :cheers:

ajcinema
12.06.2013, 09:38
Ако искаш евтино екологично возило, вземаш 4-тактов скутер и му слагаш газ. Продват изпарители специално за мотоциклети.

Можеш ли да покажеш такъв изпарител? Линк или просто снимка. Ще ми е много интересно.

Николай
12.06.2013, 11:35
Напиши в Гугъл lpg for motorcycle, вземи си по-голяма бира и се наслаждавай:

http://www.youtube.com/watch?v=OCxay7qhKZ4

http://www.youtube.com/watch?v=dQApitlUZtg

http://www.alibaba.com/product-gs/212221340/_lpg_reducer_mixer_switch_pipe.html

Моторетките имат достатъчно място за 5-литрова газова бутилка и ще се возиш евтино и безпроблемно, без да мислиш колко ток има в батериите и дали не са се подули, пък колко ще стъпи смяната и прочие. Сметката на електриката съм я правил и като драснеш чертата, не излиза.

Тук може да прочетете за електроконверсия на Голф - http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=52&t=200196

ajcinema
12.06.2013, 14:00
Напиши в Гугъл lpg for motorcycle, вземи си по-голяма бира и се наслаждавай:...

Моторетките имат достатъчно място за 5-литрова газова бутилка и ще се возиш евтино и безпроблемно...

На мен това ми е повече от ясно, защото съм минал неколкократно по тоя път. Въпросът ми беше зададен с друга цел... а именно:

У нас много трудно се намират изпарители, които не изискват гореща вода. Изцяло електрически съществуват (линк, посочен от теб го илюстрира), но е почти невъзможно да се закупят у нас. Освен това имат огромна консумация и това се отразява зле на повечето мотопеди (претоварване на генератора и т.н.).
Както сам забелязваш, тези "специфични" изпарители имат определени означения, спрямо мощността на двигателя, респективно неговото потребление на газ в газова фаза. Това още повече затруднява намирането на такъв изпарител...
А защо такъв? Защото повечето мотопеди са "въздухарки" - нямат водно охлаждане. Може да се използва маслена магистрала, но това означава доста работа по мазилната система (намиране на отвод, най-често с преправяне на тапата-цедка) и допълнително масло, което да циркулира в нея.
Невъзможно е използването на автомобилен изпарител (редуктор), поради малката кубатура на мотопедите...

При мотоциклетите е различно - там може да се използва автомобилна система без проблеми. Такова нещо вече съм реализирал и използвал успешно на 650-кубиков скутер с двуцилиндров инжекционен двигател, където поставих газов инжекцион.

Въпросът е как да се справим с проблема при масово използваните 50-кубикови мотопеди с въздушно охлаждане. Отвоговорът на въпроса никак не е прост, а реализацията също е деликатна работа. Общо взето "слагаш и караш" не става.


Иначе съм съгласен напълно, че това е най-икономически оправданото решение. Аз го практикувам навсякъде, където мога.
Електрическото МПС може да бъде изгодно само ако се употребява ежедневно и акумулаторите издържат поне 5 години. Иначе наистина няма смисъл.

mmfsr
12.06.2013, 15:58
Имам някакво предчувствие,че изпаряването може да стане в самата бутилка, а самия изпарител само да редуцира налягането и подаде в двигателя. Естествено това би било възможно при ниска консумация,каквато е и при малките кубатури. За пример бих дал най-0бикновена газова горелка. Друг пример- ако смукателната тръба в ботилката е високо може да се движите на газ дори и 5 км ,но при нисък дебит. Заслужава да се пробва. Най много да се изстудите на бутилката.Може да е готино да седнеш лятос на нея- това е шега.

ajcinema
12.06.2013, 16:08
Абсолютно съм готов да пробвам, даже имам тестов скутер, на който може да се направи. Въпросът е откъде може да се купи подобна система...

mmfsr
12.06.2013, 16:58
Няма смисъл да си харчиш парите- взимаш туристическа бутилка около 5 л. .Изхода на газта е отгоре и изпарението е вътре. Свързваш изхода директно към изпарителя,но бутилката е вертикална- с крана нагоре и караш- дано. Може да се наложи да правиш нов мощностен регулато на изхода на изпарителя,защото автомобилните на могат да затварят докрай и при ниска консумация не може да го регулираш. Успех. Ако тръгне не е лошо да боядисаш бутилката в черно.Не съм сигурен ,но може да има и проблеми с втечняване на газта в самия изпарител от голямото налягане-може да се наложат други непредвидени корекции-тия мои съждения са само теория.Четох някъде, че по подобна схема е правен климатик за кола с испаряване на газа в купето в радиатор за високо налягане преди изпарителя.

Николай
12.06.2013, 20:43
За малки мощности, до около 10 - 15 коня може да се използва изпарение в бутилката. Демек, сондата не взема течн газ от дъното, а изпарена от горе. Все пак, мотор се кара в топлата част на годинта. По тази схема работят доста мотокари, вижте как са им закрепени бутилките. Те са обикновени битови и дават първо течна, а после изпарена.
Преди време мои познат караше Пасат В2 1.6 с битова бутилка, която беше закрепена хоризонтално в багажника и в града нямаше проблем, навън нямаше мощност. Та мисълта ми е, че с обикновен изпарител-редуктор за кола, може да се кара малък мотоциклет без подгрев на изпарителя и с изпарена в бутилката газ. По тази схема карам електрогенератор Райдер на газ, работи перфектно с туристическа 5-литрова бутилка. Изпарителят е Стефанели, че е с по-малки габарити, но става всеки. Кеф ти електрически, кеф ти вакуумен.

mmfsr
12.06.2013, 21:01
Е значи проблема е решен- малките скутери 4 такта ще вървят на газ.

sides
13.06.2013, 00:36
Хех ... да постна и моето мнение : Да се занимаваш с подобна инсталация на нещо от порядъка 500 см3 + го разбирам (не съвсем :wink: ) , но е ясно, че като навиеш масура, подобен мотор харчи х2 на една средна колица ...... но да тормозите една "тротоазетка " с 50 см3 :laughing: ...е не го разбирам ... целта е : да спечелим 1 лв или 1,50 лв на сто км с цената на сумати часове приспособяване, неопределимо висок риск за водача ! редовен абонат на станцията ... увеличение на общата маса на фона на 3-4 те конски силици с които разполага подобно моторче (от които не е ясно, колко ще оцелят след трансформацията ) .. и т.н. Не, че нещо, но темата е за : Ел. велосипед :cheers:


П.п. последното ми двуколесно беше KX250F ... хахах -- с газ ?!! няма да има такъв майтап :shock::nono:


Доп.: през 1992 г. имах възможността да се порадвам на ямаха 50 см3 , 9 кончета ... до към 6000-7000 оборота - средния разход беше около 1,8 - 2,0 л на 100 км ... в случай, че изпадаш в екстаз до 12 000 -- съответно - 3,5 - 4 литра ... скорост максимална 110 км/ч ..... после се занимавах с едни италиански отрочета, които си вървяха с 130км/ч ....но разхода бе --- наистина- не искате да знаете ;–) та тъй ... всякакви ги има ... само споделям ...Поздрави !

ajcinema
13.06.2013, 17:13
Е значи проблема е решен- малките скутери 4 такта ще вървят на газ.


Проблемът не може да се реши по този начин (с изправена бутилка и да се разчита на изпарението). Причините са няколко:

1. Съвременните карбуратори на 4-тактовите мотопеди са доста сложно конструирани и нямат нищо общо с едновремешните от симсони, яви и т.н. По тая причина подаването на гориво трябва да е оптимално, защото и най-малкото несъответствие или неточност на сместта води до гаснене, задавяне или до неравномерна работа. При скутерите специално, паленето "на бутане" е невъзможно.

2. Малките скутери и повечето мотопеди доста "друсат". Поради масово използвания размер на гумите 12 инача, карането по паваж или неравен път си е приключение. Газта е течна и тя постоянно ще се плиска в бутилката, особено ако е "туристическа". Това ще предизвика задавяне.

Точно по тази причина работи безпроблемно генераторът на Николай - той не се движи, а и за неговата работа не е необходим кой знае какъв режим. Генераторите обикновено работят на едни и същи обороти, според консумацията на енергия. При тях няма постоянно боравене с газта, а ако го има, се случва твърде рядко - например при използване на бормашина или друг консуматор, който се включва и изключва периодично. И пак, въпреки това, режимите не са същите, защото дори с периодично включване, консумацията на уреда винаги е еднаква и не варира между няколко нива (освен ако не е бормашина, която напъваме с тяло или нещо от сорта, но въпреки това генераторът е така конструиран, че ще си отваря дросела толкова, колкото му е нужно)

3. Остава отворен въпроса за изпарителя - на пазара просто няма такива с толкова малък дебит на газовата фаза.

Могат да се изброят още много подобни причини. Казвам всичко това, защото вече съм минал многократно по този път и нещата абсолютно винаги са били компромисни. Подобна система е ненадеждна.

ajcinema
13.06.2013, 17:27
Хех ... да постна и моето мнение : Да се занимаваш с подобна инсталация на нещо от порядъка 500 см3 + го разбирам (не съвсем :wink: ) , но е ясно, че като навиеш масура, подобен мотор харчи х2 на една средна колица ...... но да тормозите една "тротоазетка " с 50 см3 :laughing: ...е не го разбирам ... целта е : да спечелим 1 лв или 1,50 лв на сто км с цената на сумати часове приспособяване, неопределимо висок риск за водача ! редовен абонат на станцията ... увеличение на общата маса на фона на 3-4 те конски силици с които разполага подобно моторче (от които не е ясно, колко ще оцелят след трансформацията ) .. и т.н. Не, че нещо, но темата е за : Ел. велосипед :cheers:


П.п. последното ми двуколесно беше KX250F ... хахах -- с газ ?!! няма да има такъв майтап :shock::nono:


Доп.: през 1992 г. имах възможността да се порадвам на ямаха 50 см3 , 9 кончета ... до към 6000-7000 оборота - средния разход беше около 1,8 - 2,0 л на 100 км ... в случай, че изпадаш в екстаз до 12 000 -- съответно - 3,5 - 4 литра ... скорост максимална 110 км/ч ..... после се занимавах с едни италиански отрочета, които си вървяха с 130км/ч ....но разхода бе --- наистина- не искате да знаете ;–) та тъй ... всякакви ги има ... само споделям ...Поздрави !

Идеята е да се движим икономично и парите, които влагаме в транспорт да се използват за нещо по-полезно. В основата си тази идея е свързана с проблемът, наречен ТРАНСПОРТ, който касае всеки жител на планетата. Лично аз желая да се придвижвам от точка А до точка Б с възможно по-малко средства, а спестените такива да харча за по-приятни или полезни неща. Мога да ходя на работа с колата, но не го правя, защото ходенето до същата (работа) с макси-скутер ми излиза 3-5 пъти по-евтино. Годишно спестявам между 700 и 1200 лева от разликата в консумацията на двете превозни средства. Грехота е да се возя сам в 4-местна кола само за да отида на работа или да напазарувам за семейството си.

Сметката ми е проста:
Колата ми харчи бензин за около 18 лева на 100км в града.
Същата кола, използвайки LPG ми струва около 8-10 лева за всеки 100км.
Скутер 150сс 4-тактов, при внимателна експлоатация ми струва около 4,6 до 5 лв за 100км.

Месечно изминавам 2 - 3 000км, ходейки до работата си и вършейки домашни задължения (пазаруване, ходене до село и прочие).
Ако минавам тия километри с колата на бензин, ще харча 360 - 540 лева за гориво.
На газ това ми струва 180 - 270лева
Със скутера ми излиза около 93 - 140.

Тоест, аз икономисвам всеки месец малко под или малко над 100 лева (между 90 и 120) и колкото повече пътувам, толкова повече икономисвам...
За 6 месеца, колкото е топлия сезон, в джобчето ми дрънкат 700 лева от разликата между кола на газ и скутер и още 700 лева, ако на колата нямах газ...

Тези пари предпочитам да похарча за ядене и пиене, за модели, за нови дрешки, за всичко останало, но не и за да слушам виртуалното дрънчене на върволицата стотинки, излизащи през ауспуха ми.

От тук нататък сметката може да бъде коренно различна, ако вложа в уравнението спортен дух, високи обороти, мощности, "ластици" по светофарите и дръпки с приятелчета... Не ги влагам, защото искам да пътувам ИКОНОМИЧНО, а не да се състезавам.

По-сериозният въпрос е дали уравнението не може да бъде още по-печелившо, без да се налага да правя сериозни компромиси. Мисля, че това е идеята и на самата тема - сигурен, удобен и приятен транспорт, който е икономичен и в същото време екологичен.

Тези дни мисля да покажа едно колкото алтернативно, толкова и агресивно превозно средство. Персонално, със спортен нрав и идиотска визия. Надявам се да успея да го реализирам...

mmfsr
13.06.2013, 17:35
Ще си позволя да не съм съгласен.По първа точка- има след бутилката и изпарител и дори да попадне течна фаза там ще се изпари. Работата на един изпарител без подгряване преди да замръзне е поне 5 минути на празен ход. По втора точка- смесителя е извън карба и неговата конструкция не е от значение. ПО въпроса за регулатора ха газта- самия вакум регулира дебита на газта след изпарителя и от там нататък е въпрос на сечението на мощностния регулатор. Големината на изпарителя мисля не е функция на минималния дебит, а мисля че най-добре е да е вакумен. Трябва все пак да се пробва.

Николай
13.06.2013, 20:45
Влизаме в специфична област, която повече няма да коментирам. Само ще отбележа, че с колкото по-малък от максималния дебит работи един изпарител, токова е по-линейна характеристиката му.
..........................
Когато бензиновият генератор захранва заваръчен апарат, или ъглошлайф, натоварването се променя доста по-динамично, сравнено с моторетка.

Bovyanski
13.06.2013, 21:18
Познавам "Екземпяр:laughing:" който отдавна кара 50 кубиково скутерче на газ.
проблема със отоплението на изпарителя го е решил като същия е хванат със планка за кривката на ауспуха.
Чичо ми казваше: нафтата е за топлене,газта за готвене, а бензина за возене:ae:
Ама настанаха други времена.

ajcinema
14.06.2013, 08:28
Големината на изпарителя мисля не е функция на минималния дебит, а мисля че най-добре е да е вакумен. Трябва все пак да се пробва.



Влизаме в специфична област, която повече няма да коментирам. Само ще отбележа, че с колкото по-малък от максималния дебит работи един изпарител, токова е по-линейна характеристиката му.
..........................
Когато бензиновият генератор захранва заваръчен апарат, или ъглошлайф, натоварването се променя доста по-динамично, сравнено с моторетка.

По въпроса за дебита - не знам дали някой от вас двамата е правил лично експерименти със скутери. За сметка на това, аз съм минал неколкократно по този път и ЕЖЕДНЕВНО карам скутер. Много добре знам каква е динамиката на подаване на газ, при това за кубатури от 36, та чак до 650... В момента в гаража си имам точно 4 такива екземпляра - 71сс ТМ двутактово, 125сс - Dayang 4-такта, 150сс - Epicuro пак 4 такта и 650сс - Burgman 2 цилиндъра, 4 такта, като всички са минали през опити за газификация. Успешна само на 150 и 650, защото 150 има повече апетит и не е толкова капризно, а 650 е инекцион - там нещата са лесни като детска игра. При ТМ-а газификацията бе неуспешна заради резонансната тръба. Ако я сваля и заменя със стандартен заглушител - няма проблем, но а нямам и мощност. Ако я поставя - имам режим само преди да влезе в резонанс. При Даян-га - разход 1,3 бензин, просто няма нагласяне в ниските и средни обороти с нормален автомобилен изпарител. За да стане, трябва изключително прецизен такъв, само че не мога да намеря.

Под репликата "успешна" имам предвид мотора да работи така, както работи на бензин, без да се налага какъвто и да е компромис. Дефако и 4-те мотора работят на газ, но два от тях са компромисни - глъхнене, чат-пат задавяне и подобни чалъми, които на пътя привнасят дискомфорт.

Да, принципно и двамата сте прави - колкото по-в долната граница на дебита, толкова по-добре... само че автомобилните изпарители са предвидени да подават огромни количества газ, в сравнение с консумацията на скутер 50 кубика. Опитвам се да кажа и на двамата, че от това страда РЕЖИМА, а ниските обороти са почти невъзможни за нагласяне.
Вероятно (всъщност 100% сигурно) има начин да се нагласи, чрез различни приспособления и джиджавки, но аз лично предпочитам нещата да са "слагаш и работи", вместо безкрайно преправяне и компромиси.
Вероятно съществуват достатъчно прецизни автомобилни изпарители, които могат да се монтират на мотопед, но аз досрга не съм намирал такъв. Може и в мен да е проблема - не споря!

mmfsr
14.06.2013, 12:36
Схемата слагаш и караш е най-лесна ,но няма тръпка.По въпроса с газификация на двутактов мотор всички експерименти рано или късно стигат до блокаж на мотора заради липсата на контрол на мазането-без значение какви схеми на мазане ползваш. Има изминали десетки хиляди километри, но накрая резултата е - блокаж на вала без да е изработил ресурса си . Аз лично не бих поел риска, камоли на клиент- винаги съм отказвал.

ajcinema
14.06.2013, 14:19
Точно за това иде реч. Показаната от Ники система ми хареса много - тя е слагаш и караш, но не може да се намери.

Впрочем, има как да се реши проблема с износването на вала. Слагат се няколко щуцера, през които да капе масло директно в областта на вала. Така са направени повечето двутактови скутери с разделно мазане - един щуцер капе в карбуратора, един под цилиндъра и два в зоната на вала.
За сметка на малко повече масло, работата става и то без износване и опасност от заклинване. При моделните 4-тактови мотори принципът е подобен - долу отива много малко масло.

mmfsr
14.06.2013, 15:30
Запознат съм с много системи на мазане и смятам,че крайния резултат е блокаж. Не случайно собствениците на чз350 преди много години се отказаха от разделната система на мазане и започнаха да добавят маслото в горивото.

ajcinema
14.06.2013, 16:15
ЧЗ-тата нямат нищо общо с истината. Казвам го като собственик (вече бивш) на два такива мотора. Архаична немска концепция, тиражирана безкрайно много и безкрайно дълго от соц.-държавите в лицето на ижове, чезети, яви, декавета и тям подобни (в низходящ ред по отношение на годината на производство).
В мазето ми още се мъдри (или май го подарих - не си спомням) двигател за едно от най-адските изчадия - Ява Велорекс... Триколка за "пътешествия" от метална стоманена тръбна конструкция, облечена с кожа. Двигателят й е странна приумица, съчетаваща в себе си следните "гениални" изобретения:

- Династер (динамо-стартер), който служи като елмотор, щом му се подаде ток. Триколката няма задна скорост и за целта има превключвател - включваш го "назад", въртиш ключа и мотора пали наобратно... извършваш маневрата, гасиш и палиш "напред".
- Принудително въздушно охлаждане - вероятно най-странното възможно решение - в лявата част на двигателя, на капака има отвор, заустен със семеринга, а през отвора минава удължение на коляновия вал, който върти ремъчна шайба, която върти двустранна турбина, разположена в специален кожух, захванат за двете глави на цилиндрите... При вариантите с двигател 250сс, това става с една проста перка
- Крачен съединител - спор няма, едно от най-полезните неща. Ако човек се усъвършенства достатъчно, дори може да го използва при тръгване... с риск да се пребие. Какъв кеф - само щракаш скоростите, без да натискаш ръчката
- Комбиниран лост за палене и скорости - това вече е стопроцентов хит. Обувките редовно ми бяха изпрошнати в опит да вкарам или изкарам лоста за някоя от двете му функции.

Та за разделното мазане:
Почти всички съвременни двутактови мотоциклети (изключая някои спортни варианти) са с разделно мазане. Дори има доста видове масла, на които специално е написано че не са подходящи за предварително смесване - повреждат се ако стоят повече от няколко часа в бензин.

mmfsr
14.06.2013, 16:50
Е последно- има ли контрол на мазането и ако има какъв е.Ако само се разчита на контрол на нивото в казана:cool: Няма ли пряк контрол - няма и сигурност и оттам само късмета остава. Все едно е да си караш колата без датчик за налягането в маслената магистрала.

sides
14.06.2013, 16:53
И аз съм с "триколка" :laughing: Изрових го преди време от отдел забравени проекти.Било е някаква идея за голф-количка и забутана по рафтовете , но моторите се оказаха що-годе добри - английски, 300 Вата 24 В - редуктора не го знам колко е, но дава на изхода 530 оборота - измерено с тестер. С моделисткия ватметър и липо 6 кл дава стартов ток 45А ( при ускоряване ) след което се закрепва на 7-8 А ( това с моите 110 кг отгоре :wink: ) Контролера е набързо сглобен от мен с една 324 и 3 ирфз44 , задния ход е с релета т.е. сменя се с ключе .Макс скорост към 15-20 км - нямам скоростомер. Та, това си го ползвам за тестове ..а също да ходя за кафе :cheers:

ajcinema
15.06.2013, 17:45
Супер триколка! :cool:

Аз днес карах ето това

С полимерки е. С едно зареждане минава 40-45 км.

Същото, с двигател 50сс е доста по-мудно и доста по-шумно!!! А 70сс-вариант (който карам от известно време) е направо чудовищно шумен. Имах идея за хибрид, но тя ще има нужда още да отлежи...

Да се върна на електричките:
На пазара има много подобни предложения. Повечето от тях са с "гелови" оловни акумулатори, които издържат една година и после... Продават се дори с опция "без гаранция" за по 400-500 лева. Интересното е, че всички се правят в Китай, но нивата на качество и оборудване са много различни. Това, което пробвах ( а аз изпробвах няколко различни варианта ) си показа точно тези качества, които са описани от дилъра - скорост, мощност, ергономичност. В съчетание с две години пълна гаранция и LiFePo4 батерии, предложението е доста примамливо.

Очаквам мнения и се надявам да се оформи дискусия на тази тема, въпреки лиричните отклонения в предишните постове. Така или иначе няма сърдити, че темата се е разводнила, така че засега я оставям така.

Всъщност това е и логичното развитие на подобни теми - след като търсим икономия в придвижването, защо да не обхванем всички възможни аспекти? Така ще стигнем секи за себе си най-бързо до истината. За мен тя се доближава до тротинетката от снимката по няколко причини:

1. Електрическия велосипед е чудесно решение, но пробегът е ограничен от тежките оловни или скъпите полимерни батерии, които се предлагат фабрично.
2. Фабричните електро-велосипеди (качествени) гонят цена около 2 000 лева и пробегът им рядко достига 20-22 километра, което за рамките на Троян (примерно) е прилично, но за Варна, София или Пловдив, е недостатъчно.
2. По-мощните и съответно ергономични електро скутери предлагат по-дълъг пробег, но на цената на изключително тежка и ненадеждна оловна батерия. Тук нещата са на тото - ако китайците са сложили кадърни акумулатори, ще им се радваме 2, със зор 3 години. След това между 400 и 1200 лева за нови, което обезсмисля реализираната до този момент икономия. Имах идея вместо посочения в другата тема Вромос, да закупя два пъти по скъп и три пъти по-мощен електро макси-скутер, пълно подобие на притежавания вече от мен 150сс 4-тактов. Под пълно подобие разбирайте абсолютно 1:1 външен вид, окачване, спирачна система и т.н. Щеше да стане много добро сравнение между абсолютно еднакви МПС-та, но с различно задвижване. Уви, бюджетът ми не го позволява. Както и да е - скутера мога да закупя, но след 2 години ще трябва да сменям цели 5 акумулатора по 40 Ah..., защото скутера работи с толкова - 60 волта, 40 амперчаса (УАУ) и тежи цели 180 килограма...
3. Ако батериите на по-големите и удобни скутери (над 1 киловат, достигащи до 5-6 киловата) са литиеви, то тяхната цена (на скутерите) достига 10 000 лева... което пак излиза от рамките на икономичния начин на придвижване, ако разделим цената на 5 години, колкото е приблизително живота на литиевите батерии.
4. Тротинетката от снимката предлага много добра динамика и много изминати километри. Сгъва се, което я прави приложима в много случаи. Може да се използва всекидневно, дори при по-ниски температури, защото може да се движи и бавно, и бързо (за разлика от повечето скутери, които при скорост под 20 км/ч износват съединителя). Същата (тротинетката) предлага удобството на широка велосипедна седалка, има стабилно окачване, изключително здрава е, а батерията й е компактна и... литиева. :):) което означава, че в комплекта е включена иначе така скъпата и сложна електроника за заряд и баланс.
А цената е повече от добра!!! Няма нужда да купувам електричка с оловни батерии, които после да мисля как да заменям с литиеви...

Имам още 2-3 седмици обмисляне, след което ще продължа темата "Безплатен транспорт", където евентуално ще заменя първоначалния Вромос с една такава тротинетка. Трябва ми още малко време за размисъл. Очаквам и предложения за фотоволтаични панели, но там нещата също са доста разтегливи...

Към Петьо: Спомням си, че Конрад предлагаха подобни оловни акумулатори - защо не се разходиш да разгледаш потребителския им каталог? Поне ако пише "гелови", значи ще са такива и ще се различават от китайската масовка. Само предположение.

passo
16.06.2013, 19:02
Гошо,
Благодаря за подсещането,ама съм ги проверил -имат на поносима цена,но не казват производител.Още не съм се отказал от мисълта за Ли-По или Ли-Фе.За сега карам по малко и си нося зарядното с мен.Където и да спра търся ток.Ще мисля и за малки соларни панели,които да се събират под седалката.При спиране да се разпъват и да дават достатъчно ток за дозаряд.Най важното е че карам по бавно и по икономично сега!Пускам по инерция навсякъде където може.

ajcinema
17.06.2013, 11:42
След кратък размисъл като че ли нещата започнаха да се изясняват. Излиза, че оловните акумулатори освен че са тежки, имат още няколко недостатъка.

1. Зареждат се бавно. Бързият заряд ги съсипва по-бързо.
2. Чувствителни са към сътресения.
3. Стареят бързо, както откъм брой цикли, така и откъм фактор време.
4. Стават все по-скъпи заради някакви екологични такси, които така и не успях да разуча подробно.


Иначе казано бройка оловен акумулатор за скутер или колело струва:

50 лева с ДДС за 12V/12Ah
77 лева с ДДС за 12V/20Ah
187 лева с ДДС за 12V/40Ah

Това са най-масово използваните варианти, като с увеличаване на капацитета им, нараства и нуждата от повече на брой батерии.
Например най-малкото, което се използва масово като напрежение и капацитет е 36 волта на 12 амперчаса. Това са 3 акумулатора по 50 лева.
В горната граница - при 3-киловатовите мотопеди масово се използват 4 или 5 акумулатора по 40 амперчаса (60 волта), което излиза около 935 лева.


При така направената сметка, използвайки оловни акумулатори, излиза че електрическият транспорт си заслужава само и единствено при едно условие - ако се използва МНОГО. Колкото повече, толкова по-добре. Точка 3 е особено интересна - оловните акумулатори се амортизират дори когато не се използват. Т.е. щем не щем, за да има някаква икономическа изгода, електрическия мотопед (колело) трябва да се експлоатира ежедневно, колкото се може повече. Тогава сметката излиза и цената се връзва.
Ако, обаче, електрическото возило се използва малко (веднъж седмично или всеки ден, но на малки разстояния), тогава то излиза доста по-скъпо.

Ето го и моят практически опит:
4-тактов скутер, 50сс за 3,5 години и изминати 5 000 километра е похарчил общо 400 лева. В тази сума влиза бензина, 6 смени на масло и филтри плюс една смяна на ремък и ролки на вариатора. Включени са и 5 смени на диференциалното масло. Дефакто сумата е малко под 390 лева, но закръглям в посока нагоре.

Ако измина тези километри с еквивалентен електрически скутер, след 3,5 години ще се наложи така или иначе да сменя акумулаторите. Тяхната стойност е 309 лева. За 5 000 километра ще изгоря ток за 20 лева. Дотук нещата са в полза на електричеството, но...

Има едно огромно НО! Само който кара ежедневно мотопед, знае как се изминават 5 000 километра за 3 години и половина. Най-общо казано това са около 10 километра всеки ден, 6 месеца в годината. Или с други думи - половин година, абсолютно всеки работен ден да се ходи на работа (примерно), без значение дали времето е подходящо. На думи звучи чудесно, но на практика не е точно така. Дефакто, ако човек не е запален моторист, а ползва мотор само като транспорт, няма да се изкуши да кара, ако навън вали или ако прогнозата е лоша. Под 18 градуса температура също не е приятно.. Всъщност комфортното пътуване с мотор (до работа и обратно) не надхвърля 3 пълни месеца през годината. Казвам го от собствен опит, като този опит е натрупан в продължение на години, а аз съм преминал през всички фази на мотоманията. Ако съм 15-16 годишен, ще карам мотора дори в снега. Днес това е абсурдно. Гледам да си запазя външния вид (все пак не мога да се появя на работа мърляв или мокър, или целия в мухи...), а и този на возилото.

Казано накратко - електрическите мотопеди са ефективни само за такъв начин на живот, който изисква постоянна употреба.

passo
20.06.2013, 17:02
Много съм съгласен с гореизложеното,ще се опитам да изразя собствено становище.Аз карам всеки ден колата из града.За 4г. от 0 съм навъртял 75 000км.,не само в града.Всеки ден ходя при клиенти,обекти,срещи и домашни задължения това прави средно 50км. в града.Купих ел велосипед ,като си мислех да обикалям с него ,но уви.После си мисхлех да карам за удоволствие и пак уви-времето е кът.
Сега за акумулаторите-напълно ме съгласи.Оловните са от вида- най кофти.Да се търси друг вариант е вече излишно.За сега съм замръзил всичко,стои си в гаража.Карам си колата и това е.Друго си е в жегите с климатик,пък и при тия непредсказуеми вълежи/преди седмица/.
Ще мисля наистина за друг вид акумулатори,не оловни.Това е за сега!

ajcinema
21.06.2013, 07:45
Аз доста умувах за същото возило като твоето, понеже за сравнително малко пари може да се преоборудва с полимерки.
Например 4 такива батерии (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=18210) биха свършили работа, поне на теория. При това с повече капацитет от оловните и поне 3 пъти по-ниско тегло.
Има два проблема - да се запаралелят 2х2 пакетите, при което ще достигнеш общ капацитет 16Ah и... разбира се следенето на разряда на отделните клетки. Вероятно няколко пищялки или някакъв евтин батери-монитор, изнесен като табло...
Докато пиша, ми хрумна че може да се използват и само 2 такива батерии. 8Ah никак не са малко...

Николай
21.06.2013, 12:48
4 такива батерии са около 420 долара, или над 850 лв с доставката. И може да не доживеят трети сезон експлоатация...

ajcinema
21.06.2013, 16:14
За тази цена ако минавам 70 километра, ще съм повече от доволен, защото алтернативата за същите километри е около хилядарка (оловни), на 3 пъти по-скъпо МПС...

3 сезона са относително понятие - тези батерии няма да работят в екстремни режими. При кротка експлоатация аз лично смятам, че ще изкарат доста повече от 3 години (около 6-7).
Използвам едни от най-качествените полимерки в не натоварени устройства. При написани 30С на батерията, аз черпя 0,5 до 2 максимум, като ежедневно се прави поне по един цикъл. За 5 години няма никакъв проблем по отношение на външния вид (подуване) или капацитета. Вероятно С-то е намаляло, но за моите нужди то не е от значение.

В темата ми за Edge-540, която е във временен застой, мисля че показах една бордова батерия 2S 4000mAh, която беше предвидена за бордово захранване. Тъй като проектът е паркиран, трябва да използвам тази батерия за нещо друго. През тези 2 години, я ползвам за различни нужди и най-вече за да захранва една преносима машина. Правя й около 6-7 цикъла месечно и до този момент си е жива и здрава. Няма и следа от подуване и си отдава същия капацитет, който имаше като нова.

Най-големият парадокс, обаче, е една 3S батерия 2200mAh, която купих в комплекта на един модел. Т.е. купих модела с нея. Беше използвана 3 години преди да купя модела, който е при мен вече 4-та година. Един цял сезон съм я карал, като я зареждах БЕЗ ДА Я БАЛАНСИРАМ. В името на експеримента, последната една година правя същото - използвам тази батерия, но БЕЗ да я балансирам при заряд. Балансирам я само когато я оставям зимата в Storage. Едва тази година (7-мата), усетих едва доловимо подуване след престой от . Клетките всички показваха еднакво напрежение. След зареждане до максимума, подуването изчезна...

Николай
22.06.2013, 13:59
70 километра пробег - мечти!

6 - 7 години живот - може, но не тези батерии на тази цена.

sides
24.06.2013, 20:03
Аз си мислех за един вариант - примерно: закупуват се поетапно, единични клетки по 5,8Ач - да кажем 6 броя ... прави се алуминиева кутия - сепарирана, за всяка клетка.В последствие се връзват в паралел х2 или х3 :shock: Изработва се система за следене на клетките ... като се забележи,че някоя не стига навреме заряда с другите - за ушите навън и нова .. А да, ще е хубаво да се разполага с 2-4 запасни . Само размисли ... :cheers:

п.п. м,да като са две в паралел - се подменят и двете - после се преглеждат - като цяло идеята е да се подменят бързо и ППС-то да не спира :)

passo
01.03.2015, 10:38
Геловите акумулатори окончателно умряха.Пускам ги на контролен дозаряд,а те само се нагряват и миреше ужасно.Сега трябва да се търси варант.Нови гелови 4бр.х40лв или нещо друго.

ajcinema
06.03.2015, 08:19
Е, за по 40 лева отдавна са си избили парите. За съжаление е въпрос на късмет, когато става въпрос за акумулатори.
Пример - купих два абсолютно еднакви в един и същи ден от Кузмов. Една партида, поредни номера. Единия вече 4-та година безпроблемно ми пали мотоциклета, а изобщо не е проектиран за това. Става дума за смешно "сухо" акумулаторче 3,3 амперчаса при заводски изисквания минимум 7... след 4 зими върти като лудо и досега никога не съм го зареждал.

Другото ми е в "универсалната стартерна кутия" и умира всеки месец ако не го заредя... Миналото лято едва въртеше 15 кубиков мотор.

passo
08.03.2015, 10:01
Аз не карам много и затова 160лв.ще ме оправят.Проблема който споменаваш и на мен ми се струва неразрешим-да попаднеш на 4бр.еднакви акумулатори.Тези от оригиналния пакет ги огледах и включих с отворен капак на кутията в която са.Единия веднага,след включване на зарядното,започва да изруска пара и мирише ужасно.Другия се нагрява и изглажда подут,а двата останали си стоят мирно.Премерих напрежението на празен ход-10,8В,11,1В,12,9В и 13,1В.Общо-47,9В при необходими поне 56В.Зарядното е импулсно и немога да му премеря напрежението,но на него пише -59В-1,8А.Под напрежение от 44В контролера не включва мотора.Това съм установил към момента.
Мисля да купя 4бр.гелови и каквото стане.Преминаване на друг вид ми се струва скъпо и нереоправдано.В интернет магазините Ли-По от порядъка на 8Ач-12бр се продават 599лв до 699лв.Намерих една обява на човек който прави пакети и зарядни Ли-Йон 15Ач-12бр,промишлени клетки,за цена 640лв. и зарядно за тях 50лв. лично на мен това ми струва скъпо.Не съм наясно и дали контролера ще понесе други акумулатори.
http://www.alo.bg/1385989

ajcinema
08.03.2015, 12:06
Моят съвет е да не си хабиш времето и парите за глупости. Слагай 4 оловни гелови, възможно най-евтини със същите параметри. От личен опит знам, че китайците фабрично слагат в изделията си възможно най-смотаните батерии, като башка не се знае как и колко ги е съхранявал търговеца. Слагай смело най-евтините, които намериш и ще те изкарат минимум двойно, спрямо оригиналните.
Има в Конрад, има и в Кузмов.

passo
13.03.2015, 18:24
Гошо,
Много си прав и аз така си мислех.Намерил съм 12Ач/12В гелови по 42,90лв/бр и ще ги купя.Търговеца дава 6м. гаранция.Мисля,че е малко,но за тази цена си струват, според мен.Искам само да видя датата на производство и купувам.Ще пиша тия дни като ги купя.

ajcinema
29.01.2016, 14:40
Здравейте отново!

Време е да съживим форума и след дъъъълга почивка, започвам отново с пълни сили.
В моделарските теми ще се разпишем с нови модели още утре, а по тази тема искам да споделя малко опит.

Става дума за по-преди възникналата дискусия на тема "Пропан бутан на мотопед". Тъй като последните 2 години съм активен моторист и това в съчетание с хобито дава интересни резултати, най-напред успях да реша проблема с подгряването на евентуалният газов изпарител чрез топлината от горещото двигателно масло.
На този етап този основен проблем е решен, при това много удачно: чрез специална планка, която прекъсва маслената магистрала, водеща към разпределителния вал (за двигатели SOHC - с горен разпределителен вал), отклонявайки я към друго желано трасе (в случая маслен радиатор) и връщайки я обратно.

Изпълнението, което показвам е с цел добавяне на допълнително охлаждане. Маслото напуска двигателя, охлажда се и се връща обратно в най-горещата зона, но с доста по-ниска температура, като по този начин охлажда много ефективно.

Няма да губя място с показване на процеса, а ще покажа готовото изпълнение. Така изглежда мотопедът ми отдалече. На пръв поглед не се забелязва никаква интервенция:



Поглед отблизо, обаче, разкрива чудесен маслен радиатор и изработените специално за целта термоустойчиви тръби:








В момента се опитвам да реша "проблема" с дебита на обикновен автомобилен изпарител (но много компактен) и съм на път да го реша. Резултатите са много добри. По-скоро ме притеснява вида и евентуалното място на съда с газ. Най-вероятно ще го изработя ръчно от неръждаема стомана. Още обмислям къде точно да бъде поставен, но имайки предвид малките му размери (максимум 4 литра), най-вероятно ще го поставя под куфара (респ. багажника), тъй като там има подходяща ниша. По този начин няма да се вижда. За изпарителя има достатъчно място под палстмасовите капаци. Свързването на маслото най-вероятно ще стане преди масления радиатор с цел по-бързо преминаване "на газ", тъй като радиаторът охлажда доста ефективно.

На едно друго МПС, всъщност детска играчка на дъщеря ми, която е със същия тип двигател, но с по-голяма кубатура (90сс) реализирах същата система, но изнесох радиатора в най-предната част на АТВ-то и добавих термостат и вентилатори. Този двигател е по-натоварен термично и въпреки че е предвиден да се охлажда САМО от насрещния въздушен поток (който е страшно оскъден), аз не се поколебах да го "охладя", при това сериозно - чрез 3 вентилатора. Един, насочен към радиатора, втори доста по-голям, който обдухва най-топлата част на двигателя (в зоната на изпускателния клапан) и трети, който обдухва цилиндъра "челно", дублирайки естествения въздушен поток. За разлика от мотопеда ми, тук тръбопроводите са по-дълги.

И така, на пръв поглед нищо необичайно:



Поглед отблизо на радиатора:



Тръбопроводите за маслото и закрепването:



Термостата, закрепен близо до изпускателната тръба и подбран така, че да включва при 115 градуса с хистерезис 20 градуса:



Постарах се да намеря такова място на термостата, че при активиране на 115 и деактивиране на 95, успявам да поддържам температура на маслото в двигателя минимум 80 и максимум 85 градуса в най-големите летни жеги. Това на практика е повече от идеално - една сравнително постоянна температура.

Големият вентилатор и плочката за маслото:



Както и крайният резултат - едно щастливо момиченце, което се забавлява да вози ненормалния си баща, барабар с биричките отзад в розовата кошница:





Жена ми, противно на всяка логика, също се забавлява доста:




Ами... продължавам по темата с нови експерименти, които ще публикувам. Следващият ми проект е хибридно задвижване (като в началото на темата), но не точно на велосипад, а на друг мотопед, но с педали, който може да се придвижва както с двигател, така и изцяло на педали. В момента работя по добавянето на бръшлес двигател към въпросното МПС. То е още по-компактно от мотопеда, показан по-горе и позволява безпроблемно придвижване в градска среда.

Ето го малкото животинче:







При тегло 38 килограма, добавянето на малък електродвигател и неголямо количество батерии ще е лесно. Още обмислям какво да бъде предаването - зъбчато или ремъчно. Отхвърлям верижното по ред съображения, но затова ще стане дума по-нататък.

smarty
30.01.2016, 10:21
:cheers:
Страхотна работа!

ajcinema
31.01.2016, 12:32
Аз първо дължа едно извинение, че постовете не са съвсем по темата (електрически велосипед), но аз я възприемам като по-скоро методи за повишаване на енергийната ефективност в ежедневния транспорт. Вярно е, че електричеството е възможно най-"зелената" енергия, но токът от ел-мрежата не е по-зелен от едно нискоемисионно гориво. Изключвам енергията, придобита от ВЕИ.
Точно затова, преди (вече) години насочих темата към алтернативни енергоизточници, в това число горива. През тези години аз не съм спрял да обмислям и решавам характерните проблеми, свързани с това - било загряването на изпарител, било добив на ток за транспортни цели от ВЕИ и т.н.
Крайната ми цел е да създам малко транспортно средство, което да може да използва няколко вида енергиен ресурс, включително мускулна сила, при това на достъпна цена и трайно във времето.
Педалетката, която публикувах е нещо като прототип - първото МПС, което ми дава възможност да успея в начинанието си. Плановете ми са да й присадя електродвигател и малка газова инсталация. Така тя ще е най-универсалното лично превозно средство, което ще е достатъчно "зелено" и с достатъчно възможности за използване на различни видове гориво, дори мускулна сила.

Каква е идеята? Ами "за идеята"!!! :):) Всъщност използвам този мотопед ежедневно. Той се оказа много корава животинка и на практика ми дава точно това, от което имам нужда - евтин и надежден транспорт. Невероятно удоволствие е вечер в големите задръствания да загася двигателя и на педали да се прибера от работа до вкъщи по велоалеите, а когато се наложи или се изморя - просто излизам на пътя и паля. Липсва ми електрическата тяга, за да се придвижвам тихо по оживени места, където не става за ДВГ, а педалите изморяват...

Затова ще помоля автора на темата да ме извини за отклонението и ако смята, че това отклонение е прекалено - да ми каже в прав текст. Ще създам нова тема. А ако няма нищо против - ще продължа в тази.

mmfsr
31.01.2016, 18:40
Хубаво е ,когато човек може да се шегува със себе си.

Bovyanski
08.02.2016, 21:07
Автора на темата няма нищо против.
Нали за това е форума да споделим опит, а не да се драчим както на едно друго място:cheers::cheers::cheers: ама със винце.

passo
01.07.2017, 17:37
Подкарах го!Преди три дни взех акумулатори от Викиват 4бр.-151,80лв. Заредих ги и сега съм карал около 20км. и още не е огаснал първия диод,ще карам до последния и пак заряд.Зарядното е автоматично Китай.

ajcinema
02.07.2017, 17:10
Какъв им е капацитета?

passo
08.01.2018, 15:11
Капацитет 12Ач Карах почти през ден това лято.Повечето на къси разстояния до 10км.Зареждани са почти всяка седмица, при светване на предпоследния диод на идикатора,незнам това какво напрежение е.Направил съм около 20цикъла за сега промяна няма в поведението.В момента съм зазимил и какумулаторната кутия е в къщи при нормална стайна температура.Преди коледа включих на заряд и за учудване акумулаторите се заредиха за около 5мин.Не меря нищо като напрежение и ампераж,защото зарядното е автоматично за батерията.Предполагам догодина поведението ще се промени!

ajcinema
08.01.2018, 16:29
Звучи много добре!
Аз използвам зимните месеци да довърша хибридния проект. Ще го публикувам в края на зимата, когато е 100% готов.
Все още издирвам подходящо балканче...

Ненадейно се захванах с един по-сериозен транспортен проект. Ще пристигне края на март.

ajcinema
03.04.2018, 19:13
Новото двуколесно малко се забави.
Очаквам да го получа в последната третина на април.

Междувременно се захващам с нов проект - ще монтирам маслен радиатор на един от скутерите си.
Целта е по-разтоварен температурен режим с по-малки амплитуди, по-голям маслен резерв и удължаване на интервала за смяна на маслото.

Започвам с радиатора:




И отзад:

ajcinema
12.06.2018, 11:14
Работата по хибридния велосипед започна да придобива сериозни измерения. Тъй като апетитът идва с яденето, постоянно ми идват нови и нови идеи за усъвършенстването на този проект. Накрая ще съм похарчил около 5 пъти повече средства от вложените и ще останат адски много части, но само така ще подбера правилните. Вериги, зъбчатки, предавки, приспособкения... стотици комбинации!

Но... най-важното е, че имам най-чаканата част от пъзела. Основата на проекта:



Почти неупотребяван велосипед точно от вида, който издирвах.Стикерът с цената още стои. Ако не беше зарязан на произвола на времето, щеше да е като от магазина...
Нищо. Важното е че е здрав и неамортизиран.
Последва пълно разглобяване и оглед за възможни присаждания. Например на дискови спирачки. По-натам ще обясня защо са ми нужни.


Междувременно, с огромно закъснение пристигна и поръчаното още в края на миналото лято двуколесно возило - другият транспортен проект. Уникална високотехнологочна машина за туризъм с разход едва 3 /100.









Жълтурите са "забравили" да монтират ръчката на съединителя и скоростния лост... ;)

ajcinema
14.06.2018, 18:21
Нещо такова трябва да представлява задното колело:





И двете зъбчатки са с флайуийл. Идеята е да няма механични загуби и когато се кара на педали усещането да бъде като от обикновен велосипед - без да уморява.

Новите джанти са по-здрави и два пъти по-леки.
Засега предвиждам електрическото задвижване да е на предното колело. Започвам търсенето на мотор и спид със съответните защити от претоварване.

ajcinema
12.09.2018, 22:54
Неочакван обрат!
Продължението - до два дни!

ajcinema
22.09.2018, 22:00
Както казах - неочакван (напоследък беше очакван...) обрат:





Доста интересна машинка. Разбира се, проектът с Балканчето няма да бъде прекратен. Очертава се дълга зима!

ajcinema
24.09.2018, 18:46
Първи впечатления: МНОГО ЗАБАВНА ИГРАЧКА!!!

И много полезна! Наложи се рано-рано да зазимя мотоциклетите...

Заглеждам това колело от няколко години. В известните магазини се появяваше в различни конфигурации - отснабдено с външна батерия и аксесоари (но без окачване) на сравнително ниска цена го има навсякъде. Варира от 800 до 1100 лева.
По-високото ниво на здравина БЕЗ аксесоари се намираше на сравнително нелоша цена (около 1300 лева). Най-високото ниво на окачване до миналата година се продаваше БЕЗ аксесоари (калници, багажник и други такива) за доста по-висока цена (около 1 600 лева).
Тази година за пръв път го видях на аналогична цена, но оборудвано сравнително добре. Рамката позволява както дискови, така и обикновени спирачки. Колелото е с много здрава и лека рамка, предната спирачка е дискова (с жило), а задната е обикновена. Но... рамката и джантата позволяват монтиранието И на дискова спирачка отзад. Джантите са двойни, усилени. Дерейльорът е марков и сравнително добър.
С това към Балканчето ще добавя и тази занимавка. Ще монтирам армирани гуми, хидравлични дискови спирачки отпред и отзад, както и предница с повече ход. На практика не е нужен, но разполагам с качествена маркова чисто нова предница, която пасва идеално.
Купих и двигател с вътрешно горене, който започвам да подготвям за монтаж.

Първи проби:
С едно зареждане при ниска скорост (около 15 км/ч) се изминават над 60 километра САМО на ток.
С пълна газ максималната скорост с мен е около 32-34 км/ч. Изминатото разстояние на пълна газ в този случай е около 25-30 километра.
С асистент, пробегът може да бъде и над 100 километра, в зависимост от нивото на подпомагане.

За съжаление нямам пълен менюъл на контролера. Има 16 нива, от които в ръководството са описани едва 8... В интернет намерих частична информация, за съжаление не пълна. Тия дни ще пиша на българския търговец. Надявам се да ми предостави пълно упътване.

Хубавото (което и търсех) е, че елдвигателят не добавя абсолютно никакво усилие при каране като чист велосипед.
Батерията е поместена в рамката и подсигурена срещу кражба. Може да се рециклира. Цената на нов комплект клетки е под 200 лева.
Колелото е доста леко. Тежи около 17 килограма.
Зарежда се за между 3 и 5 часа в зависимост от състоянието на батерията и външната температура.

ajcinema
29.09.2018, 12:55
Тази седмица ходих на работа с елосипеда.
5 дни по 10 километра плюс още 13 километра, които изминах в града, отново по работа.
Поддържах скорост 15 - 20 км/ч, като понякога съм стигал и до 25. Навиците от мотоциклетите ме карат неволно да навивам "масура", за да догонвам инстинктивно потока коли.
Всичко това САМО на ток - общо 63 километра. Използвах педалите единствено за да активирам масура. Ако не се завъртят поне четвърт оборот в началото, газта не работи.
Остана още малко ток - индикаторът показваше 36 волта в покой, но не исках да оставям батерията да нощува полупразна.
Зареди се за 3,5 часа.

Много съм впечатлен!

Ето и самата батерия:





Мястото й е тук:



И се заключва:

ajcinema
06.11.2018, 16:16
Преди около 3 седмици се наложи да зазимя велосипеда, поради невъзможност да използвам двуколесни в близките 6 месеца. Наложи се да претърпя медицински "тунинг", който изисква поне половин година възстановяване.

Равносметката за малко повече от месец употреба на возилото и около 500 изминати километра е:
1. Много удобно за град с инфраструктура за велосипеди! Това е възможно най-бързият транспорт в час пик.
2. Това, че е сгъваемо и леко, му дава допълнително предимство - лесно се качва по етажи и съхранението му не изисква много място.
3. 100 km = 0.09лв. (девет стотинки на сто километра).
4. Въпреки безумно ниския разход, инвестицията няма "избиване", освен ако човек не сменя по два автобуса в посока... Но дори тогава ще е за поне 2 години. Така че, идеята е "за идеята", а не от икономически съображения.
5. Не на последно място - този модел е много по-здрав от събратята си (сгъвалки) с външна батерия.
6. Нулевото съпротивление на мотора при режим чист велосипед е супер. При изчерпване на тока се прибирам без проблеми на педали. Семейните велоразходки също са възможни без да се налага да ползвам друг велосипед.

smarty
16.12.2018, 11:55
Бързо възстановяване и весели празници ти желая!
Впечатляваща машинка!
Как се справя с изкачването на баири ?

ajcinema
16.12.2018, 17:00
Няколко пъти съм качвал "Бетонният мост" и надлез "Родопи". Може да ги качи само на ток, но помагам с педалите. За леки наклони става, но за по-сериозни е грехота да го мъча. Все пак е само 250 вата.
Силата на това колело е в три неща -
1. Леко и компактно
2. Зарежда се бързо
3. Като свърши тока продължаваш спокойно.

ajcinema
02.10.2019, 13:23
А какво ви е мнението за модерната напоследък изгъзица:


?

ajcinema
18.01.2020, 09:36
Натрупах достатъчно информация и личен опит, за да споделя впечатления от първо лице, единствено число.
Напоследък залитам силно в посока електрически транспорт. Като гледам как вървят нещата, си правя извода, че след 5 до 10 години този вид транспорт ще е преобладаващ. Има много спорове по темата, но така или иначе посоката е една.
Като всеки потребител без опит, и аз се интересувах основно от батериите на моите ел. транспортни средства и най-важният въпрос беше: "Колко ще изкара и колко струва нова?".
Още със закупуването на първия си ел. скутер преди години, аз започнах да обмислям варианти за нова батерия (нищо, че "старата" е чисто нова).
Оказа се, че съм грешал...
Днес батериите са последното нещо за което се сещам.

Това е така по две причини. Първата е, че акумулаторните пакети в днешно време са все по-устойчиви и все по-"умни". Втората причина е, че с годините натрупах знания и опит, които помагат да запазя акумулатора в кондиция за много по-дълъг период от време.
И конкретно към тротинетката:
Купих я в началото на есента. Избрах вариант с по-мощен двигател и по-голяма батерия. Конкретният модел разполага с 300 (600 пикова) вата мощност и пробег в ежедневен режим от 45 километра.
Първото и най-силно впечатление ми направи управлението. Умишлено избрах тротинетка, която е от компактен вид. Има тротинетки с широки и дебели гуми, както и с подобаващо окачване... но са тежки и не се вписват в таргета ми.
А таргетът беше: компактно средство, което да може да се носи в ръка; да се сгъва за секунди и да се побира в купето и/или багажника на всякакъв автомобил.
Следва продължение...

ajcinema
18.01.2020, 20:21
Имах сериозна дилема дали си струва да похарча 1050 лева за тази "патерица". Карал съм доста време обикновени тротинетки и единственото, което ми е липсвало е било "моторче". Дори съм мислил да електрифицирам...
Карах доста време бензинова и електрическа офроуд. Но това е съвсем друго. По-скоро мотопед или мокик, отколкото тротинетка...

Така или иначе, за да взема категорично решение, попитах за тестова бройка. Не очаквах положителен отговор, но го получих (!!!). Взех неразопакован кашон и уговорката беше да я тествам един уикенд. Ако не ми допадне - я връщам и остава мострена бройка в голям технически хипермаркет.
Първо я тества Александра. Покара я няколко километра като обикновена тротинетка (изключена) и сподели, че "вози" много по-плавно от обикновената. Изкуших се да пробвам.
Включих я, прекръстих се и... газ!
Първото, което си помислих беше... "С това дърво просто няма начин да не се пребия!!!"
Пробвах спиране... УЖАС!!!
Нищо, все пак беше само първи опит. Обърнах и реших да се върна по алеята по-внимателно.
Този път не беше зле.
Слязох, настроих режима на ECO и я връчих на Алекс.
Тя само това и чакаше:



Явно малките са доста по-адаптивни...

Следва продължение.

ajcinema
25.05.2022, 16:00
Най-накрая, след няколко години четене, проучване, изпробване и експерименти, най-сетне стигнах до практическата реализация на проекта.

Не съм писал и не съм показвал опитите си, но преминах през много варианти, докато се спра на най-подходящите според критериите ми.
А те са:
1. Ергономичност и ефективност (удобство и минимум енергия за максимален резултат)
2. Готина визия.
3. Лесна поддръжка / транспортиране / пренасяне
4. Максимално опростена конструкция.

Естествено, няма как всичко това да стане "от раз", затова ще работя едновременно по три велосипеда.
Единият е добре познатото "Балканче" - сгъвалка. Много е компактно и позволява да се направят много неща - по-добри и здрави капли, по-добри спирачки и т.н.
Вторият велосипед отново е "сгъвалка", но много компактна - с 20 инчови гуми и здрава рамка и задно окачване.

Снимки на тези два велосипеда ще публикувам скоро - не остава време да ги снимам. Балканчето е разглобено напълно. Предстоят няколко заварки за новите спирачки, пескоструене и нова боя.
Планирам двете сгъвалки да бъдат оборудвани с двутактови двигатели с принудително охлаждане на задното колело, а отпред електродвигатели с мощност между 750 и 1500 вата.

Черешката на тортата е третият велосипед. Успях да намеря оригинален Schwinn Stingray. За него купих 4-тактов двигател. Монтирането му ще е сериозно предизвикателство.








И за трите велосипеда, освен "пулстартер", предвиждам монтирането и на електрически стартер. Всъщност стартерите представляват компактни династери (динамостартери). Куплират се към двигателите чрез стандартен фланец. Когато им се подаде ток - въртят и палят двигателя. По време на работата му, генерират електричество, което ми е нужно за зареждането на батериите за електрическото задвижване. На този етап съм се спрял на клетки 18650, които ще бъдат свързани в конфигурации 12-14S, 5-6P. За целта купих няколкостотин качествени клетки с капацитет между 2,5 и 3,5 амперчаса.
Ако теглото и/или размерите надвишат предварителните сметки, ще мина на вариант LiFePo4 "меки" клетки от по 30 или 40 амперчаса.

ajcinema
08.10.2022, 22:32
От почти 10 години търся читав екземпляр и най-накрая намерих:




Пълен оригинал без липси в перфектно състояние и скромните 30 куб.см.


За контраст… си поръчах ето тази принцеса:



Ще бъде произведена в началото на 2023-та и напролет се надявам да си я получа.
1830 куб.см., 6 цилиндъра.

:smile:

ajcinema
02.02.2023, 08:27
Докато чакам да ми произведат мотора, японците стартираха предварителни продажби за Европа на най-високото ниво на оборудване - DCT - Tour Airbag, което е с около 12 000 лева по-скъпо. През есента на миналата година тази разновидност не се предлагаше. Избрах точно в този цвят:



Естествено - доплатих и промених договора. До лятото трябва да пристигне.
Моторът е със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Има и задна скорост, която е електрическа. Оборудван е с електронен контрол на окачването, еърбеци, автоматична слюда, парно, мощна аудиосистема, Apple CarPlay, TPMS, и много други "екстри". Тежи 400 килограма сух и празен. С двама и малко багаж, теглото му е около 600 килограма!
В куфарите има място за няколко малки модела...

Lock-on
02.02.2023, 12:53
Много добър избор. Поздравления! :win:

ajcinema
09.03.2023, 17:01
Преди няколко месеца ми попадна този мотопед. Наборче (1975-та). Беше в лошо състояние.
Захванах се да го възстановя и след почти месец работа се получи това:



Пълен оригинал без липси (дори гумите - вътрешни и външни) и с изключително рядко срещаната “екстра” - километраж.