PDA

Виж пълната версия на : Делта-пик на NiMHi акумулатори



steysi_gb
01.03.2010, 19:44
Здравейте колеги. Каква трябва да бъде стойността на делта пика при акумулаторни комплекти по на 40 -50 цикъла и вярно ли е твърдението ,че колкото по "стара" е клетката,толкова по- голям трябва да е той в mV.

Mateev
02.03.2010, 01:23
Вече писах за Delta Peak в тази тема: http://modelist.bg/showthread.php?t=127

Това е кекава и ненадеждна функция, особенно при стари акумулатори, при които Delta Peak на отделните клетки настъпва по различно врене, в резултат на което не може да се оформи един ясно изразен Delta Peak на целия акумулатор.

Вярно е, че производителите на зарядни са дали възможност да настройваме миливолтите на този Delta peak. Но това е по простата причина, че и те не знаят каква трябва да бъде неговата стойност. Ако знаеха, нямаше да ни дават възможност да го променяне.

Ако искате наистина да прецизирате този параметър, първо трябва да свържете вашата зареждачка към компютър и за всеки един ваш акумулатор да логнете по една негова волт-амперна характеристика. След това визуално трябва да видите колко ясно е изразен неговия Delta Pealk и след това да премерите колко е неговия спад в края на цикъла. И чак тогава вие ще имате информация какво да въведете като миливолти в параметъра Delta Peak. Но дори и да направите всичко това както трябва, пак няма гаранция че след 10 или 20 цикъла нещата няма да се променят.

Моите препоръки:

1. Не вярвайте прекалено много на Delta Peak функцията. Тя е кекава, ненадеждна и при стари акумулатори - безполезна.

2. Оставете нейните настройките по Default. Не ги променяйте. Те са точно толкова добри или толкова лоши, колкото може да бъде и всяка една друга ваша настройка. Общия термин е НЕНАДЕЖДНОСТ !!! Каквото и да промените, един път ще работи, а друг път - не. Ако тази функция сработи - добре, ако обаче не сработи - трябва да сте си вързали гащите.

3. Внимателно си настройте другите 3 ограничителни условия. При стари батерии тези ограничителни условия са нещото, което ще ви гарантира нормален заряд в 100% от случаите.

Температура на акумулатора

Произволно леко загряване на акумулатора е възможно най-добрия критерий за край на заряда. Докато е студен - значи все още се зарежда. Започне ли да топли - значи е време за край на заряда. Вижте каква е околната температура и добавете само 10 градуса. Например ако в стаята е 25 градуса, настройте изключването на 35 градуса. За да може термометъра да премери вярната температура, залепете го с тиксо към акумулатора. Аз правя така:
1. Слагам на масата едно парче фибран (за да изолира отдолу)
2. Лепя датчика с тиксо за акумулатора
3. Обръщам акумулатора така, щото датчика да остане между фибрана и акумулатора.

Максимален заряден капацитет

Аз го настройвам на ниво 1.3-1,4 пъти капацитета на акумулатора, който е написан на етикетката. Ясно е, че действителния капацитет на акумулатора е по-малък от това, което пише на етикетката, така че този параметър можете да го настроите и на 1.1-1.2 пъти. Няма нищо страшно, ако сложите по-много. Просто акумулатора ще грее малко по-дълго време. Това е един абсолютно безопасен режим за всички NiCd и NiMH акумулатори.

Максимално време на заряд

Това е последната защита, ако всичко друго откаже. Обикновенно го настройвам така, щото в акумулатора да се наблъска 1.4-1.5 пъти от капацитета на етикетката. Например ако акумулатора е 5000mAh и зарядния ток ми е 1 ампер, то това означава, че акумулатора ще се зарежда 5 часа. Е аз слагам максимален лимит по време 7.5 часа или 450 минути.

И най-важното !!!

NiCd и NiMH акумулаторите ВИНАГИ първо се разреждат до напрежение 1.1V на клетка и чак тогава се зареждат отново. Ако това не го правите, ще задействате така наречения Memory ефект, при който ефективния капацитет пада до нивото на предишния разряд.

steysi_gb
02.03.2010, 15:14
С една дума колкото са по стари , толкова повече трябва да се внимава с тях.... А най добре е да караме с ЛиПо:laughing: Благодаря за изчерпателния отговор

billi_g
14.05.2010, 16:24
Здравейте на всички, не искам да спамя, а просто да дам линк на Онлайн Каталог на мотоциклетни акумулатори http://moto-akumulatori.com/ така може би ще бъдем полезни

dtmf
15.09.2010, 05:04
NiCd и NiMH акумулаторите ВИНАГИ първо се разреждат до напрежение 1.1V на клетка и чак тогава се зареждат отново. Ако това не го правите, ще задействате така наречения Memory ефект, при който ефективния капацитет пада до нивото на предишния разряд.

Доколкото знам NiCd трябва да се разреждат до 0,9V., а NiMH се разреждат до 1 V.
Мисля че 1,1 е висока стойност и може да породи ефекта на паметта.Другата ми умна зареждачка за NiMH е със фабрично зададена стойност на разреждане 1.0 V.

Georgi Georgiev
15.09.2010, 09:38
Даже според едни статии в rcdesign.ru 0.6V за NiCd и 0,9V за NiMh.

ajcinema
15.09.2010, 11:32
Прагът на разреждане зависи от тока на разреждане! Би следвало колкото е по-висок разрядния ток, толкова да е по-ниска границата ПРИ ТОВАР. Границата от 1V е оптимална и за двата вида акумулатори, но БЕЗ ТОВАР.

Обикновено зареждачките имат граница 0,8V и тя е за да компенсира товара. Освен това при условие, че веднага следва зареждане.

Ако правите цикъл разряд-заряд, добре е долната граница да остане 0,8. Ако правите само разряд и зарядът няма да е веднага, оставете прага на 1V.

Неслучайно доста зареждачки имат функция за ръчно настройване на прага САМО при разряд и липса на такава функция при цикъл.

ПРОВЕРЕНО ПРИ ДЪЛГОГОДИШНА УПОТРЕБА!!!!!

И сега най-важното, валидно и за двата вида акумулатори:
Разрядът може да достига 0,5С или 1С, но зарядът е най-добре да става с 0,1 или 0,15С. Така никеловите клетки "попиват" най-много ток и делтапикът е сравнително точен. В практиката ми съм имал САМО един случай на несработване на делтапик и то при чисто нови клетки.

Тук следва да споделя още малко опит: При мен се получава така, щото колкото са по-стари и амортизирани клетките, толкова по-рано сработва делтапикът. Всъщност това е основният ми проблем със старите клетки - изключват много по-рано от нужното. Това е така, защото зарядните, които ползвам отчитат първия или втория ясно изразен пик на пакета. Когато зарядното "разпознава" даден пакет, в автоматичен режим настройва чувствителността към пик според броя на клетките и дефакто този пик не е константен. Ако се зададе ръчно, тогава е друга работа.

Mateev
15.09.2010, 14:54
Доколкото знам NiCd трябва да се разреждат до 0,9V., а NiMH се разреждат до 1 V.
Мисля че 1,1 е висока стойност и може да породи ефекта на паметта.Другата ми умна зареждачка за NiMH е със фабрично зададена стойност на разреждане 1.0 V.

Между препоръчваното от мене и от много други източници 1.1V и действителното (0.9 и 1.0V) напрежение на разряд ИМА САМО 1% КАПАЦИТЕТ !!! Който е виждал стръмнопадащата характеристика в края на разряда, той е наясно с това. Същото важи и за LiPo батериите. Падне ли напрежението до 3.3V, от там надолу до 2.5V има останал нищожен капацитет, който е по-добре да не се използва никога.


Това, че казвам 1.1V за NiMH и NiCd и 3.3V за LiPo акумулатори има и още една много важна обосновка - това че клетките обикновенно са свързани по няколко последователно и образуват батерия. В процеса на разреждане те се разреждат различно и в края на разряда обикновенно една от тях (най-слабата) попада в стръмната част на характеристиката си и нейното напрежение започва интензивно да намалява. В резултат на това се получава, че всички останали NiMH клетки все още стоят на 1.1V, а най-лошата е паднала под 0.5V и дори съм виждал до 0.2-0.3V. Виждал съм и обърната клетка в резултат на дълбок разряд. Та този допълнителен 0.1V не ни дава никакъв капацитет, но в същото време ни защитава да не повредим най-лошата клетка (винаги има такава). Тази логика важи и за NiCd, LiPo, LiIon, LiFe и дори за Pb акумулаторите.