PDA

Виж пълната версия на : Въпрос за "HEXTronik индикатор за напрежение"



Slav_s
03.09.2011, 13:33
Здравейте,
Бих искал да инсталирам "индикатор за напрежението" на мойто хели / клонинг на Т rex 450 pro/
Въпросния индикатор HEXTronik го включвам в приемника и светва но пеоблема е следния - при 4.8V свети постояно зелено а при 6V показва червено при заредена батерия. Явно не го свързвм по правилния начин.

Това е модела на индикатора:

Nikolay
03.09.2011, 18:53
заеби го това.предавателя ти няма ли таймер.
аз си играх да слагам един такъв индикатор и само си загубих времето.
Отделно може да ти даде смущения.
Не помня как беше,но ми прави въртели и на бързо го пенсионирах.

Slav_s
03.09.2011, 18:58
Ами проблема е че предавателя няма таймер, за това реших да сложа нещо подобно

Nikolay
03.09.2011, 20:57
според мен дори и без таймер не може да изтощиш батерията до толкова, че да я съсипеш в полет.
тя като замалее почват да падат оборотите.Кацаш и я сменяш.
А този индикатор би трябвало да показва червено под 3,7-4V, но как ще го виждаш е по интересното.
Та значи щом свети зелено на 4V e ok

Kalpazan
03.09.2011, 21:18
Аз си вързах една ей такава чудесия на моя и върши работа. Включва се в конектора за баланс на батерията. Този специално е за 6S батерии но има и за другите. Имам една батерия дето още не е съвсем за изхвърляне но пък пада по-бързо от нормално и това много ми помага.

http://helidirect.com/maxpro-battery-monitor-lightalarm-for-batteries-p-8161.hdx

Nikolay
03.09.2011, 21:43
аз като се замислих то това не може да следи по отделно всяка клетка.
имам едно за 3 клетки с диод.като падне под 9 волта и светва червено.
но то вятър работа,светва на първата минута.

Mateev
04.09.2011, 10:13
Няма голяма полза от тези индикатори, когато модела е във въздуха. Аз също слагам такива индикатори, но с друга цел - да проверя дали има някакви смущения и дали напрежението на BEC-а не кляка при бързо движение на всички сервомашинки едновременно.

Ако един хеликоптер е зареден само с цифрови сервомашинки, доста често срещано явление е вградения BEC на спийд контролера да няма достатъчно мощност да ги захрани. Проверката се извършва на земята, като със стиковете на апаратурата бързо се движат всички сервомашинки. Ако има голямо пропадане на напрежението, за кратко премигват червените светодиоди. Ако това е така, трябва да се сложи специална бордова батерия и по-мощен BEC.

Slav_s
04.09.2011, 12:02
Ясно, но като цяло не намерих начин това чудо да заработи :sad:. Даже пробвах да го вържа към една клетка на батерията но пак без резултат , светват един два сини диода при паднала батерия :smile:

modelista
04.09.2011, 16:15
Slav_s, здравей.
Това е индикатор за бордовия акумулатор.
4,8 за 4 батерии по 1,2в и 6 за пет батерии, обикновенно Никел.....
Тези които карат самолети с ДВГ знаят че си върши работата. Друг е въпроса до колко е прецизен и до колко може да се разчита 100% на него, но помага и не е излишен.
На теб ти трябва от този вид:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7223
за полимерки.

ajcinema
04.09.2011, 16:46
Ясно, но като цяло не намерих начин това чудо да заработи :sad:. Даже пробвах да го вържа към една клетка на батерията но пак без резултат , светват един два сини диода при паднала батерия :smile:

Това "чудо", както го наричаш, НЕ работи с полимерки и БЕК-ове. Тези индикатори са изключително полезни, но за бордови пакети от никелови клетки - 4 или 5 клетки.
Работят превъзходно, когато човек знае какво да ги прави.

Ползата от тях е, че преди да излетиш знаеш какво е състоянието на бордовото захранване.
В една никелова батерия никога не знаеш колко ток аджеба има. Но с помощта на тази джаджа много лесно се ориентирам.

Slav_s
04.09.2011, 16:59
Да така е , явно доста съм се заблудил с този индикатор. Сега го монтирах на бордово захранване и си работи както трябва :smile:

Mateev
05.09.2011, 09:14
Най-ценното на този индикатор е, че буквално можете ДА ВИДИТЕ дали има краткотрайни пропадания на напрежението в резултат на смущения или други причини. Такива смущения трудно могат да бъдат доказани по друг начин. С цифров волтметър не се виждат. Ако е стрелкови волтметър - стрелката само леко потрепва, а тука директно СЕ ВИЖДА как пробягват светодиодите и как стигат до червения сектор.

Имахме пролетта случай с един хеликоптер, който се тресеше и буквално подскачаше по време на излитане. На земята всичко си беше наред. Беше сглобен и настроен перфектно. Никакви проблеми при развъртане на лопатите на земята. При опит за излитане обаче започваше да се тресе и да подскача с по една педя. Сервомашинките изведнъж полудяваха. Започваха хаотично да се местят насам-натам без всякаква логика. Полудяването на машинките ставаше като по команда и това беше момента, в който ските на хеликоптера се отлепяха от земята. В началото мислехме, че става въпрос за смущения на апаратурата. Това беше пролетта в Казанлък и там на поляната имаше стотици апаратури. Чак по-късно след много експерименти разбрахме каква е причината. Буквално Я ВИДЯХМЕ на това индикаторче - краткотрайно пробягване на диодите до червената зона. Явно сервомашинките дърпаха ток, който беше на границата на възможностите на BEC-a и в един момент се задействуваше защитата против късо съединение. Това вероятно довеждаше до краткотрайни рестартирания на приемника и до полудяване на сервомашинките, тъй като и техните процесори вероятно се рестартираха поради ниското напрежение. Сменихме BEC-a с нов по-мощен и всичко се оправи. Ако не беше това индикаторче, нямахме никакъв шанс да разберем какво точно се случва с хелито.

ajcinema
05.09.2011, 19:22
И в комбинация със Спектрум приемник... става уникално куха ситуация! Възстановяване на връзката за неопределено време...


Този индикатор много ми помага при моделите с бордови никелови батерии. Преди всеки старт размърдвам всички машинки и индикаторът много ясно показва състоянието на батерията.
Благодарение на него установих, че популярните машинки 5010 имат адски голяма консумация - пиково до 1,5А. След като един ден при прясно заредени акумулатори но с "новите" 5010 индикаторът заби в червеното, осъзнах, че съм бил пред краш. Смених акумулатора с по-мощен и нещата заспаха.
А по-късно разбрах, че мощните машинки искат доста точец... Ако не беше това индикаторче, просто щях да счупя модел, поради незнание.

de_kata
05.09.2011, 20:30
Преди няколко дена си купих електрическа отверка (от най-евтините :laughing:). тя оригинално беше с батерия от 3 елемента ni-cd 700мач. които до никъде не стигаха, затова я модифицирах малко. Сложих батерия една ли-по клетка 2600мач.
Та въпроса ми е, може ли това индикаторче да ми свърши работа - с него да следя батерията на отверката да не пада под 3-3.5волта.

Gogo55
05.09.2011, 20:44
Подробно обяснение и схема на подобен индикатор:
http://www.rcdesign.ru/articles/electronics/battery_indicator

ajcinema
05.09.2011, 22:01
Преди няколко дена си купих електрическа отверка (от най-евтините :laughing:). тя оригинално беше с батерия от 3 елемента ni-cd 700мач. които до никъде не стигаха, затова я модифицирах малко. Сложих батерия една ли-по клетка 2600мач.
Та въпроса ми е, може ли това индикаторче да ми свърши работа - с него да следя батерията на отверката да не пада под 3-3.5волта.

Неделчо, пак ли с гаубица за врабчета, баце? :wink:

Сега сериозно - в Метро има отвертки с кусурнайсе аксесоара за 17 лева. Гумирана дръжка, ЛИТИЕВА БАТЕРИЯ!!! Цял ден въртиш и за още има. ;)
В комбинация с мини-патронник от Бриколаж за 6 лева става най-якия инструмент, който може да се измисли. Бормашина, винтоверт, отвертка и всичко в мини мащаб. Последно сглобявах дузина офисни столове. Не мръдна тая машинка, ей!

de_kata
05.09.2011, 22:08
Може ли снимка на мини патронника че ми е интересно да го видя?

ajcinema
05.09.2011, 22:15
Заповядай:





Ето я и машинката. Има реверс, светодиод, който свети в зоната на работа и ВГРАДЕН индикатор за батерията. Върви в комплект със зарядно и няколко накрайника.

Има много разновидности, но повечето са с никелови батерии. На тази специално е указано напрежението - 3,6 волта и е с литиева. Работя цял ден и артисва. Работи на 180 оборота.

de_kata
05.09.2011, 22:29
Супер е. Още може би сряда ще си взема такъв патроник.

nickarsow
06.09.2011, 16:37
Георги,
Патронника може ли да държи свредла <= 1мм.?

ajcinema
06.09.2011, 17:06
Пише, че минимума е 0,5, но аз съм хващал и 0,2.