+ Ново Мнение
Страница 7 от 12
ПърваПърва ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ПоследнаПоследна
Визуализирани са от 61 до 70 от общо 115

Тема: KATANA .15

  1. #61
    Автор Аватар на Пулевски
    Регистриран
    Sep 2011
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    194

    Жоре, разкажи за разположението на резервоара спрямо ЦТ на модела и жигльора на карбуратора.
    Центровката на модела с празен или с пълен резервоар се наглася?
    Стоян Пулевски '71 набор.

  2. #62
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Този въпрос е интересен. В отговорът отново има "сблъсък на интереси", защото:

    1. Колкото по-близо е резервоара до мотора, толкова по-добре за мотора.

    2. Колкото по-близо е резервоара до ЦТ, толкова по-добре за модела.


    И в двата случая има вероятност пилотът да изпита дискомфорт - или от променящата се по-осезаемо центровка, или от калпав режим на мотора.

    Но всичко това има сравнително лесно решение. Решението при готовите модели (ARF) e резервоарът да се постави точно там, където е посочил производителя на модела и ако евентуално възникнат проблеми, тогава да се търси тяхното отстраняване. А на сглобяващия му трябва повече съобразителност, за да открие проблемите в зародиш.

    Ако все пак е даден приоритет на центровката и резервоарът се изнесе назад към ЦТ, тогава се налага да се експериментира с различни видове помпи, осигуряващи равномерен приток на гориво.

    При всички положения е добре захранващата тръба (и оста на резервоара) да съвпадат с оста на жигльора поне във вертикална равнина, т.е. погледнато отстрани.

    При конкретния модел (Катана), резервоарът е във възможно най-идеалното положение. Единия му край допира ЦТ, а другия - мотора. :)


    Най-доброто компромисно решение е постигнато, когато двигателят работи в хоризонтално положение при леко обогатена смес, а при изправяне с носа нагоре сместта се нормализира. Това ще рече, че в полет при хоризонтално летене моторът ще работи при съвсем леко обогатена смес, а при разко изкачване е допустимо леко обедняване, при което, обаче, да не гасне.
    Георги Русинов

  3. #63
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Време е за монтаж на приемника. Подобно на батерията, изработих "кожух", в който ще стои:


    Това е "заготовката":




    След секунди се получи това:













    Поставих пробно в модела, за да видя как ще стои:




    Синята ивица е мястото на един процеп. Там ще влезе дървената планка и после всичко ще бъде залепено.


    След което си отворих бутилка винце, нарязах скромно мезенце и продължих нататък:






    С помощта на спринцовка нанесох "Прома" в улеите. "Кутийката", в която ще стои приемника няма да бъде стягана с велкро.





    Идва ред и на най-хубавата част.

    Изваждам чисто новичка апаратура:




    Отварям капака:







    Поставям прясно заредена LiFePo4":





    Специално за модела, в последния момент купих този комплект модул с приемник:







    Поставям модула:






    Включвам апаратурата и въвеждам името на модела:






    Следва опознаване на приемника:








    Разбира се, за новата апаратура трябва и ново куфарче:







    Готино, а? След ден-два ще е готова и табелката за куфара.




    И тъй като изобщо не ми харесват изходящите кабели на ВЕС-а (струват ми се тънички), реших да ги сменя. Заедно с тях, ще сменя и ключето. Ето старият изходящ кабел:






    Малко по-късно запоих нови кабели, а на мястото на стпойката капнах по капка неутрално лепило (не е колофон, не се заблуждавайте). Запазих жълтото кабелче на изходащия сноп с цел здравина. Завих крайчето му, сложих "чорапче" термошлаух, за да не опре случайно някъде, а самото чорапче залепих за здраво място на платката. Така при евентуално опъване, жълтият неактивен кабел, ще понесе цялото усилие:





    Поставих ВЕС-а на старото му място. Предварително бях отрязал кабелите с нужната им дължина, за да няма разминаване. Вероятно няма да слагам феритния пръстен. Ще пробвам да мина без него. Излишни 5 грама (според мен). Ако се появят смущения, ще помисля за по-лек вариант.





    Разпробих отворите, с които ще се крепи капотажа и пробно завих винтчетата. В комплекта има гумени тампончета (чудесна идея!!!), които идват прекалено дебели. Ще ги заменя с по-малки или с тези бели подложки от PVC, които виждате на средния винт:




    В процеса на работа установих, че карбоновите тръбички-фиксатори в крилата са прекалено слаби. Трошат се като сламки...




    Замених ги с метални болтчета 3мм, подлепени отвътре:






    Накрая сложих тялото близо до печката, за да изсъхне по-бързо лепилото, с което залепих ВЕС-а:

    Георги Русинов

  4. #64
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Всичката електроника вече окончателно е на мястото си.




    Стърчащите "свински опашки", придържащи резервоара на мястото му са притегнати, изрязани и обърнати надолу.











    Ето как изглежда тялото със затворена кабинка. Винтовете, крепящи капотажа ще бъдат сменени с по-малки и ненатрапващи се.





    Следва капване по капка лепило на всички винтчета по тялото, включително и тези на рогчетата, с което тялото е окончателно готово.
    Крилете са подготвени за окончателен монтаж, но тях ще покажа в отделен пост.
    Георги Русинов

  5. #65
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Нещата бавно вървят към своя финал.

    Паралелно с модела е време да подготвя и "неговия" куфар.
    Обяснявам: с течение на времето установих, че всеки един модел има специфични нужди що се касае за инструментариума. Добавяйки различни аксесоари, части, инструменти се оказах пред непосилната задача да мъкна огромен куфар с инструменти, повечето от които не използвам. И когато ми се наложи да ползвам нещо за конкретен модел се налага да ровя дълго време, докато го открия.
    Например един от по-големите ми модели се нуждае от специално преправена отвертка със силиконова шлауха на върха. С помощта на този саморъчно направен "инструмент" (и само с него!!!) мога да сваля или монтирам капотажа. Тази отвертка се ползва само за това предназначение, защото не става за друго... ща, не ща - трябва да я мъкна...

    Затова от няколко години насам, реших да разпределя товара и да нося със себе си само най-нужното, но в същото време да не бъда сварван неподготвен. Реших вместо да мъкна един огромен куфар, да си комплектовам отделен малък куфар за всеки един модел, който да съдържа само най-необходимото.

    По този начин, когато отивам да пускам даден модел, заедно с модела взимам съответния куфар и в него има всички инструменти, които биха послужили за пълно разглобяване/сглобяване на модела , както и всички евентуално необходими аксесоари и резервни части.

    Ето куфарчето за Катаната:





    Започвам лека-полека да го оборудвам. Понеже инструментите в тези куфари не са подложени на интензивно натоварване, мога да си позволя да купя по-евтини от близкото "левче". Няколко чифта клещи, две-три отвертки, комплект имбуси (няма нужда от цял комплект, а само от тези, които могат да послужат по модела и мотора), ключ за свещи и за витло и т.н.
    Резервно витло, резервна запалка, малко силиконов шлаух, нож, лепило...
    Два пълни комплекта винтчета, болтчета, шайбички. Всичко, което го има по модела като крепеж, ще бъде добавено в куфара, умножено по две:




    Горните отделения ще бъдат запълнени с крепежните комплекти, силиконов шлаух и резервни свещи. Отделението, в което ще сложа шлаух, ще съдържа САМО шлаух. Целта е да не се отваря излишно и да се запрашава резервния горивопровод.






    Така и така съм захванал "организационната част", реших да си направя и ремък за новия предавател. Всичките ми предаватели имат свои ремъци, които изработвам сам. В случая използвам неупотребяван ремък от комплекта на стара видеокамера:





    Карабинката умишлено е с такава форма. Предотвратява случайното докосване на тримерите по време на пренасяне на апаратурата за ремъка.

    Георги Русинов

  6. #66
    Наблюдател
    Регистриран
    Mar 2010
    Живее в
    София
    Мнения
    2

    Тук в пост 398 можеш да видиш полезна интервенция в корона приемниците. Направил съм я на моите и нямам оплаквания. Проблема е , че след опознаването не се комутират антените и няма да смисъл да са две. Маха се едната и превключващия елемент.Това повишава чувствителността.
    http://www.rcgroups.com/forums/showt...098611&page=27

  7. #67
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Честно казано не бих се възползвал. След като е направено по определен начин... не виждам смисъл да правя доработки. Съмнява ме резултата. Повишената чувствителност на един радиоприемник не винаги означава по-надеждна връзка... Предпочитам да се доверя на хората, които са разработили приемника, а не на форумните дискусии. За няколко години нямам проблеми с марката Корона. Ако беше по-добре, щяха да се произвеждат с една антена и да се пести от елементи. При днешното цепене на капката...

    Като цяло се въздържам от преработки и откриване на топлата вода, когато нещо функционира нормално и надеждно.


    Човекът от който взех двигателя е точно такъв тип - може да преработи всичко само за идеята. Намирам го за глупаво.
    Имам едно златно правило: когато нещо работи, не го пипам. Ако искам за свое удоволствие да направя подобрение, тогава действам. Пример - по-дебелите кабели на ВЕС-а. Всичко ще работи идеално и в оригиналния си вид, но куплунга механически не влизаше добре в приемника. Не обясних това, за да не се юрнат повече собственици на този така разпространен ВЕС да поят по-дебели кабели.
    Въпрос на етика.
    Моят приемник явно е с по-плитки гнезда. Няма смисъл да провокирам повече потребители да правят тази интервенция, освен ако те нямат същия проблем.
    Въпрос на мислене - всеки има глава на раменете си.
    Георги Русинов

  8. #68
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Днес започнах подготовка за изпробване на "телеметрията", следяща състоянието на батерията, която получих от Матеев. Ще бъде изпитана в реални условия на този модел. Последните две седмици направих полеви тестове при сняг и при симулация на полет, но за да бъдат резултатите възможно по-комплексни и достоверни, ще ги публикувам когато опитът приключи - малко след първите полети на модела.

    След това батери-трекера ще бъде подарен на някой колега, който ще го използва, а аз ще доусъвършенствам модела с друга телеметрия, която много ми хареса. Ако успея да я закупя, ще получавам информация както за батерията и оборотите на ДВГ, така и за температурата му.
    Разбира се, ще публикувам всичко това в отделна тема.


    Време е да се замисля за следващия модел. Харесал съм си два, но не знам дали и кога ще успея да се снабдя с някой от тях. Много ми допадат тези два модела:

    1. http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...60mm_ARF_.html

    2. http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...dProduct=15122


    Първият е скоростен модел за надбягвания. Ако успея да го купя, ще се постарая да бъде оборудван до ежегодното събиране в Казанлък, където ще участва в някоя от надпреварите.

    Вторият ме привлече с дизайна си. Изключително красив малък модел. "Класически" размах от 1 метър... Направо съм влюбен в това моделче.

    Един от тях ще бъде следващия ми проект, живот и здраве. И... разбира се - ДВГ!
    Георги Русинов

  9. #69
    Потребител Аватар на rusi
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Кърджали
    Мнения
    68

    Quote Originally Posted by ajcinema View Post
    ..........................


    Идва ред и на най-хубавата част.

    Изваждам чисто новичка апаратура:




    Отварям капака:






    ..............

    Как така отваряш капака на чисто новичка апаратура, приемника и модула ги няма?
    Руси Петков
    0899248862

  10. #70
    Super Moderator
    Регистриран
    Jan 2010
    Живее в
    гр. Пловдив
    Мнения
    1 520

    Ами ей така!

    Апаратурата е купена в този вид ЧИСТО НОВА. Ако забелязваш, има и гумена тапичка на мястото на нискочестотната антена.
    Георги Русинов

+ Ново Мнение

Информация за темата

Users Browsing this Thread

В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)

     

Вашите права за публикуване

  • Вие не можете да създавате нови теми
  • Вие не можете да пишете мнения
  • Вие не можете да прикачате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  • BB code е Включен
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кода е Включен
  • HTML кода е Изключен