Какво става с този форум, някои знае ли защо не работи?
Какво става с този форум, някои знае ли защо не работи?
Това съобщение излиза при достъп до форума на моделистикаТепърва ще се разбере какви са причините.Скъпи приятели моделисти,
От модератор днес бяха изтрити големи теми от форума - без причина и без знанието и съгласието на останалите участници в тях. Намирам тази постъпка за крайно нередна и като администратор на Моделистика ще предприема мерки това да не се повтаря.
Съдържанието на Моделистика ще бъде възстановено с вчерашна дата, като информацията през днешния ден ще бъде изгубена.
~~ CARPE DIEM! ~~
инж. Мартин Марков
Фокето излиза от форума и си трие мненията. Утре ще си е наред.
Fokke може би нещо се е скарал с Ристис и е изтрил всички собствени теми. Ристис в момента възстановява форума от вчерашен Backup. Всички днешни мнения ще бъдат изгубени.
Не искам да си кривя душата и затова ще кажа, че този път подкрепям Ристис. Не е редно да се трият теми от който и да било форум. Вярно е, че дадена тема може да е създадена от определен човек, но според мене този човек не е пълноправен собственик най-малкото защото в неговата тема са вложили труд и други моделисти. Ако нещо подобно се случи и в този форум, също ще възстановя темите от архив.
Мое лично виждане е, че информацията по форумите е собственост на всички моделисти. Всеки, който е написал нещо, го е написал доброволно. Един вид подарил го е на всички. При това положение теми не би трябвало да се трият. Може би Fokke иска да си отмъсти на Ристис, но всъщност той отмъщава на всички моделисти, а те нямат вина за неговите взаимоотношения с когото и да било.
Росимир Матеев
Модераторите не сме хора. Калпаво племе - няма, няма, пък вземем, че изпляскаме...
Казвам го с този подигравателен тон, защото по едно стечение на обстоятелствата и аз изпълнявам подобни функции.
Въпреки това, мнението ми е, че такива функции във форумите е редно да изпълняват лица, които са УМЕРЕНИ (по смисъла на думата) във всяко едно отношение. Нещо като журналистите - безпристрастни и с чувство за такт и МНОГО търпение. Малко са хората, които могат да съберат в себе си подобни качества... Типичният АНТИ-пример съм аз. По тая причина (въпреки, че под ника ми се мъдри сочното "модератор") не изпълнявам, а и не смятам да изпълнявам подобни функции, освен при някакви чрезвичайни обстоятелства.
А най-добре е ако модераторите изобщо ги няма. Тази практика вече се доказа в този форум, а глупавите правила на Моделистика, заедно с още по-глупавите доводи на модераторите за спазването им вече дават първите плодове.
Какво ще стане от тук насетне? Много е просто - Моделистика бавно ще започне да губи привърженици, докато на администратора не му писне да губи часове всеки ден в поправяне, триене или манипулиране на глупави детски постове... и съвсем не спре форума, защото той отдавна изгуби смисъла на първоначалната си идея.
Румен ще попише-попише сам в новоизлюпения си форум, докато и на него не му омръзне, поради простата причина че в България копиисти просто няма, камо ли някой да обърне внимание на недовършен и без изгледи за реализация на един откровено глупав проект... на който се крепи целия форум.
И накрая... ами оцеляват само най-адаптивните...
Жалко, но е истина. Всеки, осмелил се да приеме насериозно развлекателния характер на това прекрасно хоби и да си повярва, че е ВЕЛИК, бива въвлечен в бездънната яма на споровете, завистта и злорадството. Наистина жалко. А когато се намеси и комерсиалния фактор... става смешно.
Е, пожелавам на Христо, Пламен и компания бързо да оправят кашата във форума си, а останалите да бъдат по-умерени в действия и изказвания, защото ако сами не модерираме мненията и постъпките си, се налага това да прави някой друг, докато самият той не изгори като поредния бушон.
Георги Русинов
И аз искам да допълня още нещо. По принцип 99.9% от хората и от моделистите са с чувство за отговорност и морал. Такива хора сами съжаляват след това, ако напишат някоя глупост и с радост се съгласяват мненията им да бъдат изтрити. Има обаче 0.1% комплексари, с които не трябва да се церемоним. В Моделистика това бяха Goti и Sonic. Тези двамата са преки виновници за това, че модераторите и Ристис BAN-наха и изгониха една камара добри моделисти. Има и още няколко, но те не са така активни. Такива хора трябва да бъдат изхвърляни колкото се може по-скоро, след като техния характер бъде диагностициран. Ристис и модераторите на Моделистика изхвърлиха Goti и Sonic, но с ОГРОМНО ЗАКЪСНЕНИЕ. Изхвърлиха ги чак тогава, когато се нароиха алтернативните форуми и когато 50% от моделистите в България вече се бяха заклели никога повече да не пишат в МОДЕЛИСТИКА.
Аз също съм полагал такива клетви много пъти и все се връщам, надявайки се нещо да се е променило към по-добро. И всеки път отново бивам поливан със студена вода. Последните два пъти беше Грабчев и един доктор от Казанлък. И двата пъти моите постинги бяха изтривани, а тези, които ме обиждаха, бяха оставяни. И трябваше да пиша ЛС на модераторите, за да благоволи някой да ги изтрие.
В момента храня смесени чувства към МОДЕЛИСТИКА. Форума ми е мил, защото съм писал много в него, но в същото време страха от ново писане все още си стои. Не смея да разкажа за нито един мой модел, защото Грабчев ме дебне, а Ристис винаги заема негова страна. Както казах появи се и едно докторче-злобарче от Казанлък, на което също вероятно му липсват първите седем години. Та искам да кажа, че с риск да стана лошия, без да ми мигне окото ще изхвърлям такива хора от този форум. Това разбира се ще става само ако и тука опитат своите номерца срещу мене или срещу някой друг посетител. За всички останали ще полагам максимум усилия да бъда справедлив и да потушавам конфликтите по взаимно съгласие и на двете страни.
Росимир Матеев
И още нещо искам да кажа, за да ми е чиста съвестта. Непосредствено след като Fokke си изтри мненията, написах едно лично съобщение на Ристис. Кандидатирах се за модератор и му обясних, че искам да модерирам справедливо. Отговор все още няма. Между другото трети или четвърти път се кандидатирам за модератор и Ристис все не се съгласява. Така че преди всички мой критики към Моделистика в този форум винаги преди това съм подавал ръка на Ристис, а той я е отхвърлял. Подадох я и преди да създам форума. Така че би могло да се каже, че моите действия са следствие, а не първопричина. Винаги в основата е бил някакъв конфликт, предизвикан от някой злобар, и винаги виновен съм излизал аз. Та сега също подадох ръка. Да видим дали и сега ще я отхвърли.
Като гледам накъде вървят нещата - има две алтернативи. Едната е задълбочаване на конфликтите в Моделистика и в отговор Ристис да налага все по-големи рестрикции и репресии в името на някакъв ред, така, както той си го представя. Другата е Ристис да повярва в доброто на хората и да се опита да постига целите си без репресивни мерки. Безкомпромисно трябва да се отнася само към заядливците и злобарите, без да ги дели на наши и ваши.
Случая с Fokke не го коментирам, защото не знам какъв е. Непосредствено преди заключването на форума обаче видях една тема, в която Fokke най-учтиво обясняваше защо е предприел тези действия, а Ристис най-учтиво му обясняваше, че това не е редно. Модераторските права на Fokke обаче не бяха премахнати, което означава че Ристис му е имал доверие. Не знам какво се е случило после, но явно конфликта се е задълбочил.
Росимир Матеев
Току що видях, че форума е активен, но празен. Има един единствен регистриран човек - Ристис. Явно базата е жестоко наплетена и Ристис започва от чистата нула - слагането на нов форум.
Преди много време му предложих аз безплатно да го хоствам. Ако това беше станало, сега нямаше да има проблеми. Моята система за вътрешнофирмен бекъп е следната:
1. Използва се File Replication Service, който поддържа файловете еднакви на минимум два конпютъра. Всяка промяна в единия компютър на секундата отива поне на още един, а в случая с WEB сървърите - на два.
2. Втория (третия) компютър е защитен с Data Protection Manager (който е отделен сървър), който всеки час копира промените, а веднъж в деня прави Restore Point.
3. Поддържат се 60 стари копия с дискрета от 1 ден.
4. Един път месечно се правят копия на DVD и те се съхраняват в друга сграда. Така ще мога да възстановя данните дори и да изгори цялата сграда със сървърите..
Ако при мене беше станало това, можех да върна форума в старото му състояние буквално за 1 минута.
Дефакто този форум съм го възстановявал два пъти, но никой дори и не забеляза. Единия път смених енкодинга на UTF-8, а втория път смених версията на софтуера на форума от Beta на Release.
Росимир Матеев
За сьжаление пак двоен аршин Когато Пламен си замина си изтри мненията Сега за Фоке не може9 и за мен не можа Господ забавя но не забрява
В момента 1 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 1 гости)