Само където Матеев е затънал до шия в лайната (пардон - работата) и не се знае кога ще отдели малко време на хобито.
Само където Матеев е затънал до шия в лайната (пардон - работата) и не се знае кога ще отдели малко време на хобито.
Росимир Матеев
...
Добро утро от мен!
Разполагам с нужната техника, като ми липсва само ВЧ модул на ниска честота. Не искам да развалям апаратура, защото всичките налични са ми с вътрешни, за съжаление...
Дани, ако ти се намира нискочестотен (най-добре на 30-35 мегахерца) модул за JR стандарт, можем да направим една супер-елементарна проба. Ще направя кабел за връзка с усилвателя и мога да пусна сигнал от Кючука. Имам си антени, мачти, всичко. Абсолютно сигурен съм, че в Тракия ще го уловиш с най-обикновен синтезаторен приемник...
За непловдивчани, това са около 10км градска среда. ПРОБВАНО на 27 мегахерца...
Георги Русинов
Няколко пъти търсих подобни модули, но без особен резултат. Който има, си ги пази, че "не се знае". А вече не се продават...
Иначе ето това е решението за голям обхват, колкото и идиотски да изглежда"
Е, разбира се, с подходящия към нея "хардуер".
Георги Русинов
С това ГУ-81 дето съм си играл преди години, още повече мощност ще има . Треба си и генератор поне 2-3 киловата още да се носи
Това е много хубаво, само че аз не си играя с тези лампи, а имам реално работещ усилвател УМ1, който всяка вечер "навърта" няколко часа работа на СВ. Събираме се десетина души и си бъбрим...
Това е военен "инструмент" и работи доста добре за възрастта и вида си. Предимството му е, че може да резонира всякаква антена, а съгласуването е детска игра. За антена мога да използвам дори отвертка или каквото и да е метално парче.
На 35 мегахерца му идва "таман"...
Георги Русинов
На страници 3 и 4 от настоящата тема преди време описах еднаа методология как можем грубо да изчислим обхвата на една апаратура, ползвайки информацията от Range Test-a. В тази методология тогава аз предполжих, че в режим Range Test апаратурите излъчват със 100 пъти по-малка мощност и на базата на това направих последващите изчисления.
На практика нито един производител на апаратури не обявява директно каква е мощността в режим Range Test и колко пъти се намалява обхвата с натискането на това копче. С много колеги сме го обсъждали това нещо и се оказа, че никой нищо не знае по въпроса. Няма го и по форумите (или поне аз не знам къде го има).
Та от вчера с новия спектрален анализатор вече имам възможността да го премеря и аз веднага го направих. И открих отговора, но освен него видях и други неприятни неща. Първо отговора:
Натискането на копчето Range Test намалява напрегнатостта на полето с около 30 dB.
Казвам "около", защото полето не е с константна напрегнатост, а плува с 2-3 dB нагоре-надолу. Та ако приемем, че числото е точно 30, то това означава, че мощността на предавателя се намалява ТОЧНО 1000 ПЪТИ. Като обхват нещата изглеждат така:
1. Всеки 6dB намаляват обхвата 2 пъти
2. В 30dB има 5 пъти по 6dB, което означава, че обхвата се намалява 32 ПЪТИ (2*2*2*2*2).
За по-лесно смятане можем да приемем, че:
Натискането на копчето Range Test намалява обхвата 30 ПЪТИ.
Тоест ако на земята с Range Test сме премерили 30 метра, то това означава, че във въздуха модела ще има обхват около 900 метра.
Росимир Матеев
А сега да кажа за двете лоши открития. Първото е, че:
Отношението сигнал/шум на излъчвания сигнал от апаратурата (JR/Spectrum DSX-9) е около 30dB.
Това означава, че освен полезния сигнал, апаратурата излъчва и шум, който освен всичко друго е широкоспектърен и заема целия диапазон от 2.4 GHz и двата диапазона от по 100 МHz от двете му страни. Тоест апаратурата зашумява целия обхват от 2300 до 2600 MHz, като повдига околното ниво на шума около 500-1000 пъти (25-30dB). Това може да представлява сериозен проблем за някои устройства, които работят в непосредствена близост до апаратурата (20-30 метра). Например ако обратния канал с видеоизображението също е на 2.4 GHz и приемника на видеото е близо до апаратурата, то тогава приемания сигнал просто ще бъде заглушен. Може да бъде заглушен и приемания сигнал на колегите - моделисти, който са в 30 метровата зона около вас. От тука произтича и първия извод, който всички го знаем, но сега вече го видях с очите си:
Правия и обратния канал ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са от различни честотни диапазони. Това важи за вас и за всички други моделисти в 30-метровата зона около вас.
На около 30 метра разстояние от апаратурата излъчения от нея шум вече намалява до нивото на околния шум. Всички тези измервания са направени у дома, където околния шум вероятно е доста по-висок от този, който можем да премерим там на поляната.
А над това ниво на зашумяване, излъчвано от апаратурата, вече има ясно оформени две честотни ленти, които са с амплитуда около 30dB (1000 пъти по-мощни от шума). Тези ленти имат формата на немска каска от втората световна война (камбановидна крива с извивки навън в долния си край). До тук добре. Неприятното обаче е, че:
Двете честотни ленти, които излъчва апаратурата, СА ПРЕКАЛЕНО ШИРОКИ.
Забравих да им премеря точната ширина, но визуално се вижда от екрана, чe в диапазона от 2400 до 2500 MHz има място за не повече от 10-12 апаратури, при това плътно нагъчкани една до друга. Тринадесетата ще се наложи да се сблъска по честота с някоя от първите 10-12. Това със сигурност ще доведе до загуба на пакети и от двете апаратури, което пък от своя страна ще доведе до намаляване на резолюцията на управление и до евентуални проблеми (плавно движение на стика ще води до стъпаловидно движение на някоя сервомашинка в модела).
Росимир Матеев
Моята апаратура е JR/Spectrum DSX-9. Тя използва технологията DSM2. При тази технология апаратурата си избира две честоти (които са най-малко зашумени) и после твърдо стои само на тях. Това се вижда и от измерванията. В началния момент след включването нище не се случва. Явно апаратурата сканира. Около 2 секунди след това апаратурата започва да излъчва на едната честота и след още около 2 секунди започва и на втората.
Живот и здраве по поляните ще имам шанса постепенно да запиша и да видя какво представлява излъчването и на други модели апаратури. А това с подскачането на честотите вече го гледах на WiFi мрежата у дома. Дори се наложи да я изключа, за да изчистя картинката с показанията от апаратурата.
Росимир Матеев
Прочетох доста от постовете в темата относно увеличаване на обхвата. Искам да попитам възможно ли е увеличаване обхвата на 27МHz аматьорска апаратура? Как може най-лесно и просто да се постигне. Имам RC кола,но обхвата ми е нищожен около 6-7м.Ако може малко помощ ще съм ви признателен.
Поздрави
В момента 3 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 3 гости)