Предлагам в тази тема всеки да опише собствените си FPV модели, както и да покаже как е разположил допълнителното оборудване с цел намаляване на взаимните смущения.
Предлагам в тази тема всеки да опише собствените си FPV модели, както и да покаже как е разположил допълнителното оборудване с цел намаляване на взаимните смущения.
Росимир Матеев
Ето моят първи FPV модел - това е немски четирикоптер от фирмата Mikrokopter DE:
https://www.mikrocontroller.com/inde...60232e0fc192b5
Росимир Матеев
Четирикоптера е последен писък на модата. Има няколко етажа с електронни платки. Притежава десетина сензора, благодарение на които може сам да лети. Дефакто пилота на земята само му пречи.
За нуждите на FPV-то се наложи да му направя известен тюнинг..........
Росимир Матеев
Първо хванах и изтеглих приемника на 2.4GHz колкото се може по-далече в единия край на четирикоптера (най-отпред на снимката под мотора). Двете антенки ги сложих под прав ъгъл и с тях заех хоризонталната равнина. Вертикалата я оставих за предавателя на видеоизображение.
Росимир Матеев
На противоположния край (от другата страна) сложих предавателя на видеоизображението. Използвам FatShark предавател на 5.8 GHz с мощност 600 mW.
Росимир Матеев
Aaa Нееее
Тук в балкана нета ми е никакъв ама изчаках да се заредят снимките.
Тоя БУРГЕР Летя ли или само си го накичил днес.
Анатоли Бовянски
София
Матеев, тази електроника с тази антенка под мотора при тези тоци през него и тези жици успоредно ме притесняват малко....
Отдолу под четирикоптера на жиростабилизирана стойка съм сложил две камери:
- GoPro HERO 2
- FatShark RCV922
С HERO 2 камерата ще записвам широкоъгълно видеоизображение във Full HD формат. Може пожелание да правя и снимки. FatShark камерата гледа във същата посока, но е с доста по-тесен зрителен ъгъл. Дефакто тя вижда само центъра на изображението на HERO 2. Сигнала от FatShark камерата го пращам на земята посредством 600 mW предавател на 5.8 GHz.
В бъдеще мога да използвам и само HERO 2 камерата, но в момента все още нямам кабелче, с което да измъкна Video OUT сигнала. Купил съм кабелчето и чакам да дойде.
Росимир Матеев
Само е накичен. Утре ако се покаже слънцето, ще има и тестове. Отначало ще започна вътре в къщи над дивана, за да изпробвам как ще реагира електрониката при загуба на сигнал и при свършване на батерията. Не мога да си позволя да го вдигна на 700-800 метра височина, преди да знам отговора на тези два въпроса.
Ако имате някакви съмнения или съвети - сега е момента да ги дадете, че да не вземе утре да стане бум и тряс.
Без FPV оборудването този четирикоптер е летял и е правил чудеса. Държи се много стабилно. Вдигал съм го на майната си и съм го отдалечавал на майната си - докато го изгубя от поглед. После команда Go To Home и той сам си пристига жив и здрав. Има си и команда Стой в една точка. Подаваш я и отиваш в тоалетната, а той мирно и тихо ще те чака там докато му свърши батерията.
Росимир Матеев
Ето как изглеждат камерките и отзад. На HERO 2 камерата се вижда многофункционалния куплунг, в който има 100 пера и едно от тях е Video OUT. Видно е, че без специализирано кабелче нямам никакъв шанс да се добера до това перо.
Росимир Матеев
В момента 5 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 5 гости)