................ ..................... ....................
................ ..................... ....................
Последна редакция от Николай; 31.05.2016 на 18:18.
Ники, това го разбрахме.
Само че точно този модел няма как да го сравняваш нито с "подобен", нито с "приличащ" (има крила и опашка...).
Стояне, статистиката ти говори сама по себе си. Тук повече от този мотор не можеш да изцедиш. В Хобикинг изрично са написали "Suitable for sport and scale airplanes weighing 4 to 7 pounds (1.8–3.2 kg)." - демек 3,2 килограма е максималното тегло на модела, а не тягата на двигателя.
Аз бих направил проба с витло 10х7, 10х8 или 11х7.
Кажи кога ще го облиташ, ще ми е интересно да видя как се държи електро-варианта.
Георги Русинов
Георги, разбрах вече, че това е извънземен неповторим супер аероплан. Давам само мнение за виломоторната част, повече няма да пиша в тази тема.
То пък кой ли ще пише, напомняш ми за един от Моделистика...
Ники, моля, не се сърди... защо трябваше да си триеш мненията?
На мен ми бяха полезни като статистика и сравнение, вероятно и на други четящи.
Аз лично с какво заслужих постъпката ти?
Жоре, нямам подходящи електро витла 10-11 инчови под ръка...
Ще говоря с Владо евентуално за 13-14 за още проби.
С 12х6 на око моторетката се развърта достатъчно и не грее.
Иска ми се да я понатоваря с малко по-голямо витло...
Тягата над 3кг с 12х6 я пишеше в потребителските ревюта и коментарите.
Там съм я мяркал. Иначе за препоръките в характеристиките беше ясно.
Облитането ще е когато позволи времето...
Стоян Пулевски '71 набор.
Според калкулаторите безопасният максимум за мотора с 5 клетки батерия е с витла 12х8 и 13х6.5 инча.
Ефективността пада под и над тези размери, макар и не по линеен закон (според калкулаторите).
От практиката знам, че за прилични полетни характеристики са необходими 300 вата за 1 килограм спортен модел.
За моите почти 3 кила се искат към и над 900 вата, които моторът може да даде, но на ръба на възможностите си.
Полетното време с 5 клетки и 4000 мАч идва средно към 6 минути, с малко резерв.
Остава да направим проверка на кривите сметки... на поляната.
Тука си много прав!!!
Приготвил съм едно зверче OS MAX 55... за зорзаман
Калкулаторите са хубаво нещо, също като симулаторите. Но колкото и да са близки до реалността, все пак не са реалност.
Стояне, мога да услужа с витло за пробите. Простата сметка показва, че ако двигателят успее да развърти витлата, които цитирам, ще се получат едни прилични 12 000 оборота при 5 клетки. С качествено витло, което прави тяга, а не духа като вентилатор, можеш да подобриш резултатите, но както сам казваш - чудеса не могат да се случат с тази мощност.
За да имаш тяга около и над 3 килограма, т.е. за безлимитен полет по вертикала, са ти нужни поне киловат и четвърт.
Георги Русинов
Още малко статистика от днешните проби:
1. Витло АРС 13х6.5Е - тяга 2,50 кг - ток 43А;
2. Витло АРС 13х8Е - тяга 2,80 кг - ток 48А;
3. Витло АРС 14х7Е - тяга 3,10 кг - ток 54А.
В момента 2 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 2 гости)