Потвърждавам, като се видим на поляната некои слънчев ден може да си умуваме при интерес.
Потвърждавам, като се видим на поляната некои слънчев ден може да си умуваме при интерес.
Адаш, исках да кажа, че и ти, и аз знаем, че това нещо от снимката няма как да задвижи автомобил, освен ако колелото му не е вдигнато във въздуха. Вероятно би могло да задвижи, ако са 4 или повече и с някаква нищожна скорост.
С тези рехави намотки, които прозират, няма откъде да дойде магнитното поле... Ако това е окончателният вариант на електродвигателя, аз съм 100% сигурен, че става дума за шега. Ако проектът е в зародиш, ще се радвам да науча повече за него, тоест, ако моторът на снимката не е завършен. Матеев го каза - намотките са малко. Ако този мотор е предвиден за повече намотки, може да дадеш информация и за магнитите, ако има такива.
Началото на темата е поставено от човек, който се удивлява на постиженията на съвременните КУПЕШКИ електродвигателни системи. Това, което показваш не е твърде в час с темата, а и не си публикувал абсолютно никакви данни. Казано така: "ще бъде монтирано в джанта на автомобил", на мен ми говори, че би трябвало да има мощност поне 20 киловата... Моторите от 20 киловата изглеждат КОРЕННО РАЗЛИЧНО.
Оставяме го за поляната! ;)
Георги Русинов
Казах просто какви ми са намеренията, и че съм стигнал до тук, и ще продължавам напред, ако беше монтиран в джанта и колата се движеше щеше да има и снимка.
Снощи паркирах в една уличка на път за банката и видях едно полско Фиат-че, на което пишеше електро-автомобил. Довечера след работа се каня да посетя пак мястото, да издиря собственика и да си побъбрим.
Георги Русинов
Аз съм се учил да карам на направена зазка от тези старите мъничките на електро.Беше някъде 85г., двигателя беше от електрокар,а акумолатора 180а/ч. Бръмчах си тука в махалата с нея и возих всичките други деца. Нищо особено, нито сложно, след няколко години отиде на вторични защото изгни от всякъде а и тока все не стигаше и бързо свършваше, но си беше голем кеф.Напълно безшумно движение като детска играчка все едно-тя реално си и беше детска играчка за мен тогава.
Ако изчисленията за броя на навивките са верни, то тогава трябва да се увеличава сечението на проводника дотогава, докато се запълни светлото сечение на дупките в магнитопровода. Това със сигурност ще намали загубите в медта и от там ще се увеличи общото КПД. Иначе и в този си вариант мотора ще се върти и ще развива планираните обороти, но САМО НА ПРАЗЕН ХОД. Под товар медта ще прегрява и дори може да нагори лаковата изолация с всички последици от това.
Росимир Матеев
Не мислете че целта ми е да обиждам някого,или по точно искам да обидя точно определени хора:тези търговци,които заради печалбата лъжат съвсем умишлено.
До сега си мислех че титлите и образованието ми,а още повече огромния ми опит ми позволяват да вярвам в законите на ОМ,КИРХОВ,БЕРНУЛИ и много други такива,но се оказва че съм грешил.В нашия случай е верен може би само закона на ОМ:за да протече 50 А ток през един проводник при напрежение 10 В трябва неговото съпротивление да е 0.2 ом,което е напълно възможно.Всички други закони в случая не важат.
Като тема за размисъл само ще ви кажа че оста на колекторните двигатели на съвременните машини 1 квт е поне 10 мм.
Още не си се оттърсил от остарелите схващания. В първите дни, когато станах моделист, аз също бях шокиран от всичко това. Но тогава го отдадох не на магия или на чудеса, а на моята изостаналост в техническо отношение.
Така че засега не се шашкай, а навлезни в материята на моделизма. Тепърва ти предстоят изненади от типа:
1. Спийд контролерите са малки и с много лошо охлаждане, защото са вакумирани в термофолио. Как тогава по дяволите те комутират токове от по 50, 100 или дори 200 ампера и стоят студени или леко топли.
2. Литий полимерните батерии в работен режим на майтап отдават 50, 100 или дори 200 A. Как по дяволите стоят студени или само леко топлят и за капак на всичко това са с невероятно малки размери. Как една малка батерийка с размери на вафла "Морена" е в състоянив да завърти бясно стартера на лека кола и после да помогнеш на още 5 комшии да си запалят колата, а батерийката дори и не успява да загрее както трябва. И после когато я премериш да се окаже, че е можела да запали още 20-30 леки коли при минус 30 външна температура, но просто е нямало толкова много коли около тебе.
3. А ако навлезеш в чудесата около FPV полетите ще се шашнеш и в още един аспект - как един модел може да има толкова съвършенна и високотехнологична навигационна система, каквато сигурно нямат 90% от истинските самолети (с изключение на военните). Да не говорим за системите с АВТОПИЛОТ, които могат да се купят дори и за под 100 долара и които със сигурност ги няма в 50% от истинските самолети. Да не говорим и за съвременните модели на хеликоптери или четирикоптери, които имат електроника, която може например да ги закове в една точка в небето и те да стоят така независимо от наличието на силен вятър. Това истинските хеликоптери не го могат. Не могат да летят и надолу с главата, а при моделите на хеликоптери това е едва ли не стандарт.
Росимир Матеев
Е да, ама те не се въртят с 30 000 оборота в минута......
Има едно оправдание защо електромоторите в моделизма са толкова малки и олекотени - ами те са разработвани за време на живот не повече от 20-30 часа. Това прави над 500 полета, което си е огромен живот за един модел. Обикновенно той се крашва (троши) за много по-малко време по причина калпав пилот.
Росимир Матеев
Сотон , Моля , напишете ми , каква методика Бихте използвали , за измерване на стойностите които Ви интересуват ? Мога да направя това , вместо Вас ,като съобразите ,че ще се извърши при домашни условия .
п.п. Колега Матеев , Имате право , по-добре е да е подробно написано :)
Последна редакция от sides; 23.02.2012 на 06:37.
Helmesi Agilery ¶ ¶
В момента 5 потребители разглеждат тази тема. (0 регистрирани и 5 гости)