Аз сутринта направих 3 батерии пред дома при сравнително силен вятър. На третата по време на полета изведнъж дойде толкова силен порив на вятъра, щото ми изстреля хелито на 10 метра височина без да пипам стиковете. После започна да го подмята насам-натам въпреки опитите ми да се съпротивлявам. И после вятъра спря от раз и ми даде шанс да кацна здрав. Сега хапвам и поемам към поляната. Говорих с Пенев - и той тръгва след малко. Станислав е в Стара Загора и днес няма да идва.

PS: Погледнах на графиката на метеостанцията колко силен е бил вятъра, който ме изстреля за 1 секунда с 10 метра - оказа се, че е имало порив с 47 km/h. Съдейки по времето, през което летях и през което се случи силния порив, могат да се направят следните изводи:

1. До 18-20 km/h (5 m/s) се лети сравнително спокойно с леки поклащания.
2. До 28-30 km/h (7-8 m/s) се лети, но видимо се налага човек да се бори с вятъра.
3. От 30 до 40 km/h (8-11 m/s) се лети много трудно. Ако е възможно, въобще да не се излита, или ако хелито е в полет - незабавно се прави опит за приземяване, който понякога трае по 2-3 минути в опити бавно да се приближи земята въпреки подмятанията.
4. Над 40 km/h си е чист късмет, ако се излети и после се кацне със здрав хеликоптер.

Опасна е не самата скорост на вятъра, а поривите, които за по-малко от секунда удвояват скоростта на вятъра и те изхвърлят нагоре с 10-15 метра, а при внезапното им спиране те тръшкат на земята.