Quote Originally Posted by GMateev View Post
Ахаааа, стоплих, ами имате я, само да я тръкна и боядисам, заден ще има, само ми изясни идеята за транспондерна система.
При гонките на еко тим Еко-експерт и мини еко тимове с по два или три модела участват. По правилник ако закъса модел влиза лодката с техническите лица да извади модела. Когато това се случи на долната права спасителната лодка трябва заобикаля транспондерната линия и при това положение гонката се разкъсва и е риск за моделите движещи се по трасето.
Ако вместо спасителна лодка с технически лица се използва лодка като твоята, тя може да вади модели, без да се съобразява с кабелите на транспондера.

През 2008 на такава гонка на еко експерт единият модел закъса, лодката отиде да го извади. В същия момент друг модел, в стемежа си да избегне удар със спасителната лодка, рязко променя треакторията си и се преобръща и гмурва. Лодката остана на място да го извади, ако той не продължи. Но моделът не изплува.
Гонката бе прекратена моментално и отиде втора лодка и почнаха да издирват модела. Не го намериха. Естествено това е Китай и езерото бе източено
и всички като щъркели нагазихме да търсим потопеният модел.
И това не помогна и комисарят от партията назначи разследване. За радост, след като спасителната лодка бе прибрана и отдута, се оказа, че моделът е бил през цялото това време под нея.

След този случай, при кръговете в китай има възможност организаторът да реши как да прибира моделите със модел или със спасителна лодка и технически лица.